Az orosz fekete terrier ápolása

Ez a hatalmas, fekete orosz fajta sokak kedvence eleganciája és kedves természete miatt. Fedőszőre kemény és sűrű, az aljszőr tömött. Jellegzetes a fajtánál a szakáll és a szemöldök.

A szőrzet heti bontást igényel, különös figyelemmel az aljszőrre. Fürdetni a szőrtípusnak megfelelő samponnal szabad, szárításkor pedig oda kell figyelni a rendszeres kefélésre.

Nyírni is kell a bundát, helyenként ollóval, vagy géppel. Ez házi kedvence esetében is fontos, nem csak a kiállítási kutyáknál, mert csak nyírással őrizhető meg a tipikus fazon. Nyírógéppel az ágyék tájékát, a farok alsó élét, a hátsó lábak hátulsó élét, a nyakat szegycsonttól a fültőig és a füleket (kívül-belül) szokták nyírni. A fejtetőn és a koponyán ollóval igazítják a szőrzetet, akárcsak az orrháton.

Amikor a fej elkészül, utána a kozmetikus ollóval az egész testet átnyírja, de csak annyira, hogy a szőrzetet összeigazítsa, azaz hangsúlyozza a test körvonalait, a végtagok szögelléseit. A faroknál az alsó rész géppel való lenyírása után a felső rész szőrzetét a test szőrzetéhez igazítva ollózzák. A talppárnák közötti, végbéltájék környéki hosszabb szőr gond nélkül eltávolítható. Igényes gazdák a zászlók igazítására is odafigyelnek.

Ajánlott cikkek