A bűzmirigy

A világháló tele van mókás videókkal, amelyek a kutya a hátsófelén szánkázik, a létező legkülönfélébb módokon. Nos, ha belegondol, ez azért elég igazságtalan az ebbel szemben, akinek fogalma sincs arról, hogy emberek millió rajta nevetnek.

Ráadásul ez a szánkázás akár potenciálisan komoly probléma jele is lehet – például elzáródott vagy elfertőződött bűzmirigy is állhat a háttérben.

Figyelje a hátsó felét

Bizony, el kell vinni a kutyát az állatorvoshoz, aki meg tudja mutatni, hogyan kell kezelni a bűzmirigyet. Érdemes ezt még akkor elsajátítani, amikor még nincs baj, így elkerülhető, hogy később esetleg a műtéti beavatkozás magas költségeit kelljen kifizetnie. A bűzmirigy a kutya „névjegye” – amikor az eb bélsarat ürít vagy vizel, egy kevéske folyadék ürül a bűzmirigyből, hátrahagyva a kutya jellegzetes szagjelét. Ugyanígy ürül a váladék, ha az állat izgatott, mert egy másik kutyával találkozik. Ha a mirigy nem tud rendszeresen és természetes módon ürülni, akkor a váladék besűrűsödik, elzáródhat, ez pedig fertőződéshez vezethet.

A bűzmirigy gondozása

A legtöbb kutyának soha nincs problémája a bűzmirigyével, úgyhogy a gazdinak időnként ellenőriznie kell. Az elhíresült és közismert fenéken szánkázás azonban egyértelműen arra utal, hogy érdemes az eb alfelét alapos áttekintésnek alávetni. Egyéb, problémára utaló jel lehet a jellegzetes halszag a far tájékán, amit a kutya intenzíven nyalogat. A ürülék gyakorta laza. Amennyiben azt tapasztalja, hogy az ürítés vérzéssel jár – legyen az bármilyen kevéske is -, azonnal forduljon az állatorvoshoz.

A táplálék szerepe

Az olyan, jó minőségű táppal való etetéssel, melyben nincs vagy csak kevés gabonaféle található, elérhető, hogy az eb nagy valószínűséggel szilárd bélsarat ürítsen. A szilárd ürülék természetes módon ösztönzi a bűzmirigyek ürülését.

Óvakodjon a humán ételek etetésétől

A konyhai maradékok és a fűszeres ételek laza bélsár ürítéshez vezetnek.

Táplálék kiegészítők

Léteznek olyan táplálék-kiegészítő szerek, melyek segítik a bűzmirigy ürülését. Érdeklődjön az állatorvosnál.

A bűzmirigy kiürítése

Erősen ajánlott, hogy a bűzmirigyek manuális ürítését szakember végezze. Nem érdemes otthon próbálkozni, mert nagy a sérülésveszély, ráadásul a szakember gyorsan és fájdalommentesen végzi el a műveletet. Kérje meg akár az állatorvost, akár a kutyakozmetikust, hogy ellenőrizze ő is a bűzmirigyeket, különösen akkor, ha bármilyen, rendellenességre utaló tünetet észlelt.

Ha otthon csinálja…

Amennyiben van tapasztalata és bátorsága, otthon is kiürítheti a kutya bűzmirigyét. Érdemes előtte akár az orvosnál, akár a kutyakozmetikusnál elsajátítani a technikát, és csak akkor fogjon neki, ha nyugodtan, felkészülten áll a feladathoz. A cél, hogy a kutya számára ez a gyors mozdulat ne legyen kellemetlen élmény.

  1. Keresse meg a bűzmirigyet: a végbélnyílástól lejjebb, megközelítőleg 5 és 7 óránál helyezkednek el, ha a nyílást az óra közepének tekintjük.
  2. Vegyen fel egy gumikesztyűt, fogjon meg egy meleg vízzel átitatott vattapamacsot vagy rongyot, és finoman, de határozottan gyakoroljon nyomást a bűzmirigyre. A pamacs azért fontos, hogy kispriccelő, kellemetlen szagú folyadék ne fröcsköljön mindenfelé.
  3. Lehet, hogy némi folyadék még benn marad, de ne nyomja meg még egyszer a mirigyet. Egyszerűen törölje meg a kutya fenekét és jutalmazza meg.

A bűzmirigyet sokan figyelmen kívül hagyják, amikor a kutya rendszeres egészségügyi átvizsgálását végzik. Egyrészt mert eldugott helyen van, másrészt mert a „hátsó fertályi” dolgok valahogy kellemetlenek a gazdi számára. Pedig ez a kicsike, eldugott kis mirigy nagyon sok problémát tud okozni, ha nem figyelnek oda rá. Egy kisebb gyulladás is fájdalommal jár a kutya számára, ráadásul további komplikációkhoz is vezethet.

Ajánlott cikkek