Mi van, ha baj van?

Balesetek a kutyával is előfordulhatnak, akár otthon, akár séta közben. A becsapódó ajtó felsérti a lábát vagy a farkát, leesik az ágyról és megrándul a lába, megkarmolja a cica és vérezni kezd az orra vagy séta során felsérti valami a talpát.

A gazdának fel kell készülnie a váratlan helyzetekre és tudnia kell felmérni a helyzet súlyosságát. Általában elsőkutyás gazdák pánikszerűen rohannak orvoshoz az első apró köhintésre, de higgye el, erre nincs mindig szükség.

A kölyök immunrendszere még nem teljesen felkészült a betegségek elleni védekezésre, minél többször látogatja meg a rendelőt, annál nagyobb eséllyel találkoznak beteg kutyával.

Ha a kiskutya elkezd sántikálni, kevéssé használja egyik lábát, de nem észlel olyan jelet, ami csonttörésre vagy szalagszakadásra utalna, lehet, hogy csak megrándult a lába. A kölyök ösztönösen pihenteti fájó testrészét, a gazdinak érdemes segítenie a mielőbbi gyógyulást némi hidegvizes borogatással.

Vérzés esetén mindig az a kérdés, a kutya mely testrésze vérzik. Ha csak belekapott a cica az orrába vagy a fülébe, elegendő jódos vattával letörölni a sérülést és reménykedni benne, hogy az eb megtanulta, jobb nem kötözködni a cicával.

A talppárna vagy a lábujjak közének sérülésekor nézze meg, mi okozza a vérzést. Ha egy tüske, elég azt eltávolítani és fertőtleníteni a területet, kisebb vágás esetén sem kell azonnal az orvoshoz rohanni, de a mély sebet mindenképp meg kell mutatni.

A fülekből, orrból, végbélnyílásból való vérzés azonnali állatorvosi ellátást igényel, nem szabad a gazdinak kísérleteznie, hiszen lehet, hogy komoly traumás sérülés vagy fertőző betegség tünete, melyet minél korábban kezdenek el kezelni, annál nagyobb az esély a felgyógyulásra.

A kölyökkutyák rettentően szeretnek darazsakra és méhekre vadászni. Valamiért mindig felkeltik az érdeklődésüket, az ismerkedés eredménye pedig egy jókora csípés lehet. Általában elegendő egy ecetes borogatás az égő fájdalom enyhítésére, a fullánk eltávolítása után.

Méhcsípés esetén érdemes lehet némi szódabikarbónát keverni az eb ivóvizébe a fullánk által a szervezetbe jutott savas váladék semlegesítésére. Ha azonban a kutya be is kapta a bogarat és a szájon belül csípte meg, érdemes figyelni, nem duzzadt-e meg a nyelve, rendesen veszi-e a levegőt, hiszen előfordulhat, hogy a szájban a csípés hatására kialakuló duzzanat akadályozza a légzésben.

Minden esetben az a legfontosabb, hogy a gazda megőrizze nyugalmát. A pánikot a már amúgy is fájdalommal küzdő, ijedt kiskutyát nem hogy nem nyugtatja, hanem még inkább felizgatja. Azt érzi, hogy gazdája nem tud neki segíteni és még inkább megijed.

Az aggódás, az idegesség természetes dolog, hiszen félti kedvencét, de próbálja reálisan mérlegelni a helyzetet és legjobb belátása szerint dönteni. Nagyobb trauma esetén - például ha eltörik a kutya lába vagy elüti egy autó -, előfordulhat, hogy az eb fájdalmában harap.  A sokktól nem képes felmérni, ki akar éppen hozzáérni. Ez a helyzet úgy előzhető meg, ha rögtönzött eszközökkel (sál, harisnya) átköti a kutya pofáját úgy, hogy ne tudja kinyitni a száját. Törés esetén a letört végtagot rögzítve, gázolás esetén pokrócra fektetve és azt a négy sarkánál emelve azonnal hívja az állatorvost és haladéktalanul induljon a rendelőbe.

Ajánlott cikkek