A mancsok ápolása

A mancsokon találahtó talppárnák feladata igen fontos, hiszen ezek extra védelmet nyújtanak a csontoknak és ízületeknek, védik azokat a sérülésektől és a szélsőséges időjárási körülmények hatásaitól.

Éppen ezért nagyon fontos rendszeresen ellenőrizni a mancsok és a talppárnák állapotát, nem látható-e azokon sérülés, fertőzés jele, nincs-e beszorulva idegen tárgy. A kavicsok, üvegtörmelékek, apró faág-darabok, egyéb szennyeződések bizony károsíthatják a mancsokat.

Tisztítsa meg a kutya lábujjai közét és a talppárnákat minden séta után, ha kell, csipesszel szedje ki a beékelődött idegen anyagokat, majd fertőtlenítse a mancsot. Mindig nyírja ki a talppárnák és lábujjak közül a hosszú szőrzetet. Ezáltal nem csak könnyebb észrevenni a megbúvó idegen tárgyakat, de a fájdalmat okozó szőrcsomók és filcek sem akadályozzák majd a járást.

Használjon hidratálót!

Ha azt tapasztalja, hogy a kutya talppárnái kiszáradtak, berepedeztek, kérjen az állatorvostól hidratáló krémet, mellyel hatékonyan tudja ápolni. Ne használja a humán lábápoló termékeket, mert ezek túlzott mértékben puhítják a mancsokat, így pedig azok sérülékenyebbé válnak. Kényeztesse kedvencét egy kis mancs-masszázzsal, ami nem csak megnyugtatja, de a terület keringését is javítja.

A masszázst a mancsok tetején kezdje, majd lassan haladjon lefelé, végül masszírozza át a krémmel a lábujjak közét is.

A sebek kezelése

Nem ritka, hogy a kutya talppárnái megsérülnek. Könnyű vágott sebet szerezni, ha az eb rálép egy törött üvegdarabra, törmelékre, vagy éles faág-darabkára. A kisebb vágásokat könnyen lehet kezelni, elég lemosni fertőtlenítő szerrel, szükség esetén pedig akár be is kötözhető a mancs, bár célszerű csak rövid időre és lazán átkötni, mert a szakszerűtlen mancskötözés fájdalmas lehet. A mélyebb sebeket mindenképpen meg kell mutatni állatorvosnak.

Téli és nyári mancsápolás

Akárcsak a mi lábunk, a kutyák mancsa is eltérő ápolást igényel nyáron és télen. A téli hideg maga is tud sérüléseket okozni a mancsokon, hiszen a talppárnák berepedezhetnek, de a sózott utak, és más kémiai szerek, melyekkel a jégmentesítést végzik az utakon, szintén nem ápolják a lábaikat. 

Nem csak fertőzések és hólyagos sebek alakulhatnak ki, de ha az állat lenyalogatja fájó mancsairól ezeket a vegyszereket, bizony mérgezéssel is számolni lehet.

Előzze meg a bajt, és minden séta után azonnal mossa meg a kutya lábait enyhe, samponos vízzel. A téli séta előtt kenje be a mancsokat vazelinnel, vagy adjon cipelőtt az eb lábaira.

Nyáron ne feledkezzen meg arról, hogy a mancsaival kedvence fokozottabban érzi a meleget. Gondoljon csak bele, milyen érzés mezítláb járkálni a felforrósodott aszfalton! Az égési sérülések és a hólyagosodás elkerülhető, egyszerűen ne engedje, hogy kedvence a forró aszfalton vagy a homokon sétáljon. Halassza a sétákat a hűvösebb esti, vagy hajnali órákra, és menjenek füves területre.

Ha a mancs hólyagos lesz, kivörösödő, fekélyes foltokat vesz észre rajta, esetleg bőrdarabok válnak le, azonnal forduljon vele állatorvoshoz. A kisebb égési sérülések kezelhetők antibakteriális lemosóval és laza kötéssel, de a komolyabb sebek már orvosi beavatkozást igényelnek.

Hogyan előzheti meg a mancsok sérüléseit?

Minden új mozgásformát, kiképzési gyakorlatot fokozatosan vezessen be. A mancsok, a talppárnák nagyon érzékenyek, könnyen kiszáradnak, berepedeznek. Erre akkor ügyeljen fokozottan, amikor futtatni kezdi az ebet. A kertben, udvaron ne legyenek hegyes kavicsok, éles fatörmelékek, főleg nem törött üvegdarabok. Ezekre akkor is figyelni kell, amikor utcán, parkban sétálnak. Mindig olyan helyen sétáltassa kedvencét, ahol ön is nyugodt szívvel sétálna mezítláb.

Ajánlott cikkek