A karmok ápolása

Alapszabály, hogy amint a kutya karma a talajhoz ér, le kell vágni. Ha azt hallja, hogy a padlón kopog kedvence körme, ez azt jelzi, bizony már hosszú. A lusta ebek számára a pedikűr akár heti program is lehet, míg a durva, kemény talajon sokat sétáló és szaladgáló kutyák esetében ez sokkal ritkább.

Melyik a megfelelő karomvágó?

A kutyák részére gyártott karomvágóknak két alapvető típusa van, az ollós és a guillotinos. Mind a kettő tökéletesen jó, válassza azt, amelyik szimpatikusabb, vagy jobban tudja használni.

Persze megeshet, hogy a kutya mind a kétfélét egyformán utálja, ebben az esetben próbálja meg lereszelni a karmokat. Léteznek ún. karomcsiszoló gépek is, bár ezek beszerzése nem olyan könnyű, ráadásul ezzel jóval hosszabb ideig tart a karmok szükséges megrövidítése.

Ha a kutya lába érzékeny…

Vannak kutyák, melyek kifejezetten utálják, ha a lábukhoz érnek. Nos, a karomvágáshoz is hozzá kell szoktatni az ebet, célszerűen kölyökkorban elkezdve az ezirányú nevelést. Húzogassa végig finoman a kezeit az eb lábán, majd enyhén nyomkodja meg a lábujjak mindegyikét, egyiket a másik után. Sose feledkezzen meg a dicséretről és a jutalmazásról! Ha egy-két héten át naponta így gyakorolnak, később sokkal engedékenyebb lesz a kutya, ha a lábaihoz ér, és sokkal jobban fogja tolerálni.

Mielőtt nekikezdene a pedikűrnek, fárassza le a kutyát egy kis játékkal, extra sétával, szaladgálással. Különösen hasznos lehet ez kölyökkutyák esetében.

gazdi a kutya karmát vágja

Hogyan vágja le a karmokat?

  1. Először is tisztítsa le a kutya lábait. Törölje le a sarat és a koszt.

  2. Fogja meg a lábát és tartsa finoman, de határozottan, egyik lábujját az ujjaival kiemelve. Másik kezével tartsa a karomvágót úgy, hogy fentről lefelé vágjon majd vele, ne alulról vagy oldalról. Mindig csak egy kis karomdarabot vágjon le, ügyeljen arra, hogy az élő részbe ne vágjon.

  3. Addig vágjon kisebb darabokat, amíg el nem éri a karom hajlatánál a már látható, vérerekkel teli részt. Amikor a levágott karomnál eg kis kör jelenik meg, ez azt jelzi, elérte a kritikus pontot.

  4. A fekete karomnál ez a rész nehezebben észlelhető, legyen tehát óvatos. Inkább kevesebbet vágjon, és ismételje gyakrabban a pedikűr procedúráját. Ha véletlenül nagyobbat vág, a karom vérezni kezd. Ebben az esetben vérzéscsillapító porral állítsa el a vérzést.

  5. Az összes karom megrövidítése után érdemes reszelővel tompítani a frissen vágott karmok érdességét.

Mi a teendő, ha vérezni kezd a karom?

Ha véletlenül belevág a karom élő részébe, a kutya felsír, ugat, lehet, hogy küzdeni is fog. Mindenképp vessen véget a pedikűrözésnek, még akkor is, ha nem sikerült mindegyik karmát megrövödítenie.

Azonnal tegyen vérzéscsillapító port a vérző karomra, de alternatív megoldásként a kukoricakeményítő is jó lehet.

Gyengéd nyomást gyakorolhat a karomvégre, miközben a porral kezeli, így biztosan a megfelelő helyre jut a vérzéscsillapító. Ha a vérzés pár perc alatt ennek hatására sem szűnik meg, vigye el az állatorvoshoz az ebet, lehet, hogy véralvadási problémákkal küzd.

Ha fél a kutya….

Néhány kutya kifejezetten fél, vagy agresszív lesz, amint meglátja a karomvágót. Figyelje tehát, nem tapasztal-e szorongást, zihálást, erős nyáladzást, remegést, szűkölést, dermedtséget, morgást a kutyánál. Még a legtürelmesebb szoktatás, gyengéd kivitelezés mellett is előfordulhat, hogy az eb durva beavatkozásnak, szinte terrorcselekménynek érzi a pedikűrözést. Ne kényszerítse, ne erőszakoskodjon, inkább kérje az állatorvos, vagy kutyakozmetikus segítségét.

Ajánlott cikkek