Tények a veszettségről

A veszettség olyan, súlyos és fertőző betegség, mely állatok közvetítésével az emberre is átterjedhet. Nagyon fontos a megelőzés, ez pedig egyrészt a kutya távol tartása az esteleges veszélyektől, másrészt a védőoltás és ennek aktuális frissítése.

Mindig ügyeljen, hogy a kutya az aktuális veszettség elleni védőoltást időben megkapja. Ezen túl is vannak ötleteink a halálos kór elkerülésére.

  • Ivartalaníttassa az állatot, így kevésbé fog elkószálni
     
  • Az állat lehetőleg mindig a házban vagy a kertben tartózkodjon, ne engedje soha felügyelet nélkül a szabadba, ott pedig tartsa rajta a szemét.
     
  • Azonnal értesítse a hatósági állatorvost, ha kóbor, betegnek tűnő állatot lát a környéken kószálni. Különösen fontos ez róka esetében, mert ez a faj ritkán merészkedik emberek közelébe, hacsak nem beteg.
     
  • Nevelje helyesen a kutyát, nem szabad sem embereket, sem más állatokat megharapnia. Bár a veszettség elleni oltás fontos és jogszabályi kötelezettség, nem ez az egyetlen komoly, kutyákat és embereket veszélyeztető egészségügyi probléma! Megelőző intézkedésekkel jelentősen csökkenthető a problémák kialakulásának lehetősége.

Ajánlott cikkek