Allergiás az állatokra?

Allergiás az állatokra? Ne csüggedjen! Megtarthatja kedvencét!

Bár sokan tisztában vannak az állattartás jótékony hatásaival, sajnos az emberek 15-20 százaléka allergiás az állatokra. Nehéz elképzelni ennél kellemetlenebb helyzetet: a gazdi imádja kedvencét, de ez a szeretett lény az oka rosszullétének, rossz komfortérzetének. Az allergiát kiváltó allergén megérintése, belélegzése kellemetlen reakciókat vált ki. A bőr kipirosodik és viszketni kezd, a szem és az orr váladékozik, tüsszögés, köhögés, torokfájás jelentkezik, súlyosabb esetben pedig akár nehézlégzés vagy fulladás is felléphet.

Az allergiát a szőrben, nyálban, vizeletben, faggyúmirigyekből ürülő váladék fehérjéi okozzák.  Bármilyen állat kiválthat allergiás reakciót, de általában a macskák a „fő bűnösök”.

Ezzel együtt az emberek akár az egzotikus állatokra is lehetnek allergiásak, de görényre, tengerimalacra, madarakra, nyulakra és más rágcsálókra is. Nincs egyetlen olyan faj vagy fajta, amely ne lenne képes allergiát kiváltani. A szőr hossza és típusa sem befolyásolja vagy gátolja meg az allergia kialakulását. Persze egyes állatok kevésbé irritálóak másoknál az allergiás emberek számára, de ez teljes mértékben egyéni, és nem lehet megjósolni, melyik állat milyen hatással lesz egy adott emberre.

Amint elkészül a diagnózis, kész a döntés, allergiás az állatokra, az orvos első tanácsa az lesz, tüntesse el az állatot. Azért ez szívfacsaró, nem? De biztos, hogy feltétlenül szükséges? Nos, nem mindig. A legtöbb ember az állatok mellett még nagyon sok más dologra is allergiás, például porra, atkákra, penészre, pollenekre – olyan dolgokra, melyek minden otthonban megtalálhatóak.

Az allergiás tünetek akkor jelentkeznek, amikor a szervezetet totális terhelés éri az allergének részéről. Tehát ha megszüntet néhányat az allergiát kiváltó allergének közül, nem biztos, hogy meg kell válnia kedvencétől.

Lehet, hogy az állat eltávolítása korántsem oldja meg problémáit, és nem csökkenek allergiás rohamai. Szánjon egy kis időt a lakás fertőtlenítésére, csökkentse az allergének mértékét, és keressen olyan orvost, aki segít a helyzet kezelésében, és megérti kedvencéhez való ragaszkodását.

A környezeti tényezők javítása

  • Rendezzen be egy allergén-mentes szobát. A hálószoba a legjobb, legpraktikusabb döntés. Zárja ki kedvencét a hálóból, ezzel legalább nyolc, allergénmentes órára tesz szert naponta. Használjon hypoallergén ágyneműt és párnát.
  • Csökkentse a textilek számát. A szőnyegek, drapériák, kárpitok, függönyök összegyűjtik az allergéneket.  Persze minden textilt nem lehet kiirtani a lakásból, ezért ami marad, azt rendszeresen tisztítsa gőzzel. A gyapjúval borított bútorok a legjobbak, de hasznosak a levehető, mosható huzatok is. Az is megoldás lehet, ha a bútorokra takarót terít, és ezeket rendszeresen mossa.
  • Porszívózzon! A HEPA szűrős, vagy egyszer használatos, eldobható porzsákkal ellátott porszívók a legjobbak. Ne használja a régebbi típusú porszívókat és porzsákokat, mert nagyobb az esély, hogy a vákuum visszafújja az allergént a levegőbe.
  • Szerezzen be légtisztítót! A HEPA szűrővel ellátott légtisztító rendszerek igen hatékonyak. A mai modern, energia hatékony lakások levegője tele van allergénekkel, úgyhogy szellőztessen gyakran. 
  • Használjon anti-allergén légfrissítőt. Ezek a termékek ártalmatlanná teszik az allergéneket. Kérjen tanácsot az orvostól, melyiket érdemes megvásárolnia
  • Rendszeresen tisztítsa az alomtálat. Takarítson gyakran macskája után, és használjon kevéssé porózus, illatmentes alomanyagot. A csomósodó alom a legjobb.
  • Törölgessen rendszeresen. Akár hiszi, akár nem, a falakat is le kell törölni, így nagymértékben csökkenthető az allergének aránya.
  • Szerezzen be mosható párnát. Ügyeljen arra, hogy a kosár, kutya- vagy macskaágy, takaró, párna mosható legyen. Mossa gyakran!

„Mossa” kedvencét is

  • Hetente egyszer fürdesse meg kedvencét. Kérjen az állatorvostól olyan sampont, amely nem szárítja ki az állat bőrét. A fürdetéssel az állat bundájában fészkelő allergéneket is lemossa.
  • Használjon törlőkendőt a bunda rendszeres áttörlésére. A törlőkendő használatával megakadályozható, hogy az allergének az állat szőréről a környezetbe kerüljenek. Kérdezze meg az állatorvost, melyik terméket ajánlja. Ez különösen a rendszeresen mosakodó cicák esetében fontos!
  • Azonnal kezeltesse kedvence esetleges bőrbetegségét!  A bőrbetegségek fokozottabb bőrhámlást és vedlést okoznak, ezáltal pedig növekszik az allergének mennyisége.
  • Kefélje és fésülje ki rendszeresen kedvence szőrét!  A legjobb, ha ezt nem a lakásban, hanem a kertben, udvarban, teraszon végzi, amennyiben lehetséges.

Ügyeljen saját magára

  • Ha lehetséges, kérjen segítséget a ház, lakás takarításához. Jó, ha más takarítja az almot, az állatok fekvőhelyét, takaróit. Ha mégis önnek kell csinálnia, akkor vegyen fel maszkot.
  • Mosson kezet gyakran! Mindenképp mosson kezet, mielőtt és miután kedvencéhez nyúlna. Soha ne érjen mosatlan kézzel az arcához! Az orr és a szemek körüli terület kifejezetten érzékeny az allergénekre.
  • Jelöljön ki egy „állatos ruhát”. A kedvencével való foglalatoskodáshoz használja ezt a „játszóruhát”. Célszerűen olyan szettet válasszon, mely könnyen mosható.
  • Keressen jó orvost! Válasszon szakavatott allergológust, aki kivizsgálja, valóban az állatra allergiás-e. Ha igen, akkor tud segíteni a tünetek enyhítésében, a gyógyszerek és az immunterápia együttes alkalmazásával lehetővé teszi, hogy kedvencével közös, boldog élete lehessen.

Ajánlott cikkek