A fogak ápolása

Az orális egészség fenntartásának első lépése az otthoni tisztítás, már apró kölyökkortól, a második pedig a rendszeres állatorvosi ellenőrzés. A rendszeres fogmosással megelőzhetők az orális betegségek. Nem nehéz feladat és nem is tart túl sokáig.

Hogyan mossuk a kutya fogát?

Válassza ki, melyik napszak az, amikor mind a kutya, mind ön nyugodtak és elég idő áll rendelkezésére.

  • Az első alkalmakkor fogja ölébe a kutyát úgy, mint amikor simogatja. Ha nagytestű, vegye ölébe a fejét. Gyengéden simogassa a száj környékét az ujjával. Legalább egy hétig gyakorolják ezt a lépést.
     
  • Ha már megszokta a kutya, hogy a szája körül matat, elmehet megvásárolni a kutyafogkrémet és a fogkefét.
     
  • Tegyen egy kis fogkrémet az ujjára, és hagyja, hogy kedvence megkóstolja. Ha már megismerkedett az új ízzel, mutassa meg neki a fogkefét. Tegyen rá egy kis fogkrémet és húzza fel a kutya felső szájszélét. Tegye be a fogkefét a felső fogsor külső oldalára.
     
  • Lassú, körző mozdulatokkal finoman dörgölje meg a fogkefével azt az egy fogat és felette az ínyt.
     
  • Napról napra, fokozatosan több foggal próbálkozzon, ügyelve arra, hogy a kutya még jól tolerálja a műveletet.
     
  • Oldalanként ne tartson tovább a fogmosás 30 másodpercnél.
     
  • Ne felejtse el, hogy a fogmosás után is jár a dicséret és a jutalmazás.

Az étrend is befolyásolja az orális higiéniát

A puha vagy ragacsos ételek hozzájárulnak a fogkőképződéshez, ezért próbálja meg száraztápra szoktatni kedvencét. A száraz eledelek, kutyakekszek segítenek a lepedék és az ételmaradékok eltávolításában úgy a fogakról, mint a fogak közéből. (A kutyakekszekkel bánjunk mértékkel, nehogy elhizlaljuk a kutyánkat.) Kereskedelmi forgalomban kaphatók erre a célra rágófalatok és csontok, melyek kifejezetten hasznosak az olyan napokon, amikor nem tudja megmosni a kutya fogait.

Megfelelő szájhigiéniával nem csak szép és szagmentes lesz kutyája mosolya, de bizony évekkel meghosszabbítja életét is.

Ajánlott cikkek