Arthritis a kutyáknál: a legendák és mítoszok leleplezése

Arthritis a kutyáknál: a legendák és mítoszok leleplezése

Az osteoarthritis az ízületek betegsége. A kutyák körülbelül 20 %-a szenved ettől a betegségtől az élete során. . Leggyakrabban a csípő, a térd és a könyök ízületei érintettek. A betegséggel kapcsolatban temérdek legenda és mítosz kering.  

 1. A kutya napjai meg vannak számlálva.

Az, amikor a kutyát osteoarthritis-szel diagnosztizálják, még nem jelenti, hogy véget is ért az élete. Mindez annyit jelent, hogy a gazdi felelőssége nagyobb lett, teljes mértékben rajta áll, hogy kedvencének a hátralévő évekre jó életet biztosítson a betegség mellett.

 1. Tilos az aktív mozgás

Távolról sem! A rendszeres, de mérsékelt mozgás része a kezelésnek. Először is, a mozgás biztosítja, hogy a kutya testsúlya az ideális keretek között maradjon (ez általában minimálisan, de kevesebb, mint a fajtára jellemző és a kornak megfelelő). Ugyanennyire, vagy még inkább fontos abból a szempontból, hogy a mozgás abban, hogy az érintett ízületek mozgékonyak maradjanak. Ügyeljen arra, hogy a kutya mozgását az igényeihez kell alakítani, e célból érdemes állatorvossal egyeztetni.

 1. A kutyák alig éreznek fájdalmat

Ez egyszerűen nem igaz! A kutyák fiziológiailag és anatómiailag nagyon hasonlítanak ránk, emberekre. Azok a betegségek, állapotok, melyek nekünk fájdalmat okoznak, mint az osteoarthritis, fájnak neki is. Miért kell az, hogy az eb nyomorultul érezze magát? Nagyon sokféle biztonságos és hatékony fájdalomcsillapító gyógyszer kapható kutyák számár is. Az állatorvos segít megtalálni a legmegfelelőbbet, azonban az utasításokat szigorúan be kell tartani.

 1. Az ízületi gyulladás csak idős kutyáknál fordulhat elő

Kétségtelen, hogy a kor fontos tényező. Ugyanakkor fiatalabb korban is előfordulhat az ízületek megbetegedése, akár sérülések, akár fejlődési rendellenesség következtében. Amennyiben munka- vagy kiállítási kutyája van, esetleg olyan fajta, mely esetében nagyobb az ízületi megbetegedés kialakulásának kockázata, érdemes fokozottan ügyelni az osteoarthritis kezdeti tüneteire.

 1. A kutyák osteoarthritise gyógyítható

Sajnos, nem igaz, jelenleg nincs gyógymód a betegségre. Ugyanakkor a kutatások folynak, hiszen ez a betegség az embereknél szintén komoly problémát jelent. Nem elképzelhetetlen, hogy a nem túl távoli jövőben lesz mód a gyógyítására. Jelenleg az egyetlen megoldás az, hogy amennyire csak lehetséges, épen kell tartani az ízületeket és csökkenteni a fájdalmat, a kényelmetlen és kellemetlen érzést. Higgye el, kedvence így is élvezni tudja a napi sétákat és hátralevő éveiben is ruganyos tud maradni a lépte.

 1. Az osteoarthritis pusztán gyógyszerekkel és táplálék-kiegészítőkkel is kiválóan kezelhető

A kezelés kulcsa a gyógyszer, a súly kontrollálása és a mozgás együttesen. Egyik a másik nélkül nem kínál jó eredményt, ám a három együttes hatása boldog és fájdalommentes életet eredményez.

 1. Az osteoarthritis az életkor előrehaladtával elkerülhetetlen

Bár a betegség előfordulásának esélye az életkorral nő, sok kutyánál sose alakul ki. A korral ugyan lassul a mozgásuk, de nem jelentkeznek a betegségre jellemző fájdalmas tünetek. Amennyiben a kutya aktivitásában csökkent, ne csak arra gondoljon, hogy megöregedett és lelassult, hiszen lehet, hogy az ok az ízületek betegségében keresendő, amely hatással van viselkedésére. Jobb, ha megvizsgáltatja az állatorvossal, akárcsak a bizonyosság kedvéért, hogy nincs semmi baj.

 1. Az osteoarthritis-t nem kell kezelni

Annak ellenére, hogy nem gyógyítható a betegség, kezelni kell! Megfelelő kezeléssel a kutya életminősége javul. A kezelés egyrészt a fájdalomcsökkentő gyógyszerekből áll, valamint olyan készítményekből, melyek lassítják a betegség progresszióját, megkönnyítve a sérült szövetek fenntartását és fenntartva vagy javítva az ízületek funkcióját. Az állatorvosok általában az alábbiakat javasolják:

 • a súly rendszeres kontrollja
 • Étrendváltoztatás
 • kontrollált mozgás és fizioterápia
 • fájdalomcsökkentő gyógyszerek
 • gyulladáscsökkentő gyógyszerek
 • táplálék-kiegészítők, célzottan az ízületek karbantartására

Ajánlott cikkek