Fogápolás

Az egészséges kutyafogak titka a rendszeres fogmosás, az egészséges étrend és a sok rágható játék. A baktériumok és bizonyos ételek könnyen lepedék-lerakódást okoznak a fogakon, mely hamar fogkővé alakul. A fogkő hosszabb távon fogíny-gyulladást, az íny sorvadását és a fogak elvesztését okozza.

Sajnos nagyon sok kutya már négy éves korára komoly szájüregi problémáktól szenved a nem megfelelő fogápolás miatt.

Ellenőrizze rendszeresen kutyája fogazatát, és mossa meg kutyafogkefével a fogait legalább heti 2-3 alkalommal.

  • Először is hozzá kell szoktatni a kutyát a fogmosáshoz. Első alkalommal finoman masszírozza meg az ajkait, körkörös mozdulatokkal dörgölve fél-egy percig. Pár héten át napi két alkalommal gyakoroljanak így, mielőtt tovább lépne az íny gyengéd masszírozására.

  • Ha már jól tűri az eb, hogy a szájához és ínyéhez nyúl, nyomjon az ujja hegyére egy kis kutyafogkrémet, én kenje a szájára masszírozás közben, hogy megízlelhesse.

  • Most már jöhet az ismerkedés a fogkefével! A kutyafogkefe kisebb, mint amit mi használunk, és sörtéi is puhábbak. Válassza ki, milyet szeretne használni, lehet, hogy az ujjra húzható változat lesz a praktikusabb megoldás.

  • A fogkefével dörgölje át a kutya fogait apró, körkörös mozdulatokkal. Egyszerre csak egyik oldalon mossa a fogakat, ha szükséges, másik keze ujjaival húzza fel a száj szélét. A fogkő legintenzívebben az oldalsó fogakon képződik, itt kicsit intenzívebben is dolgozhat.

  • Ha a kutya nem akarja hagyni a hátulsó fogak tisztítását, ne küzdjön vele. Itt sokkal kisebb az esély a fogkő kialakulására.

A fogkrém kiválasztása

Ne használjon humán fogkrémet, mert ez irritálhatja a kutya gyomrát. Ha nem tud hirtelen kutyafogkrémet venni, keverjen pasztát szódabikarbónából és vízből.

A rossz lehellet

A kutya szájszaga nem rózsaillatú, és ez így normális.  A kellemetlen szájszag, vagy rossz lehellet azonban jelezhet szájüregi betegséget, fertőzést, baktériumok okozta gyulladást. Vannak fajták – különösen a kistestűek -, melyek hajlamosabbak a fogkövesedésre, mint mások. Amennyiben a lepedék fogkővé alakul, érdemes állatorvos segítségét kérni az eltávolításra.

A nem múló rossz szájszag oka lehet emésztési probléma, vagy fogínygyulladás. Ennek eldöntésére az állatorvos hivatott.

Amennyiben a szájszag különösen kellemetlen, ráadásul étvágycsökkenéssel, hányással, vagy fokozott szomjúsággal és vizeléssel párosul, mindenképp forduljon az orvoshoz.

A szájüregi betegségek tünetei

Heti egy alkalommal húzza fel a kutya ajkait, majd vizsgálja meg ínyét és fogait. Az egészséges íny rózaszín és nem váladékozik, tehát a fehéres vagy vörös szín, a váladékozó íny a rendellenes. A fogak tiszták és mentesek a barnás lerakódásoktól. Az időszakos állatorvosi vizsgálat hasznos lehet az esetleges ínygyulladás felismerésében.

A rossz lehellet, túlzott nyáladzás, a fogak elvesztése, a duzzadt íny, a nyelv alatti ciszták egyértelmű jelei annak, hogy a kutya valamilyen emésztőszervi betegséggel küzd, és érdemes alapos orvosi kivizsgálásnak alávetni.

Ha megismeri, mik a leggyakoribb szájüregi problémák, tudni fogja, mikor kell állatorvoshoz fordulnia kedvencével, és segítségére lehet az orvosnak a diagnózis felállításában

  • Az ún. parodontális betegség igen fájdalmas ínyfertőzés, mely a fogak elvesztésével jár.  A fertőzés testszerte elterjedhet. Tünetei a fogak kihullása, rossz szájszag, fogfájás, tüsszögés és orrfolyás.

  • A fogínygyulladás oka általában a foglepedék és a fogkő, valamint az íny alatt megtelepedő baktériumok. Tünetei ínyvérzés, vörös és duzzadt íny, rossz szájszag.  Rendszeres fogtisztítással és szájápolással a folyamat visszafordítható, és meg is előzhető.

  • Duzzadt íny alakulhat ki, ha a fogkő vastag réteget képez a fogakon, vagy ha valamilyen ételmaradék beszorul a fogak közé. A rendszeres fogápolás, és szükség esetén a fogkő állatorvos által történő eltávolítása segít a helyzet megelőzésében.

  • Előfordulhat, hogy az íny túlnő a fogakon.  Ez gyakori betegség a boxereknél és bull terriereknél. Mindenképpen kezelést igénylő állapot, a fertőzéseket antibiotikumos kezeléssel meg kell előzni.

  • Szájüregi daganatok is jelentkezhetnek, ám leggyakrabban ezek csak az ínyen megjelenő csomók.  Mivel előfordulhat közöttük rosszindulatú daganat is, ezeket minden esetben műtéti úton el kell távolítani.

  • A nyálmirigy ciszták úgy néznek ki, mintha nagy, folyadékkal telt hólyagok lennének a nyelv alatt.  Minden esetben műtéti beavatkozást igényel, a cisztát el kell távolítani.

  • Ha a kutya kölyökkorában szopornyicán esett át, akkor úgynevezett „szopornyica-fog” alakulhat ki. A felnőttkori fogak láthatóan erodáltak, gyakran letöredeznek. Mivel ez a folyamat nem visszafordítható, a szuvas fogakat állatorvossal el kell távolíttatni.

Egyéb módszerek a szájüregi és fogászati problémák megelőzésére

Vásároljon olyan rágcsákat és jutalomfalatokat, melyek kifejezetten a fogak ápolására ajánlottak. Az állatorvos vagy a kisállat kereskedő tud olyan tápot is ajánlani, mely speciális, a fogkő képződését akadályozó formájú.

A különféle rágójátékok szintén nagyon hasznosak. Egyrészt kielégítik a kutya veleszületett rágási igényét, másrészt erősíti a fogakat. A játékok rágcsálása masszírozza a fogínyt, és tisztán tartja a fogakat is. Keressen mérgező anyagoktól és festéktől mentes, nylon vagy gumi játékot!

Ajánlott cikkek