Csíp, szúr, harap és mar

A legtöbb gazdi azt gondolja, kizárt dolog, hogy nála ilyen előfordulhat! Nos, olyan ez, mint a fejtetű: az is a legtisztább hajat szereti, garantáltan abba mászik át. A kutyák élősködői sem válogatnak, a legtisztábban tartott, legillatosabb ebre is előszeretettel ugranak át, ha tehetik.

Temérdek élősködő van, amelyik kedvencükre pályázik, őt tartja a legmegfelelőbb élőhelynek. A jó hír az, hogy egy-két megoldással szinte az összes ellen lehet védekezni.

Az orsóféreg az anyaállatból a méhen belüli fertőzéssel, vagy később a tejjel kerül a kölykökbe. Éppen ezért a tenyésztők felelőssége, hogy még vemhesülés előtt féregtelenítsék, majd figyelmet kell fordítani a kölykök rendszeres féregtelenítésére már három hetes kortól. Ám a feladat ezzel nem ér véget, a gazdának a kutya teljes életén át negyedéves rendszerességgel el kell végezni a féregtelenítést.

Erre különösképpen azért van szükség, mert a séták alkalmával a kutyák más állatok szagjelei után szimatolva könnyen újra fertőződhetnek féregpetékkel, és ezek bizony az emberre is veszélyesek lehetnek.

A féregtelenítés egyetlen tablettával elvégezhető, a legmodernebb készítmények az összes, kutyákat fertőző féregfaj ellen hatásosak. Kölyökkutyák számára a legideálisabbak a féreghajtó paszták, melyeket az eb szájába közvetlenül benyomva lehet adagolni. A tablettát nem minden eb nyeli le szívesen, de némi jutalomfalatba csomagolva kicselezhető a kutya ébersége. Ha másképp nem megy a tabletta beadása, akkor bizony le kell nyomni a kutya torkán.

Létezik egy komoly fenyegetés: a szívféreg. Pár éve ez még ismeretlen volt hazánkban, déli országokból került hozzánk, szúnyogfélék közvetítésével.

Sajnos a szívféreg fertőzöttség kezelése nagyon nehéz, a végeredmény halálos lehet, ezért a megelőzésre komoly figyelmet kell fordítani. Erre a célra a bőrre cseppenthető szerek egy része alkalmas.

A bolhák, tetvek és kullancsok nem csak a séták, erdei kirándulások, idegen kutyákkal való találkozások alkalmával szedhetők össze. Elég csak a kertbe kimenni! A bolhák rettentő gyorsan szaporodnak, elég, ha egyetlen bolha átugrik az ebre, pár napon belül már nem fog más látni a bőrén, mint hemzsegő fekete pontokat. A bolhákat az eb szerte-széjjel szórja a lakásban, azok megbújnak nem csak a kutya fekhelyében, de a padló, a fal repedéseiben, az ülőgarnitúrán, mindenütt a lakásban, onnan pedig visszajutnak a négylábúra, közben pedig néha kirándulást tesznek az ember lábán is, bele-belecsípve egyet. 

A kutyáknál és az embereknél is komoly allergia alakulhat ki, életüket megkeseríti a hívatlan vendégsereg. Éppen ezért a megelőzésre kell a legnagyobb figyelmet fordítani, ennek pedig folyamatosnak kell lennie.  A bolhanyakörvek, spray készítmények, porok nagyon hatásosak a megelőzésre. Ha mégis megfertőződik a kutya, a spray vagy a por szintén használható, de akár egy samponos lemosás is segíthet.

Sokan a nyakra cseppenthető, úgynevezett spot-on készítményekre esküsznek, melyek közül több készítmény nem csak a bolhák, de a férgek és a kullancsok, valamint az atka ellen is hatásos védelmet nyújt.

A kullancsok komoly, sokszor életveszélyes betegségek okozói lehetnek. A kutya nem csak erdőn-mezőn, de manapság már a kertben is könnyen találkozhat kullanccsal, mely a közvetlen napsugárzásnak nem kitett testtájakat – hajlatok, farok, nyak környéke – szereti.

Célszerű otthon tartani olyan eszközt, mellyel a kullancs könnyen kiszedhető – a speciális csipeszek és kanalak használata garantálja, hogy a vészívó teljes egészében eltávolítható legyen. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ebben az esetben is a megelőzés a legfontosabb, hiszen nem tudhatja a gazda, éppen babesiosis fertőzést hordozó vagy ártalmatlan kullancs csípte-e meg ebét, így az élősködő eltávolítása után jó pár napig figyelnie kell a négylábú viselkedését és csak a betegség lappangási idejének letelte után nyugodhat meg teljesen.

 

 

Ajánlott cikkek