Ha sürgős ellátás szükséges...

Sajnos történnek balesetek. Ilyenkor nehéz racionális döntéseket hozni, különösen, ha a baj az éjszaka közepén történik. Éppen ezért szükséges a bajra felkészülni, még akkor, amikor minden rendben van.

Hol van 24 órás sürgősségi ellátás?

Kérdezze meg állatorvosát, hogy ő rendelkezésre áll-e baj esetén, akár éjjel is. Ha nem, akkor ő biztosan tudja, hol található a közelben olyan klinika, amelyik ügyeletet is tart. Gyűjtse össze az ügyeletes orvosok és klinikák elérhetőségét. A listát mágnessel rögzítse a hűtőre, hogy mindig és minden családtag számára kéznél legyen.

Tünetek, amelyek arra utalnak, hogy azonnali orvosi ellátás szükséges

Sokféle ok miatt válhat szükségessé sürgősségi ellátás. Balesetből vagy leesésből eredő trauma, fulladás, hőguta, rovarcsípés, mérgezés, vagy egyéb akut helyzet miatt bizony sietni kell a dokihoz. Íme, néhány olyan tünet, amire érdemes figyelni

  • halvány, sápadt íny
  • gyors légzés
  • gyenge vagy nagyon szapora pulzus
  • a testhőmérséklet változása
  • az állat nehezen tud megállni (összecsuklik, eldől)
  • látszólagos bénulás
  • eszméletvesztés
  • görcsrohamok
  • erős vérzés

A következő lépések

A súlyosan sérült állat agresszíven viselkedhet, még gazdájával szemben is, így a legfontosabb, hogy saját magát védje a sérülésektől.

Kutyák esetében

Lassan és nyugodtan közelítsen a kutyához. Guggoljon mellé, és halkan, nyugodtan szólítsa a nevén. Ha agressziót mutat az állat, hívjon segítséget, ha nyugodt, akkor gyengéden emelje egy ideiglenes hordágyra. Ha láthatóan sérült a gerince, akkor támassza meg a nyakat és a hátat emelés közben.

Macskák esetében

Egy takaróval vagy törülközővel gyengéden borítsa be a cica fejét, így megakadályozza, hogy harapjon. Emelje fel óvatosan, és helyezze az ideiglenes hordágyra, mely lehet akár egy doboz is. Ha láthatóan sérült a gerince, akkor támassza meg a nyakat és a hátat emelés közben, ne engedje, hogy a nyak hátra csavarodjon.

Ha már úgy érzi, biztonságosan tudja szállítani kedvencét, induljon azonnal az ügyeletre. Jó, ha egy barát vagy családtag időközben telefonon jelzi az érkezést az orvos számára.

Elsősegély otthon

A legtöbb vészhelyzet azonnali állatorvosi beavatkozást igényel, ám az otthoni elsősegély hasznos az állat állapotának stabilizálása szempontjából.

  • Ha trauma miatt külső vérzés lép fel, helyezzen rá nyomókötést.
  • Fulladás esetén próbálja meg eltávolítani a szájból a lenyelt akadályt.
  • Ha ez nem sikerül, az ismert Heimlich módszert alkalmazva, a mellkasra irányuló nyomással próbálja a tárgy felköhögésére, kiöklendésére ösztönözni

Alkalmazzon mesterséges légzést

Először is ellenőrizze, van-e légzés. Lehet, hogy a lenyelt tárgy eltávolítása után nem tapasztal légzést. Ilyenkor fektesse az állatot az oldalára, óvatosan támassza meg fejét és nyakát, majd kezdje el a mesterséges lélegeztetést. Kezével zárja az állkapcsát, és három másodpercenként fújjon egyet az orrába. Ha nem érez szívverést, akkor alkalmazzon szívmasszázst is: három gyors, határozott nyomás a mellkasra.

Mi a teendő mérgezés esetén?

Mérgezés esetén azonnal forduljon állatorvoshoz. Ne felejtse el, hogy mit és mennyit nyelt le az állat. Ha nem tudja azonosítani, akkor vigyen a növényből, ételből egy keveset, és mutassa meg az orvosnak.

Ajánlott cikkek