Mit is jelent a tenyésztés?

Egy kutya tenyésztése nem egyszerű feladat. Alapvető feltétele, hogy teljesen egészséges, örökletes betegségektől mentes, kiegyensúlyozott idegrendszerű és a fajta standardjához minél közelebb álló típusú kutyával rendelkezzünk – akár szuka, akár kan kutyát szeretnénk tenyésztésbe állítani.

A tenyésztésbe állított kutyának rendelkeznie kell tenyészengedéllyel, melyet a fajtagondozó szerveztek speciális rendezvényein, a tenyészszemléken lehet beszerezni. Egyes fajták esetében – így a tacskónál is - a tenyésztést további feltételekhez – például munkavizsgához, vagy egészségügyi szűrővizsgálatokhoz kötik.

Ha megbizonyosodott róla, hogy kedvence minden szempontból alkalmas tenyészállatnak, ki kell várnia az ajánlott korhatárt. Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is hamarabb érkezik el a biológiai nemi érettség kora, mint a mentális. Kis testű fajták esetében, azaz a tacskónál is, a minden szempontból ideális idő 15 hónapos kor körül jön el.

A kan kutyák tulajdonosai sokszor azt gondolják, nekik igen könnyű, mert “csak” be kell fedeztetni kutyájukkal a szukát, és nem kell küszködni a vemhes anyaállttal, a kölykökkel. Nos, ez nem egészen igaz. Igencsak oda kell figyelni arra, hogy milyen szukát fedeztetnek be a kannal, mert igen könnyen komoly betegségeket okozó fertőzéseket lehet szerezni, és bizony a pároztatás során is érhetik sérülések a kant, ha a szuka elrántja magával összeragadáskor. Célszerű a szuka gazdáját megkérni, hozzon igazolást állatorvosától arról, hogy kutyája mentes mindennemű fertőzéstől. Az összeragadás gyakorta hosszú időtartama alatt felügyelet alatt kell tartania a két állatot, készen arra, hogy beavatkozzon, ha sérülésveszélyes helyzet alakul ki.

Tény azonban, hogy a szuka nagyobb odafigyelést igényel. Figyelni kell a tüzelés menetét, esetleg állatorvossal ellenőriztetni, mikorra várható a peteérés, azaz a tüzelés legideálisabb időpontja a pároztatásra. Ekkor a gazdának el kell vinnie kutyáját a kanhoz, esetleg nem csak egy, de több alkalommal is. Csak olyan kanhoz szabad vinni a szukát, amelyik mentes a fertőzésektől, és figyeljen oda arra is, hogy az apajelölt tisztán tartott, jól ápolt állat legyen.

A kutya vemhessége átlagosan 58-65 napig tart. Eleinte csak a hangulat– vagy étvágyváltozás, de körülbelül egy hónap múlva már egyértelműen látható jelek utalnak a vemhességre. A szuka étvágya észrevehetően megnő, és terebélyesedni kezd. Ajánlatos fokozatosan megnövelni napi ételadagját, ha a szükség úgy kívánja, akár három adagra elosztva. Nagyobb vehem esetén a vemhesség utolsó fázisában szükség lehet kalciumpótlásra, de ez mindig az állatorvos tanácsa alapján történjen!

Ajánlott cikkek