Kopaszra nyírt kutyák legendája

A nyár, a meleg időjárás közeledtével sokan döntenek úgy, hogy lenyíratják vagy rövidre vágatják kutyájuk szőrét.  De vajon ez jó a kutyáknak? Élvezik, és valóban kevésbé lesz melegük?

Ahogy a hőmérséklet emelkedik, sok jó szándékú gazda fontolóra veszi a kutya szőrének rövidiítését vagy teljes lenyírását, pusztán azzal a szándékkal, hogy kedvence jobban érezze magát nyáron, ne legyen olyan melege.

Úgy gondolják, hogy mi, emberek sem hordunk nyáron kabátot, nem veszünk fel bundát, tehát akkor a kutya számára is biztos túl meleg a sok szőr.

Ám ez nem így van, ugyanis a szőrzet lenyírásával éppen hogy megfosztják a kutyát természetes védekezőképességétől a nagy meleg és a leégés ellen.

A kutyák szőre nagy mértékben különbözik az emberi szőrzettől, és mind a kutyák, mind a macskák esetében más funkcióval bír, mint esetünkben. Segít nekik a testhőmérséklet szabályozásában, úgy a nagy melegben, mint a hideg időjárás esetén. A kutya szőrzetére akár úgy is gondolhatunk, mint egy ház hőszigetelésére, amely nyáron segít hűvösen, míg télen melegen tartani a lakást.  Köszönhetőe mindez annak, hogy az emberi testszőrzettel szemben a kutyák szőrzete többrétegű.

kozmetikus spániel szőrét nyírja a nyakán

Ha mégis le szeretné nyíratni

Amennyiben a gazda mégis úgy dönt, hogy le szeretné vágni vagy nyíratni kedvence bundáját, érdemes pár dologra odafigyelni.

  • A nyírógépek feje gyorsan felforrósodik, erre oda kell figyelni a nyírás során. Érdemes néha megállni és várni, amíg a fej lehűl, vagy drágább, önhűtő fejjel rendelkező gépet választani.
  • Ha bizonytalan, gyakorlatlan, jobb, ha a nyírást szakemberre bízza, így elkerülheti, hogy a forró nyírófej megégesse a kutya bőrét, esetleg megvágja őt.
  • Ne nyírja soha teljesen kopaszra a kutyát, mindig hagyjon pár centi szőrt. Így elkerülheti, hogy a napon leégjen az eb, ráadásul a bőrhöz túl közeli nyírás következtében beforduló szőrszál, bőrirritáció is jelentkezhet.
  • Nyírás előtt ellenőrizze a kutya bőrét. Ha a szőrrel kevésbé borított testtájakon (pl. hason, fülön, stb.) rózsaszín a bőr, a kutya nagyobb eséllyel tud leégni.

Bár általában nem ajánlott a kutya szőrének levágása, vannak ritka esetek, amikor hasznos lehet. Amennyiben a kutya szőre gyakran nedvesedik át, és nincs mód a rendszeres szárításra, talán jobb megoldás a nyírás, így elkerülhető, hogy bőrfertőzések alakuljanak ki. Emellett ilyen esetekben előfordulhat bőrgyulladás is, mely általában bakteriális, és ez az esetek nagy részében felül tud fertőződni gombákkal is.

Ajánlott cikkek