Fogós kérdések a fürdetésről

Ha a kutyák listát készíthetnének azokról a dolgokról, amiket nagyon utálnak, és amiket szívesen kiiktatnának az életükből, a fürdetés igencsak előkelő helyet kapna ezen a listán. Még azok a kutyák, amelyek egyébként imádnak pancsolni, játszani a vízben, vadászni vagy úszni egy jót, nos, azok is utálják a fürdetést.

De hát a koszos kutya nem túl ideális lakótárs, és nem mellékesen szagos is.

Tehát meg kell találni a módját, hogy ez a procedúra ne csak elviselendő kényszerűség legyen az eb számára, hanem esetleg mókás, közös program. Ehhez az első lépés a megfelelő környezet kiválasztása. Ha a kutya már kellőképpen megutálta a fürdőszobát, lehet, hogy érdemes elvinni egy – már hazánkban is több helyen fellelhető – önkiszolgáló kutyafürdetőbe. Vagy ha eddig kozmetikában fürdették és nem kedveli, ideje megpróbálkozni vele otthon. Egy apróska eb simán belefér a mosódkagylóba, a nagyobbacska pedig a zuhanytálcába vagy a kádba, de akár kinn, a kertben is fürdethetők.

egyik csivava kis kék kádban, másik törülközőbe burkolva, előttük felszerelések

Milyen gyakran kell fürdetni?

Sok gazda számára okoz fejtörést, hogy milyen gyakran kell fürdetni a kutyát. Sokan közülük következetesen heti egy alkalommal elvégzik a kozmetikázást és a fürdetést is. Mások csak akkor dugják be a kádba a kutyát, ha már erős szaga van.

Mind a két megoldás lehet jó és rossz is, ugyanis a fürdetés gyakoriságát a kutya igényei határozzák meg, ezek pedig függenek a kutya fajtájától, szőrtípusától, az életmódtól.

Vannak olyan rövidszőrű fajták, melyek nem igényelnek túl gyakori ápolást, elegendő heti egy alkalommal egy gumikefével végighúzni a szőrüket, és akár egy-két havonta is elég fürdetni őket. A túl gyakori fürdetés nem feltétlenül tesz jót, mert a természetes olajok a bőrről és a szőrből a samponnal együtt távoznak. Ezek az olajok okozzák egyébként a kellemetlen kutyaszagot, ám ugyanakkor védik is az állat bőrét. Tehát ha a szag miatt az ajánlottnál vagy indokoltnál gyakrabban fürdet a gazda, előbb vagy utóbb egy erősen vakaródzó, száraz bőrű, ezáltal boldogtalan kutyája lesz.

Mivel érdemes fürdetni?

A kutyák igazán nagy felfedzők. Imádnak játszani a szabadban, megszimatolnak mindent, és bizony, belehemperegnek a porba, homokba, néha még a sárba is. Márpedig ha ez megtörténik, meg kell fürdetni az ebet. Na, de mivel?

Semmiképpen sem humán samponnal vagy szappannal! Ezek ugyanis, bár hatékonyan eltávolítják a szőrzetből a szennyeződéseket, és jók a szagok ellen is, sőt, finom illatot kölcsönöznek a bundának, de eltávolítják a természetes olajokat is a szőrzetből, és akár irritálhatják is a bőrt.

kicsi kutya kifelé les a mosdóból, miközben fürdetik

Tehát mindenképp kutyáknak készült sampont szabad csak használni, de ezen belül is lehet választani a szőrzet típusának megfelelő készítményt. Ugyanez a helyzet a szőrápoló balzsammal is, ha szükséges ennek használata.

Amennyiben valamilyen ok miatt állatorvosi, azaz gyógysampont használata szükséges, azt csakis az orvos utasításainak megfelelő gyakorisággal és módon szabad használni.

Ötletek a fürdetéshez

Amennyiben eldöntötte, hogy otthon fürdeti meg a kutyát, érdemes előre összeszedni minden szükséges felszerelést. Ha kéznél van a sampon, fésű vagy kefa, szivacs, kéztörlő, hajszárító, törülköző, akkor nem kell kapkodni. Ha pedig a gazdi nyugodt, akkor a kutya is sokkal jobban viseli a procedúrát. Hát még ha az összekészített felszerelések mellé befér egy kis jutalomfalat is!

kicsi kutya a kertben, dézsában

12 tipp a sikeres fürdetésért

  1. Fürdetés előtt fésülje és kefélje ki a kutya szőrzetét. A nedves bunda csomóit, filceit sokkal nehezebb kibontani, ráadásul sokkal nehezebben is szárad. Ha fürdetés előtt kibontja a bundát, sok időt spórol magának, és megkíméli a kutyát a nedves szőr fájdalmas, kellemetlen fésülésétől.
  2. Tegyen a kádba vagy a tuhanytálcába egy csúszásgátló szőnyeget, így az eb sokkal stabilabban áll majd, nagyobb biztonságban érzi magát.
  3. Ha a kutya túlzottan ideges, stresszes a fürdetésnél, kérjen meg egy családtagot, hogy tartsa és nyugtassa, amíg lecsutakolja.
  4. Amennyiben a kutya nem akar szökni, menekülni a fürdetés elől, nyugodtan vegye le a nyakörvet, hogy még alaposabban meg tudja mosni a szőrét. A bőr nyakörv semmiképp sem jó, ha rajta marad, szóval ha szükséges, cserélje le azt még a fürdetés előtt egy vízálló nyakörvre.
  5. Ha aggódik, hogy víz megy a kutya fülébe, egyik kezével takarja le a fület, amíg mossa a szőrt azon az oldalon. A vattapamacs nem túl jó megoldás, mert könnyen átnedvesedik és garantáltan a hallójáratba folyik belőle a víz. Ha mindenképp vattapamacsot akar a fülébe tenni, amint megmosta a szőrt, azonnal vegye ki.
  6. Mindig kézmeleg vízzel fürdesse a kutyát, érdemes a hőfokot már a fürdetés megkezdése előtt beállítani.
  7. A szőrzet samponnal való átdörgölése közben vigyázzon a kutya fejére. Elkerülheti, hogy sampon kerüljön a szemekbe, ha egy nedves ronggyal mossa át az arcát.
  8. Alaposan dörgölje át a samponnal a kutya bundáját, ne nagyja ki a hajlatokat, a hasat, a mancsokat és a farok tövét sem.
  9. A sampont alaposan öblítse ki a bundából, ismételten is ügyeljen a fejére, fülére, szemeire.
  10. Készüljön fel arra, hogy amint leöblítette a sampont, a kutya meg fogja rázni magát, hogy kirázza a szőréből a nedvességet. Tehát jó, ha „játszós” rugát vesz fel a fürdetéshez, mert garantáltan vizes lesz. Ha megrázta magát, törölje át a bundáját egy száraz törülközővel, és ha szükséges, szárítsa meg a szőrzetet hajszárítóval.
  11. Ha érez rá késztetést, levághatja a karmokat is fürdetés közben, vagy kipucolhatja a kutya füleit. Ez a gazdi számára biztos kényelmes, de csak akkor csinálja egyszerre a két feladatot, ha a kutya tolerálja, ugyanis általában nem viselik túl jól, ha egyszerre zajlik két, számukra külön-külön sem túl kellemes procedúra.
  12. Ne feledkezzen meg a jutalomról, ha elkészültek a fürdetéssel. Egy finom jutalomfalat a legkellemetlenebb procedúrát is elviselhetőbbé teszi, és legközelebb már korántsem lesz annyira problémás a kozmetikázás.

Ajánlott cikkek