Kutyakozmetikumok

A legtöbb fajtaleírásban, kozmetikával foglalkozó cikkben olvasható, hogy minden fajtához olyan kutyakozmetikum ajánlott, amely megfelel szőrtípusának. Ez eddig rendben is van, hiszen a szőr szerkezete fajtánként eltérő, emiatt pedig más és más ápolást igényel. Kicsit leegyszerűsítve olyan ez, mint az emberi készítményeknél a száraz vagy zsíros hajra való sampon.

Ám a kutyakozmetikumok skálája igen széles, nem csak samponok és balzsamok tartoznak ide, hanem a különféle szőrápolók, olajok, filcbontók, színező és pigmentjavító készítmények, texturizálók, parfümök, szem-, fülápoló készítmények is.

Miért van ezekre szükség?

Nos, ahogy a kutyakiállítások világa fejlődött, úgy alakult a kutyakozmetikai ipar is. Az ebek megjelenése egyre mesterkéltebb lett, legalábbis a szőrös daraboké, mert a rövidszőrűek szerencsésen megúszták ezeket a divathóbortokat, rájuk legrosszabb esetben is csak egy kis szőrfény spray jut.

De nézzenek meg mondjuk egy uszkárt! Nem elég, hogy minden egyes tincse fel van tupírozva és lakkal kőkeményre rögzítve, a kiállítást megelőzően még mindenféle szőrtáplálókkal kezelik a bundáját, színező termékekkel javítják a színhatást, és rendszeresen fújkálják szőrbontóval, megelőzendő és korrigálandó a filcesedést. Vagy vegyünk egy yorkiet. Napjait olajos szőrtekerésekben éli. Ha a tincs összecsomósodik a papír alatt, akkor szőrbontóval segítenek, nehogy kihulljon egy szál is a bontogatásban.

Az olaj mellett a sampon is tápláló olajokkal dúsított a szőrzet gyors növekedését elősegítendő, és megakadályozandó a töredezést, de a balzsamozás is elengedhetetlen része a kozmetikázásnak. Ezzel persze még nincs vége, mert a kiállításon a feltupírozott hajat zselével és/vagy lakkal rögzítik, a bunda texturizáló permetet kap, hogy dúsabbnak hasson, és esetenként fénypermetet is, hogy szépen csillogjon. Ez persze csak két példa a sok közül, hiszen szinte nincs olyan félhosszú vagy hosszú szőrű fajta, amelynek bundáját a gondos gazdák ne kezelnék valamilyen kozmetikummal, és ha az eb egyszer kiállítási kutyává avanzsál, garantált, hogy a házban több kozmetikum lesz számára, mint gazdáinak együttvéve.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy kutyáink – köszönhetően a nem szelektáló tenyésztésnek – ma már nem ugyanolyanok, mint ötven vagy száz évvel ezelőtt voltak. Ahogy nagyszüleink alig ismerték az allergiát, úgy koruk kutyáinak sem volt esélye allergiásnak lenni, akár tápra, akár kozmetikumra. A legtöbb, amit megismerhettek, azok az ölebekre fújt kölnik voltak. Napjainkban a kutyák annyiféle vegyi anyaggal találkoznak, hogy az lenne a csoda, ha nem alakulna ki náluk allergia.

Ennek a cikknek nem feladata reklámot csinálni egyetlen kozmetikumfajtának sem. Az sem célunk, hogy lebeszéljük az olvasókat a kozmetikumok használatáról, hiszen modern világukban ezekkel együtt kell élnünk. A cél az, hogy elősegítsük a tudatos döntést és a jól megfontolt vásárlást. Mert ha már kell kozmetikum az ebnek, akkor az jó legyen, olyan, amely nem csak megfelel a szőrtípusnak és a kutyák bőrszerkezetének, de lehetőleg tartalmazzon minél kevesebb ártalmas anyagot.

A gyártók kötelesek a készítmény csomagolásán feltüntetni annak összetevőit. Ezeket – valljuk be – ritkán olvassuk el vásárláskor.

Sokkal fontosabb szokott lenni a csomagolás szépsége, az előnyös, vagy annak tűnő összetevők megléte, és természetesen az ár. Nagyon szeretjük hallani, hogy tápláló kollagéneket vagy nercolajat tartalmaz mondjuk egy sampon, de hogy mi van még mellette a készítményben, a fölött már elsiklunk. Egyáltalán: biztos az, hogy a kollagén vagy a nercolaj olyan jó a kutyának?

kutya fekszik, körülötte ürdetés kellékei

Nézzük hát végig, mi is szerepelhet a flakonon, mi rejlik egy-egy készítményben.

Nagyon sok kozmetikum készül alkohol hozzáadásával, ezt elsősorban oldószerként használják. Az alkoholok szárító hatása közismert, minél nagyobb arányban található meg a termékben, annál intenzívebb ez a hatás.

A kollagén megtalálható a bőrben, annak szilárdító váza, mely összetartja a bőrt, és alátámasztja a kötőszöveteket. Egyébiránt a kollagén gerinces állatokban megtalálható rostszerű fehérje, a termékekben használt anyagok általában állati eredetűek, annak ellenére, hogy megtalálhatóak a szójaproteinben és a mandulaolajban is. A kutyák számára kevéssé fontos ez az anyag, hiszen nem kell megelőzni ráncosodásukat, ellenben mivel a bőrbe nem szívódik fel, ezért azon filmréteget képezve annak levegőzését gátolja.

A glicerint elsősorban puhítóként használják. Gondoljon csak a humán kézkrémekre: majd mindegyiküket a glicerinnel reklámozzák. A glicerin színtelen, szagtalan, viszkózus anyag. Mivel az anyag elvonja a levegő páratartalmát, gátolja a bőr kiszáradását, ám túlzott alkalmazása pont az ellenkező hatást váltja ki: szárít. Maga a glicerin a szappangyártás mellékterméke, az pedig általában állati zsiradékot használ. Természetes úton tengeri moszatokból, hínárból nyerhető vagy növényi glicerinek használatával.

Sok kozmetikumban található nercolaj, melyet általában nyércek vagy más prémes állatokból nyernek. Az anyag a bőrön és a szőrzetben felszívódva azt táplálja, elősegíti a száraz bőr nedvességtartalmának visszanyerését, a szőrzetet pedig fényessé teszi. Hátránya, hogy túlzott használat esetén a bőr pórusai eltömődnek.

A vazelin egyfajta paraffin, zselés állagú szénhidrogén keverék. Víztaszító hatású, a bőrön vízzáró réteget képez. Mivel a pórusokat eltömíti, így a bőr nem képes természetes olajtermelésre.

A lanolin olyan, a birkák gyapjának olajos mirigyeiből kivont termék, melyet a kutyakozmetikumokban a szőrzet táplálására, és lágyítóként alkalmaznak. Káros hatásai nem bizonyítottak, de túlzottan intenzív használat esetén a bőr pórusai eltömődnek, tehát gátolja a bőrlégzést és az olajtermelődést.

A diethanolamin olyan színtelen vagy kristályos alkohol, amely elsősorban a hidratáló és kondicionáló termékekben található meg. Elsősorban bőrpuhító hatása miatt használták korábban előszeretettel, azonban mivel a legújabb kutatások szerint feltételezhető rákkeltő hatása, egyre ritkábban látható a DEA jelzés, mint összetevő a kutyakozmetikumokon.

Annak ellenére használják a propylene butylene glycolt, hogy igen mérgező hatású. Ennek az az oka, hogy ez a petróleum származék elősegíti más vegyi anyagok bőrbe jutását. Azonban a bőrbe kerülve nem csak a protein-, de a sejtszerkezetet is gyengíti. Ugyanebből a célból használják a etilén-diamin-tetraecetsav (EDTA) nevű anyagot is, mely azonban szintén mérgező vegyület. Elsősorban fémionok komplexálására használják, a kozmetikai iparban pedig stabilizáló és segédanyagként, hogy a termék megőrizze állagát.

A sodium chloride nem más, mint só. Elsősorban térfogatnövelőként, sűrűség szabályzó segédanyagként és a nem kívánt anyagok semlegesítésére használják a kozmetikai iparban. A sodium bezoate a benzoesav nátrium sója, tartósítószerként ismert anyag.

A kaolin a porcelángyártásban használt fehér anyag. Hátránya, hogy a bőrpórusokat teljesen eltömíti, gátolva a bőr légzését.

A polietilénglikol szerepe, hogy a bőrt áteresztővé teszi, így a hasznos anyagok mellett a káros anyagok is gond nélkül fel tudnak szívódni a bőrön át. A termékek csomagolásán PEG jelzéssel vannak feltüntetve.

A propilénglikol az ásványi olajok kozmetikai és kutyakozmetikai termékekben fellelhető formája. Nem sokban különbözik összetételét tekintve a fékolajtól. Használatát hidratáló hatása indokolja, ám a víz távozását úgy biztosítja, hogy a bőr pórusait eltömíti, ezzel akadályozva a bőrlégzést. Erősen irritatív anyag.

A dimethicone, azaz szilikonolaj elsősorban a szőrzetet rögzítő termékekben található meg, olyan szintetikus anyag, mely szilikonos réteget képez a bundán. Hátránya, hogy más szőrápoló termékek hatását gátolja, esetleg módosítja.

A cocamidopropyl betain a legtöbb samponban, és egyéb szőrzetlemosó szerben megtalálható. Ugyan kevésbé ártalmas felületaktív anyag, mint a korábban használtak, ezért különösen kedvelt a hipoallergénnek vagy biokészítménynek kikiáltott termékekben, az utóbbi időkben kiderült, igen komoly allergizáló hatása van.

A paraben preservatives (methyl, propyl,butyl, ethyl) felirattal szereplő anyag arra használatos, hogy a termék élettartama növekedjen, azaz minél tovább használható legyen. Meggátolja a készítményben a mikrobás fejlődést. Erősen mérgező anyag, mely komoly allergiás reakciót válthat ki.

Természetesen ezeken a kutyakozmetikai termékekben leggyakrabban megtalálható anyagokon kívül még rengeteg összetevő alkot egy-egy sampont, kondícionálót vagy egyéb kozmetikumot.

Minden esetben érdemes végigböngészni az összetevők listáját, és olyan terméket választani, mellyel a legminimálisabbra csökkenthető a káros anyagok szervezetbe jutása. Minden esetben célszerű a gyártó felhasználásra vonatkozó utasításait betartani. Nem viccből biggyesztik oda ezeket, hanem azért, mert kötelesek tájékoztatni a felhasználót arról, milyen felhasználás esetén a legmegfelelőbb a termék hatása, és hogyan kerülhetők el a nem megfelelő használatból eredő károsodások.

Ajánlott cikkek