Kutyakozmetikai tanácsok

Biztos volt már része abban a látványban, hogy a kutya a földön hempereg, nyalogatja és rágcsálja bundáját.  Mindez nem más, mint sajátos módszere a tisztálkodásra. Azért persze néha nem árt neki segíteni abban, hogy takarosabban nézzen ki, és kellemesebben illatozzon, nemde?

A fürdetés

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák háromhavonkénti fürdetése ajánlott, persze előfordulhat, hogy ennél gyakrabban igényel samponozást az eb. A kiállítási kutyákat eleve gyakrabban fürdetik, de alapos indok lehet, ha az eb sokat van kinn, a szabadban, vagy ha bőrproblémákkal küzd.

  1. Első lépésként alaposan kefélje ki a kutya bundáját, hogy minden csomót és filcesedést eltávolítson a szőrzetből.  Ezeken után dugja be a kádba, melyet korábban már megtöltött pár centi vízzel.

  2. Ezek után a zuhannyal vagy egy edényből öntözve a vizet nedvesítse át a bundát.

  3. Ügyeljen arra, hogy a víz ne kerüljön a fülekbe, a szemekbe és az orrba.

  4. Finoman dörgölje a sampont a bundába, a kutya feje búbjától egészen a farka tövéig és mancsokig. Öblítse le, majd samponozza át újra.

  5. Ha szükséges, használjon balzsamot a bundára, majd ezt is öblítse ki.

  6. Szárítsa meg az ebet, vagy alaposan itassa fel a szőrzetből a vizet. Máris tiszta a kutya!

Az olyan ráncos bőrű fajták, mint a shar-pei vagy a mopsz különleges figyelmet érdemelnek. A bőrredőkben könnyen megülnek a szennyeződések, ez pedig fertőzéseket okozhat, mely bőrirritáció formájában jelentkezik. Éppen ezért az ilyen fajták gazdái számára ajánlott a bőrredők – különösen a fejen, a szájak körül – rendszeres tisztítása nedves törlőkendővel. Ügyeljen arra, hogy ezek a területek mindig szárazak és tiszták legyenek.

A kölyökkutya fürdetése

A legtöbb kölyökkutya szerint a fürdetési idő a legjobb arra, hogy a gazdát őrületbe kergesse. Tekeregnek, látványosan szenvednek egész idő alatt. Próbálja meg ilyenkor becsempészni mellé a kádba kedvenc játékát, hátha eltereli a figyelmét, és nem a gazdi kezét harapdálja fürdetés közben.

A sampon kiválasztása

Csak kutyák számára ajánlott sampont használjon. Bár a humán samponok nem mérgezőek a kutyák számára, de tartalmazhatnak olyan adalék- és illatanyagokat, melyek irritálják az állat bőrét. Érdemes szakember segítségét kérni, hogy a bőséges kínálatből melyik termék a legmegfelelőbb kedvence számára.

A szemek és fülek védelme fürdetéskor

A sampon bizony komolyan irritálhatja a kutya szemeit, úgyhogy jó, ha van kéznél szemcsepp, ha esetleg csípné a szemeket a sampon. A zuhany vagy egy permetező flakon használata hasznos lehet, hiszen így irányítani tudja a vízsugarat a sampon leöblítése közben. A fejet, különösen az arcot ne közvetlenül samponozza, használjon inkább egy darab törülközőt, és azzal mossa le a szennyeződéseket.

A szőrzet kikefélése

A szőrzet rendszeres kikefélése- és fésülése segít a szennyeződések eltávolításában, ráadásul ilyenkor a bőr természetes olajai eloszlanak a szőrzeteten, védve azt a csomósodástól, filcesedéstől. Mindemellett ez jó alkalom ellenőrizni, nem telepedtek-e bolhák és kullancsok az állat bundájába.

Az, hogy hogyan és milyen gyakran kell a szőrzetet átkefélni, függ az eb szőrtípusától.

Rövid és sima szőrzet

Az olyan rövid és sima szőrű fajták, mint a csivava, a boxer vagy a basset hound heti egy kikefélést igényelnek. Használjon egyszerű, kézre húzható, kesztyű-szerű gumikefét, ezzel dörgölje át a szőrzetet, eltávolítva a kihullott szőrszálakat és a szennyeződéseket. Ha ezután még egy nyersbőr ruhadarabbal is átdörgöli, a bunda garantáltan szép és fényes lesz!

Rövid, sűrű szőrzet

Ha a kutya rövid és sűrű bundája hajlamos a csomósodásra, mint például a retrievereké, legalább heti egyszer kefélje ki a bundájukat. Használjon sörtekefét, a csomók eltávolítását segítheti fésűvel. Ne feledkezzen meg a farok szőrzetéről sem!

Hosszú, selymes szőrzet

A hosszú, selymes szőr, mint a yorkshire terriereké, bizony napi gondozást igényel. Naponta át kell kefélni és fésülni, kibontva minden csomót. Ezután még egy sörtekefével is át kell kefélni a szőrzetet.

Csomósodásra és filcesedésre hajlamos hosszú szőr

Hosszú szőrű kutyák esetében bizony be kell tervezni a napi szőrápolást. Csak így kerülhető el a csomók és filcek kialakulása a bundában. Egy gém fésű és kefe segítségével minden csomót bontson ki, majd dolgozza át a bundát sörtekefével. Ha a filcesedés ennek ellenére is problémát okoz, gondolkozzon el a szőrzet megrövidítésén, esetleg lenyírásán, de nem teljesen kopaszra.

A vedlés

Az elhalt, sérült szőrszálak levedlése teljesen normális folyamat, azonban a vedlés mennyisége és gyakorisága függ a fajtától, az évszaktól és az állat egészségi állapotától is. A legtöbb kutya télire vastag bundát növeszt, melyet tavasszal, a jó idő beköszöntével ledob. Azok az ebek, melyek a lakásban élnek, sokkal kevésbé vastag bundát növesztenek télire, ellenben minimális mértékben egész évben vedlenek.

Hogyan csökkenthető a vedlés?

Egy egészséges kutya vedlését nem lehet megállítani, de a kihulló szőr mennyisége csökkenthető a rendszeres átkeféléssel. Kérjen tanácsot szakembertől, milyen kefét érdemes használnia kedevnce bundájára.

Túlzott szőrhullás

A vedlés normális folyamat, ám a túlzott szőrhullás összefügghet a nem megfelelő táplálással. A minőségi tápokat gyártó cégek ügyelnek arra, hogy a tápokba minden szükséges tápanyag benne legyen, így nincs szükség táplálékkiegészítők adagolására. Azonban ha a kutya allergiától szenved, vagy érzékeny az emésztése, érdemes kísérletezni, melyik gyártó melyik terméke a legmegfelelőbb a számára.

A túlzott szőrhullás, vagy a foltos kopaszodás oka lehet még

  • Paraziták (bolha, tetű, atka)

  • Gombás vagy baktériumos fertőzések

  • Étel- vag pollenallergia

  • Vese, máj, mellékvese vagy pajzsmirigy rendellenesség

  • Vemhesség vagy szoptatás

  • Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

  • Trauma miatti fokozott nyalakodás

  • Daganat

  • Az immunrendszer megbetegedése

  • Napégés

  • Irritáló vagy maró anyaggal való érintkezés

Ha a következő tünetek bármelyikét észleli, keresse meg az állatorvost!

  • Bőrirritáció, bőrpír, duzzanatok, kiütések, sebek

  • Bármilyen nyílt seb

  • Kopasz foltok, megritkult szőrzet

  • Fénytelen, száraz, könnyen kihúzható szőrzet

  • Vakaródzás

  • A szőrzet folyamatos nyalogatása, az arc dörgölése

Ajánlott cikkek