Szőr/szál/hasogatás

Mitől függ az, hogy egy-egy fajta mennyi gondozást igényel? Nagyon sok mindentől. Hogy egy adott fajta rövid szőrű, még nem jelenti azt, hogy örökre elfeledkezhetünk ápolásáról. Sőt! Például a shar-peinek vagy a basset houndnak ugyan rövid a szőre, ám a bőrredők,a  ráncok fokozott odafigyelést és gondoskodást igényelnek, míg bár a pulinak látszatra hosszú a nemezes szőre, kefével vagy fésűvel hozzányúlni tilos!

Jöjjön hát egy rövidke lista, a teljesség igénye nélkül, csupán iránymutatásként a fajták gondozási igényeiről.

Minimális gondozást igényelnek:

amerikai staffordshire terrier, angol bulldog, basset hound, beagle, boxer, csivava, dalmata, dobermann, francia bulldog, kopók, labrador, mopsz, német dog, pointer, rottweiler, rövid szőrű agarak, rövid szőrű tacskók, sima szőrű fox terrier, vérebek, weimari vizsla, whippet.

Az, hogy egy adott fajta a minimális gondozásra szorulók csoportjába került, nem azt jelenti azt, hogy nem kell naponta átvizsgálni az ebet. Náluk elegendő a heti egyszeri-kétszeri, rövid ideig tartó gondozás, a szőrzet átsimítása gumikesztyűvel és természetesen a fülek, szemek, végbélnyílás, karmok rutinszerű ellenőrzése. Természetesen vedlés időszakban nagyobb figyelmet kell fordítani a rövidebb bundára is. Ápolásukhoz szükséges felszerelések: sörtekefe, gumikesztyű, egy darab szarvasbőr, karomvágó olló.

Időszakos ápolást igényelnek: 

airedale terrier, amerikai és angol cocker spániel, drótszőrű fox terrier, drótszőrű magyar és német vizsla, norwich terrrier, golden retrieverschnauzer, szálkás- és hosszú szőrű tacskók, uszkár, westie.

Az időszakos ápolást igénylő fajták ugyanúgy igénylik a rendszeres gondoskodást, azaz a bundát át kell simítani gumikesztyűvel és ellenőrizni kell a szemeket, füleket, végbéltájékot és karmokat. Ugyanakkor emellett 4-8 hetente nyírást vagy trimmelést igényelnek, hogy bundájuk rendezett legyen, és hetente illik kifésülni a hosszabb szőrű testtájakat.  A szükséges felszereléssel a sörtekefe, a drótkefe, a puha drótkefe, fésű, gumikesztyű, olló, ritkítóolló, trimmelőkés, nyírógép és karomvágó olló lehetnek.

Mindennapi vagy gyakori ápolást igényelnek:

afgán agár, berni pásztor, border collie, chow-chow, máltai selyemkutya, orosz agár, pekingi palotakutya, spiccfajták, szamojéd, szetterek, shih-tzu, tibeti terrier, újfoundlandi, yorkshire terrier.

A mindennapi vagy igen gyakori ápolást igénylő ebek számára a napi vagy heti több alkalommal megejtett fésülés, kefélés elengedhetetlen feladat, hiszen az elhalt aljszőröket el kell távolítani, csak így előzhető meg a gubancosodás, filcesedés, amelyet ha nem felügyel a gazda, a szőrzet elvesztéséhez vezethet, ugyanis már csak ollóval lehet tőle megszabadítani a kutyát. A hosszú bundában könnyen megbújnak a séta során összeszedett növények, tárgyak (pl. toklász). A fülek, szemek, végbélnyílás és karmok ellenőrzése a szőrzet mindennapi ápolása során szintén kerüljön terítékre.

A szükséges felszerelések a drótkefe, a sörtekefe, a puha drótkefe, a fésű és bontófésű, az olló, ritkítóolló, nyírógép, karomvágó olló és a hajszárító lehetnek.

Ajánlott cikkek