E-mail: pet4you@pet4you.hu

Yorkshire terrier

Yorkshire terrier

Származási hely:Anglia
Magasság:kan 15.00-18.00 cm
szuka 15.50-18.00 cm
Súly:kan -3.00 kg
szuka -3.00 kg
Szőrzet:Hosszú, egyenes, selymes, fényes.
Szín:Acélkék és cser.
Testméret:Mini
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Hosszú szőrű
Szőrápolási igény:Rendszeres kozmetikát igényel
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Bár a mérete kicsi, a szíve hatalmas. Játékos, csintalan, energikus. Igazi terrier jellem.

Eredet és történet

A yorkie egyike a világ legnépszerűbb kutyafajtáinak, ezt pedig viszonylag gyorsan sikerült elérnie, hiszen története alig 150 éves.

A feljegyzések szerint az első yorkshire terrier egy Huddersfield Ben nevű kan volt, őt tekintik a fajta ősapjának. Ben 1865-ben született, az észak-anglia Yorkshire megyében, ahonnan a fajta neve is ered. Ezen a dimbes-dombos vidéken keményen dolgozó munkásemberek éltek, bányák és malmok dolgozói. Szükség volt ezekre az aprócska kutyákra a rágcsálók irtása miatt, különösen a malmokban és a textilgyárakban.

Nem lehet pontosan tudni, milyen fajták vettek részt a yorkie kialakulásában, de gyanítható, hogy a skye terrier, a máltai selyemkutya, a fekete-cser manchester terrier, a mára már kihalt leeds terrier, és talán a dandie dinmont terrier is kivette a részét megformálásából.

Kezdetben Broken-Haired Scotch and Yorkshire terriernek hívták, jelenlegi elnevezése 1870-ben született. A kezdeti időkben a yorkiek sokkal nagyobbak voltak, mint manapság, és ahogy hírnevük - mint bájos megjelenésű, jól dolgozó kutya - nőtt, hamarosan a szalonok selyempamlagain találták magukat, a felsőbb osztályok kedvenceként. Ennek eredményeképpen a méret egyre kisebb és kisebb lett.

Nem tartott sokáig, hogy fajta Anglia szerte közismert és közkedvelt legyen, majd hamarosan az USA is felvette a népszerűségi listára. A második világháború alatt egy William Wynne nevű ember egy apró yorkiet talált egy gránáttölcsérben Új-Guineában, a japán vonalak közelében. Örökbe fogadta, és Smokey-nak nevezte el. A háború hátralevő éveit gazdája hátizsákjában töltötte, részt vett vele együtt 150 légitámadásban és egyéb akciókban.

A yorkie szinte bármilyen életstílusú ember számára ideális társ, ahogy azt a történelme során számtalanszor bizonyította. Élt királyi szalonokban, háborús lövészárokban, és a Fehér Ház szalonjaiban is, ahol Nixon elnök kedvence, Pasha állandó vendég volt.

Személyiség

A yorkie igazán elbűvölő fajta. Bár a mérete kicsi, a szíve hatalmas. Játékos, csintalan, szeretetreméltó, ugyanakkor energikus, kiváló társ. Igazi terrier jellem, hiszen bátor, rettenthetetlen, állandóan készen áll a világ felfedezésére. Területét kitartóan védelmezi, hűséges kis lény, aki azonnal tudat minden közelgő veszélyt gazdájával, éles hangon jelezve a betolakodót.

Mivel bátor és önálló gondolkodású, hamar bajba is tud kerülni, így nem árt neki megtanítani, ki a főnök. A túlzott kényeztetés hatására könnyen neurotikussá válik, esetleg uralkodó viselkedést vesz fel, ez pedig állandó ugatással és idegenekkel szembeni agresszivitással párosulhat.

Küllem és ápolási szükségletek

Ahhoz, hogy a szőrzete gyönyörű és földig érő legyen, naponta ki kell kefélni és fésülni. A szemek elé lógó hosszú szőrt masniba fogva fel kell kötni, a pofa hosszú szőrét óvni kell a letöredezéstől. A kiállítási kutyák szőrét olajos papírra csavarják fel, így óvva meg a letöredezéstől.

A legtöbb gazdi inkább lenyíratja yorkieja szőrét, így sokkal könnyebb ápolni, bár a rendszeres kikefélés-fésülés így sem mellőzhető. A yorkie szőre nem hullik, és nem vedlik, ezért kifejezetten előnyös az allergiás emberek számára. Mivel igen közel van a földhöz, könnyen piszkos lesz, és a hosszú szőr minden szennyeződést összeszed, így különösen ügyelni kell a szemek, a száj és a fülek tisztaságára.

Mozgás

A yorkie akkor boldog, ha mindenhová elkísérheti gazdáját. Ez teljesen ki is elégíti mozgásigényét, de azért pár séta naponta, és egy kevéske játékidő nem árt kiegészítésként. Természeténél fogva aktív kis lény, ha kirándulni megy a család, akkor sem könnyen fárad el.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Yorkshire terriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: vesekő, szürkehályog, légcsőösszeesés, distichiasis (rendellenes helyen növekvő szempilla), első nyakcsigolya nyúlványának alulfejlettsége, keratitis (szaruhártya gyulladás), Perthes-kór (aszeptikus combcsontfej elhalás), patella luxatio (térdkalács ficam), PSS (érfejlődési rendellenesség) és retina diszplázia (látóideghártya rendellenes fejlődése).

Nevelés

A mindig figyelmes yorkie kifejezetten jól reagál a pozitív megerősítésen alapuló nevelésre, bár hajlamos a makacsságra. Akkor célravezető a nevelés, ha rövid időszakokra bontva, sok ismétléssel gyakorolják a tudnivalókat. Bár mérete félrevezető lehet, ha nem tanítják meg neki, ki a falkavezér, gyorsan átveszi az uralmat a család felett. Időnként gondot okozhat a szobatisztaságra nevelés, de következetességgel és türelemmel ez is megoldható.

Etetés

Mivel hosszú időn át dédelgetett kedvencként tartották, hajlamos a válogatósságra. Korának megfelelő, kiváló minőségű táppal kell kínálni, amit kicsit meg lehet „tuningolni” barna rizzsel, sovány hússal, hogy nagyobb kedvvel egye meg.