E-mail: pet4you@pet4you.hu

Angol bulldog

Angol bulldog

Származási hely:Nagy Britannia
Magasság:kan 30.00-40.00 cm
szuka 30.00-40.00 cm
Súly:kan 22.00-25.00 kg
szuka 18.00-23.00 kg
Szőrzet:Rövid, egyenes, sima, finom, fényes.
Szín:Csíkos (minden variációban), tarka, vagy egyszínű vörös, őzszín, fakó, fehér, esetleg fekete maszkkal.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Alacsony mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

Szeretetreméltó, kedves fajta. Odaadó és hűséges. Erősen horkol, szuszog és nyáladzik.

Eredet és történet

Kr.e. 2280-2150 közötti időszakból származik az első olyan feliratos kép, melyen bulldog-fejű kutya ábrázolása látható, egy ismeretlen babilóniai mesternek hála. Későbbiek, feltehetőleg a Kr.e. 7. századból valók azok a ninivei reliefek, melyek szintén bulldog-jellegű ebeket ábrázolnak.

Ám ezek a bulldogok még némileg mások voltak, mint a modern kori, karikaturisztikus négylábúak. Az ókori bulldogokat egybehangzóan hatalmas termetű, nagyfejű, széles pofájú, erős ebeknek ábrázolták. A fajta ősei az arénák kedvelt harcosai voltak, ám ilyen körülmények között a nagy méret és a méret miatt lassabb mozgás nem jelentett éppen előnyt. Feltehetőleg ezért indult el a törekvés a méretbeli kicsinyítésre.

Először az 1630-as években írták le kinológusok úgy a fajtát, mint „bulldog”, bár korábbi szövegekben már található róluk említés, mint „bandogge” vagy „butcher’s dogge”, azaz mészárosok kutyája. Feltehetőleg a bulldogok és masztiffok ugyanazon őstől származnak – egy nagytestű mészároskutyától, melynek neve „alaunt” volt.

A 13. és 19. század között a bulldog őseit különféle rémséges sportokra és bikaheccelésekre használták. Jellegzetes előreharapása ezekre a nehéz napokra vezethető vissza, mivel ez segítette a kutyákat abban, hogy meg tudják fogni a bikát, annak akármelyik testrészén, de képesek legyenek lefojtani, és meg is tartani. 1835-ben a bikahecceléseket betiltották, ez után a bulldog átalakult azzá a rövidebb testű, kompakt kutyává, amit ma is ismerünk. Tenyésztése során ügyeltek arra, hogy kellemes társ legyen, sokan pedig a bátorság és szívósság szimbólumának tartják.

Személyiség

A nehéz kezdetek ellenére a bulldog egyike a legkedvesebb fajtáknak. Védelmező ösztöne megmaradt, kiváló jelzőkutya. Különösen szeretetteli a családjával, vágyik figyelmükre és szeretetükre. A gyerekkel kedves, kifejezetten élvezi, ha a kicsik testőrének szerepét felveheti. Más állatokkal jól kijön (különösen, ha már apró korától szocializálják).

A bulldog vágya, hogy körülötte mindenki vidám legyen, és ezt általában sikerül is elérnie. Igazán szeretetreméltó, kedves fajta, mellyel, ha megértően és kedvesen foglalkoznak, igazi társ lesz. Csak olyan gazdának való, aki horkolását, szuszogását és nyáladzását jól tolerálja.

Küllem és ápolási szükségletek

A bulldog rövid szőrét könnyű ápolni: heti néhány alkalommal elegendő puha kefével átkefélni. A szem és az orr körüli redők fokozottabb figyelmet igényelnek, ezt a területet mindig tisztán és szárazon kell tartani.

Mozgás

Rövid orra és széles feje miatt a légzés nehézkes lehet a bulldog számára, ezért nem szabad a mozgással túlterhelni. Egy egyszerű séta, vagy kirándulás a családdal éppen elég a számára. Különösen ügyelni kell a nagy melegben, kánikulában való sétákra.

Egészség

Átlagéletkora 10-12 év.

Angol bulldogoknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: ún. cherry eye (szemgolyó előesés), elongált lágy szájpadlás (veleszületetten túl hosszú, légutakat szűkítő lágy szájpadlás), entrópium (befelé forduló szemhéj), csípőízületi diszplázia, trachea hypoplasia (légcső veleszületett alulfejlettsége), patella luxatio (térdkalács ficam), nyitott háti gerinccsatorna, beszűkült orrjárat.

Nevelés

A bulldog hamar megszokja a ház körüli rutint, és beletanul az alapvető szokásokba. Olyan embertől fogadja legjobban a nevelést, akit szeret, és aki tudja, hogy nála bizony kissé tovább tart a tanulás, mint más, engedelmesség-orientált fajtáknál.

Bája és barátságos jelleme miatt akárhová megy, barátokra és hívekre lel, így az emberek között történő szocializáció nem lehet probléma. Az elhanyagolt állat, vagy ha provokálják, könnyen veszélyessé válhat. Mivel a vereséget nem ismeri, a végsőkig küzd, ráadásul teljes erőbedobással.

Etetés

Kiváló minőségű eledelt igényel. Viszonylag lassabb az anyagcseréje, mint más fajtáknak, ezért ügyelni kell a mennyiségre, elkerülendő az elhízást.