E-mail: pet4you@pet4you.hu

Tibeti terrier

Tibeti terrier

Származási hely:Tibet
Magasság:kan 35.00-40.00 cm
szuka 32.00-38.00 cm
Súly:kan 8.00-13.00 kg
szuka 8.00-13.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, hosszú, hullámos vagy egyenes, finom, dús fedőszőrrel és puha, gyapjas aljszőrrel.
Szín:Bármilyen szín vagy színkombináció.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Egykoron a lámák féltve őrzött és szeretett társa volt, ma a család bősz védelmezője.

Eredet és történet

A tibeti terrier nem igazi terrier, sokkal inkább terelőkutya. Sok tibeti fajta őse, köztük a lhasa apso-é és a shih-tzu-é is. Olyan ősi fajtákat tudhat vérvonalában, mint az északi KunLun hegyikutya, és a belső-mongóliai vadkutya, mely leginkább az uszkárra hasonlított.

Az idő múlásával a terelő- és pásztorkutyák, melyek a keményen dolgozó tibeti emberek munkáját segítették, a munkájuknak megfelelően elkülönülten fejlődtek tovább, és két jellegzetes fajtájuk alakult ki: a tibeti terrier a terelésre, valamint a tibeti masztiff az őrzésre. A tibeti terrier emellett mindig az első vonalban állt, ő volt az, aki ugatásával a tibeti masztiffnak jelezte a farmra, vagy a faluba betolakodó idegeneket.
Ám a tibeti terrier nem csak keményen dolgozó munkakutya volt, de a szerzetesek féltve őrzött és nagyra tartott társa is, melyről úgy hitték, szerencsét hoz a kolostornak.

A nyugati világ Dr. Agnes H. R. Grieg-nek köszönheti a tibeti terrier megismerését. A doktornő jó néhány kutyát kapott azoktól a betegeitől, akiknek megmentette az életét, sőt, még a Dalai Lámától is. A kutyákat hazatértekor magával vitte az Egyesült Királyságba, és kennelt alapított. A Kennel Club 1937-ben ismerte el a fajtát, de egészen az 1970-es évekig várni kellett a tengerentúli elismerésre.

Személyiség

Mint a lámák féltve őrzött és szeretett társa, a tibeti terrier igazi társasági lénnyé fejlődött az évszázadok során. Igen gyorsan és jól illeszkedik be a családba, legyen az aktív életet élő, vagy otthonülő.

Nagyon mozgékony és kiválóan tud ugrani is, így a kutyás sportokban nagyszerű társ. Kifejezetten társaságkedvelő és barátságos, bár idegenekkel szemben lehet tartózkodó. A családjával szemben erős a védelmező ösztöne, kiváló jelzőkutya, ám ez a védő ösztön más kutyákkal szemben könnyen territoriális viselkedéssé alakulhat. Emiatt a szocializáció kölyökkortól kezdve fontos. Nagyon szeret ugatni.

Küllem és ápolási szükségletek

A hosszú, finom fedőszőr és a gyapjas aljszőr igazi kozmetikai kihívás. A csomók és filcek megelőzésére rendszeresen ki kell kefélni és fésülni a bundát. A pofa és a lábak szőrzete nyírást igényel, ellenkező esetben könnyen felszedi a szennyeződéseket.

Sok gazda előszeretettel nyíratja rövidre tibbie-jét a könnyebb kezelhetőség miatt. Szerencsére a szőre nem hullik erősen, sőt, allergiás emberek számára is ajánlható.

Mozgás

A közepes méretű tibeti terrier nagyon szeret a szabadban lenni, felfedezni környezetét és játszani. Mivel igazi jelzőkutya, veleszületett terelő ösztönnel, szereti tudni, mi zajlik körülötte. Akkor érzi jól magát, ha minél több időt tud gazdájával tölteni. Ha nem jut elég sétához, akkor növelni kell a játékkal töltött időt.

Egészség

Átlagéletkora 12-16 év.

Tibeti terriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: szürkehályog, csípőízületi diszplázia, pajzsmirigy alulműködés, patella luxatio (térdkalács ficam), elsődleges szemlencse ficam, PRA (Progresszív Retina Atrophia, azaz látóideghártya sorvadás).

Nevelés

Intelligens és fogékony fajta, melyet, ha pozitív megerősítéssel nevelnek - ami inspirálja és ösztönzi - nagyon gyorsan tanul, és szinte bármit megtesz, amit kérnek tőle. Szeret gazdája kedvére tenni, de van egy független, makacs oldala is, mely hamar megmutatkozik, ha nem tanulja meg idejekorán, hogy a gazda a főnök.

Etetés

Jó étvágyú fajta, melynek kiváló minőségű eledelre van szüksége.