E-mail: pet4you@pet4you.hu

Német dog

Német dog

Származási hely:Németország
Magasság:kan 80.00- cm
szuka 72.00- cm
Súly:kan 54.00- kg
szuka 46.00- kg
Szőrzet:Rövid, sűrű és fényes.
Szín:Csíkos, őzszínű, fekete, harlekin.
Testméret:Óriástestű
Taníthatóság:Nehezen tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Alacsony mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Napjainkban nem harcos eb, inkább szeretnivaló, kedves kutya. Erős őrző-védő hajlamait őrzi.

Eredet és történet

Mivel angolszász területen „Great Dane”-nek hívják a fajtát, a mai napig sokakban él a tévhit, miszerint a dog dán eredetű. Ez annak ellenére sem valószínű, hogy a hatalmas fajta eredete nem pontosan ismert.

Feltehetőleg a valóban ősi masztiff-fajta, az alaunt leszármazottja, melynek első ábrázolásai a Kr.e. 2200-ra datálható egyiptomi Bani-Hassan sírkamrákban láthatók. Nagy valószínűséggel vérvonalában ír farkaskutya és angol masztiff kutyák is találhatók.

Több száz éven át dogszerű „boar hound”-okkal vadásztak vaddisznóra, de ilyen ebek voltak a németek és a kelták hadi kutyái is. A vaddisznók vadászata erős, agilis, kemény kutyákat igényelt, és a dogok bizony hamar olyan híresek lettek, hogy a német előkelőségek a legjobb egyedeket igyekeztek megszerezni. 1592-ben Braunschweig hercege 600 dogból álló falkát szedett össze vaddisznó vadászatra.

A németek folyamatosan finomították a fajtát, és olyannyira kedvelték, hogy 1876-ban az ország nemzeti kutyájává kiáltották ki a német dogot. Különösen kedvelte ezeket az ebeket Bismarck, a vaskancellár is, aki mellől soha nem maradhattak el négylábú kísérői.

Az Egyesült Államokba az 1800-as évek közepén kerültek az első egyedek, legelsőként is William „Buffalo Bill” Cody. Őrző-védő háttere miatt reputációja nem éppen a legjobb volt, inkább vadságáról híresült el a fajta, amit a tenyésztők igyekeztek korrigálni. Szemet gyönyörködtető eb, úgy ismerik, mint a kutyák Apollóját. 

Személyiség

Napjainkban a dog nem harcos eb, sokkal inkább szeretnivaló, kedves kutya. Ezzel együtt erős őrző-védő hajlamai megmaradtak, hiszen családját hűségesen védelmezi, ám sokkal inkább szeretetteli, játékos, barátságos kedvenc.

Szereti a gyerektársaságot, mindig emberek közelében akar lenni, emiatt előfordulhat, hogy egy apró gyerekhez túl közel ül, netalán éppen rácsücsül. Igen emberközpontú, de ez kétoldalú, mert általában az emberek is azonnal vonzódnak az impozáns fajtához.

Küllem és ápolási szükségletek

A rövid, sűrű bunda ápolása könnyű feladat. Szőrét folyamatosan hullajtja, ezért rendszeresen át kell kefélni, így eltávolítva az elhalt szőrszálakat. A legegyszerűbb időnként kutyakesztyűvel átdörgölni, ez a bőrt is stimulálja.

Mozgás

Furcsa módon akármilyen nagy, a dog nem igényel extrém mennyiségű mozgást. Természetesen szüksége van arra, hogy megmozgassa lábait, és igényli a napi néhány alkalommal megejtett sétát. De házon belül is nyugodt, teljesen elégedett, ha a család tagjait árnyékként követheti a napi teendők során.

Egészség

Átlagéletkora 7-10 év.

Német dogoknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, a szívüregek kitágulásával járó szívizom megbetegedés, nyaki csigolyák instabilitása, csípőízületi diszplázia, limfóma (fehérvérsejtekből kiinduló nyirokszöveti daganat), osteosarcoma (csontszövetből kiinduló rosszindulatú daganat).

Nevelés

A német dog nevelése igazi kihívás lehet. Nem éppen fürge, de intelligens és előzékeny. Úgy tenyésztették, hogy képes legyen önálló döntést hozni, így ahhoz, hogy figyelmét le lehessen kötni, a nevelési módszerek széles és kreatív skálája szükséges, valamint nem mellőzhető a megfelelő jutalmazás.

Őrző-védő hajlama és nagy mérete miatt amilyen korán csak lehet, el kell kezdeni szocializációját.

Etetés

Nem feltétlenül nagyétkű a német dog, de mérete miatt sok, méretének megfelelő, és kiváló minőségű eledelt igényel.