E-mail: pet4you@pet4you.hu

Norwich terrier

Norwich terrier

Származási hely:Anglia
Magasság:kan 25.00-25.00 cm
szuka 25.00-25.00 cm
Súly:kan 5.00-6.00 kg
szuka 5.00-6.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, egyenes, drótos, kemény, testhez simuló fedőszőrrel és tömött aljszőrrel. Az arcot borzas pofaszőr keretezi, enyhe szakáll jellemző.
Szín:A vörös minden árnyalata, búzaszín, fekete-cser, grizzle.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Drót/Szálkás szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Egyike a legkisebb terriereknek. Kiváló társ, de harcias és öntudatos. Igen családcentrikus.

Eredet és történet

A norwich terrier a norfolk közeli rokona – egy időben nem is választották külön a két fajtát, hiszen mind a kettő jellegzetes farm-kutya volt és igazi vadász terrier. Mind a kettő Kelet- Közép-Anglia ugyanazon részéről származik. A norwich terrier például Norfolk megyéből. Nagy valószínűséggel kialakulásában részt vett a border terrier is, akárcsak a cairn, valamint további, névtelen, mára már kihalt ír terrierfajták.

Az 1900-as évek elején egy híres tenyésztő, Frank „Roughrider” Jones, aki Glenn of Imaal terriereket tenyésztett, valamint sötétvörös - brindle cairn-eket, kutyáit egy Norwichból származó, Rag nevű vadász terrierrel pároztatta. Ez a kutya lett a fajta ősapja. A durva szőrzetet adó gén adta a norwich és norfolk terrierek alapját.

A hivatalos elismerés az 1930-as történt meg úgy Angliában, mint Amerikában. A norwich terrier név eleinte mind az álló, mind a lógó fülű kutyákra hivatalos volt. 1964-ben a Kennel Club a fültartás szerint elkülönítette a két fajtát, ettől kezdve az álló fülűeket norwich, a lógó fülűeket norfolk terriernek törzskönyvezik. Az amerikai kennel klub 1979-ben követte az angol megkülönböztetést.

Személyiség

Ezeket a terriereket arra tenyésztették, hogy falkában vadásszanak. Jellemzően sokkal szociálisabbak és kezelhetőbbek, mint a többi terrier. Ezzel együtt elég harciasak és öntudatosak, hűen terrier mivoltukhoz. A norwich egyike a legkisebb terriereknek, így kiváló társ a gyakran utazó emberek számára is. Könnyen szállítható és elég kemény ahhoz, hogy a kényelmetlenségeket is jól viselje.

A norwich szeret sok időt tölteni a családdal, kifejezetten rosszul viseli, ha egyedül hagyják. Gazdájához erősen ragaszkodik, szinte kisajátítja magának. Bár ez gyakran hízeleg az embernek, nem szabad elfelejteni, hogy ha hagyják, előbb vagy utóbb féltékenységhez vezet, végső soron pedig akár agresszivitáshoz is, különösen más állatokkal szemben. A kölyökkorban elkezdett szocializáció és a kényeztetés mellőzése nagyon fontos, hiszen csak így tud megfelelő kapcsolatot kialakítani az ismeretlen emberekkel és helyzetekkel. Társas mivolta miatt mókás és könnyű vele az élet. A norwich szeret ugatni és ásni.

Küllem és ápolási szükségletek

A vastag, időjárásálló bunda napi átkefélést igényel, sőt, a fésülés sem maradhat el! Időnként trimmelni kell, célszerű ennek gyakoriságáról kutyakozmetikussal konzultálni.

Mozgás

A harcias és mókakedvelő norwich igencsak szereti a sétákat, melyek jó kondícióban tartják és elősegítik szocializációját is. Bár rövid kutya, de erős, meg sem kottyan neki a több órás kirándulás sem. Imád játszani, az apportírozó játékok a kedvencei.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Norwich terriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: trachea collapsus (légcső összeesés), megnyúlt lágy szájpadlás és epilepszia.

Nevelés

Makacs fajta, de örömmel tesz gazdája kedvére. Motivációval és rövid időszakokra bontott foglalkozásokkal lehet legjobban tanulásra ösztönözni, így nem unja el magát. Fürge és energikus, ha egyszer úgy dönt, hogy hajlandó együttműködni a gazdával, a végeredmény garantált móka, azzal együtt, hogy kifizetődő is mindkettejük számára. A kutya boldog lesz, hogy megmutathatja tudását és képességét gazdájának. A szobatisztaságra neveléssel adódhatnak gondok, de ez nem megoldhatatlan probléma.

Etetés

Jó étvágyú fajta, mely kiváló minőségű tápot igényel. Imád koldulni, úgyhogy ügyelni kell, nehogy elhízás legyen a gazdi engedékenységének a vége.