E-mail: pet4you@pet4you.hu

Simaszőrű foxterrier

Simaszőrű foxterrier

Származási hely:Anglia
Magasság:kan 35.00-39.00 cm
szuka 35.00-37.00 cm
Súly:kan 7.00-8.00 kg
szuka 7.00-8.00 kg
Szőrzet:Rövid, sűrű, kemény, testhez simuló.
Szín:A fehér túlsúlyban van, vagy egyszínű fehér, fehér cser színnel vagy fekete jegyekkel, esetleg a három szín kombinációja.
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Esetenkénti ápolás
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

A bátor és energikus foxi erős, kiváló társ. Barátságos és élénk. Erősen társas lény.

Eredet és történet

A XVIII. században a rókavadászatokon ősi angol fajtát, a fox terriert használtak. A kompakt és energikus kutya bátran ment a föld alatti üregekbe is a zsákmány után. A vadászok kutyáikat egy, a ló nyergére erősített zsákban vitték magukkal a vadászatokra, egészen addig ott utazott az állat, amíg űzték a vadat. Amikor a róka elbújt, a vadász kieresztette a zsákból a kutyát, hogy kizavarja a vadat odújából.

A fajta tenyésztésekor egy gyorsan gondolkodó, sokkal inkább az ösztöneire, semmint gazdája utasításaira hallgató kutyafajta kialakítása volt a cél. Fontosnak tartották a fehér színt, melyben nem lehetett vörös, így a kutya könnyen megkülönböztethető volt a rókától a vadászat során.

A foxterriernek két változata van, a szőrzet alapján sima és drótszőrű foxit különböztetünk meg. Bár csak a szőrzet minőségében van eltérés a két fajta között, sokan azt vallják, az eredetük is eltérő.
A simaszőrű változat ősei között tudhatja az angol black and tan terriert, a bull terriert, a greyhundot és a beagle-t, míg a drótszőrű változat a wales-i drótszőrű black and tan terrier utóda.

Közel száz éven keresztül az Egyesült Államokban a két szőrváltozat egyetlen fajtaként szerepelt, mígnem 1984-ben az AKC szétválasztotta a standardokat. Az Egyesület Királyságban már 1876-tól külön standard alapján tenyésztették és regisztrálták a két változatot.

Személyiség

A bátor és energikus fox terrier erős, igazán kiváló társa az aktív életet élő családnak.  Barátságos és élénk, nagyon szeret emberek között lenni. Megfelelő szocializációval egész jól kijön más kutyákkal, de nem szabad felügyelet nélkül hagyni kisebb állatokkal – madarakkal, nyúllal, tengerimalaccal, stb. -, mert könnyen zsákmánynak tekintheti őket. Ez a fajta nem igazán tolerálja, ha sokáig egyedül marad, ilyenkor igencsak ugatóssá válik.

Küllem és ápolási szükségletek

Igen kevés figyelmet igényel a szőrzet, a kozmetikázás szinte a karomvágásra és a fülek tisztán tartására korlátozódik. Csak szükség esetén kell fürdetni. Egy egyszerű átdörgölés a gumikesztyűvel, heti egy-két alkalommal, és máris csillog a bunda.

Mozgás

Kompakt mérete miatt akár a városi ember számára is ideális társ, bár a gazdának ügyelnie kell arra, hogy elegendő mozgási lehetőséget biztosítson kedvencének – hosszú sétákkal és nagy játékokkal. Csak így elégíthető ki az energikus ki eb mozgásigénye.

Élénksége miatt a gyerekes családok nagy kedvence, a kicsik előbb dőlnek ki a fáradtságtól a nagy hancúrozásban, mint az eb.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Simaszőrű foxterriereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: szürkehályog, veleszületett szívbetegség, veleszületett süketség, distichiasis (rendellenes fejlődésű szempilla), glaucoma (zöldhályog), Perthes-kór (aszeptikus combcsontfej elhalás), elsődleges szemlencseficam, a bőr allergiás megbetegedései.

Nevelés

A foxi nagyon szeret gazdája kedvére tenni, ezért minden pozitív megerősítésen alapuló nevelési módszerre jól reagál. Impulzív, minden olyan kutyasportban sikeres, amely gyorsaságot igényel, de illik hozzá a dog dancing is, mivel igazi, született bohóc.

Etetés

A foxi imád enni, bármit és bármennyit képes felfalni, amit csak elé tesznek. Emiatt a táplálék mennyiségét igencsak ellenőrizni kell, különben könnyen elhízhat. Fiatalon nagyon sok energiát ad le az élénk játék és rohangálás során, ezért a kiváló minőségű táp nagyon fontos a megfelelő tápanyagbevitel szempontjából.