E-mail: pet4you@pet4you.hu

Whippet

Whippet

Származási hely:Nagy Britannia
Magasság:kan 47.00-56.00 cm
szuka 44.00-53.50 cm
Súly:kan 11.00-18.00 kg
szuka 11.50-18.00 kg
Szőrzet:Rövid, sima, kemény és testhez simuló.
Szín:Minden szín és színváltozat elfogadott.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Minimális mozgásigényű
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Elfogadó
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Könnyen kezelhető, nyugodt, jól alkalmazkodó fajta. Erősen kötődik gazdájához.

Eredet és történet

Viszonylag fiatal fajta a whippet, az 1800-as években alakult ki. Olyan, mint a greyhound kicsiben, hihetetlenül gyors. Az ekkora méretű háziasított kutyák közül a leggyorsabb, 56,5 km/óra sebességgel képes száguldani.

Bár hírneve nemes, származása messzire esik a földektől, ahol a nemes urak vadásztak kedvenc agaraikkal.  Ehelyett a pórnép kutyája volt, szerencsejátékosoké, akik arra fogadtak, kinek a kutyája tud egy adott idő alatt több nyulat elkapni egy zárt területen. A legtöbb ilyen célra használt kutya greyhound és terrier keverék volt.

Míg a terriereket elsősorban patkányfogó fajtaként ismerték, és nem sok esélyük volt a gyors nyulakkal szemben, a greyhoundok és a többi nagytestű agárfajta túl nehézkes volt a kis területen való versenyekhez. A versenyeket idővel betiltották, a fogadók pedig átnyergeltek az agárfuttatásra. A fürge kis fajta, mely a nyúlhajtásokra alakult ki és képes volt hihetetlen sebességgel futni, a whippet volt a szegény emberek versenylova.

Az 1900-as évek elején Lancashire textilmunkásai a tengerentúlra vándoroltak, és magukkal vitték whippetjeiket is, ahol hamar megismertették a már ott élőket az agárversenyekkel. Massacheuttes, Baltimore és Maryland kedvelt versenyei lettek hamar az agárfuttatások. Hamarosan a nagyközönség nem csak gyorsaságukat, de eleganciájukat és technikájukat is csodálta. Képességei és szépsége miatt gyorsan közkedvelt lett, igazi családi kedvenc.

Személyiség

Könnyen kezelhető, jól alkalmazkodó fajta. Bár futás közben intenzíven összpontosít és határozottan küzd a célért, otthon kifejezetten kedves és szeretetteli, sőt, játékos. Erősen kötődik gazdájához, de idegenekkel szemben is barátságos és közvetlen. Nyugodt, kiegyensúlyozott, kifejezetten jól kijön a gyerekekkel és más kutyákkal, különösen más whippetekkel, ám a kisebb állatokat hajlamos zsákmányként kezelni. Érdemes pórázra venni a kerten vagy udvaron kívül, különben egy pillanat alatt eltűnik, ha valami megragadja a figyelmét, és úgy dönt, el akarja kapni.

Küllem és ápolási szükségletek

Alapvetően tiszta kis állat. Időszakos átdörgöléssel és puha kefélvel való átkeféléssel a szőrzet fényes és ápolt lesz.

Mozgás

Bár hihetetlen sebességre képes, nincs szüksége arra, hogy nap, mint nap sprinteljen egy nagyot. Ha valami érdekeset lát, buzog benne a futni vágyás, egyébként kifejezetten békésen sétál a pórázon, gazdája oldaláról vizsgálgatva környezetét.

Egészség

Átlagéletkora 13-15 év.

Whippeteknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegség lehet: szemproblémák.

Nevelés

A whippet nem csak intelligens, de eléggé önálló gondolkodású is. Könnyen kezelhető, hamar beilleszkedik a családba, ahol gyorsan megtalálja a helyét, de mindenkinek jobb, ha a kutya az alapvető nevelést megkapja.
Mivel érzékeny, a durva nevelési módszerek nem célra vezetőek. Fontos a gyakori ismétlés, és nem várható el tőle, hogy úgy dolgozzon, úgy reagáljon az utasításokra, mint például egy retriever. Kölyökkortól nagyon fontos a szocializáció.

Etetés

Igazi kihívás lehet a whippet ízlésének eltalálása. Igencsak válogatós, lehet, hogy elfordítja fejét a teli táltól, ha éppen nem kedvére való. Célszerű több részletben, kisebb adagokkal, de mindenképp kiváló minőségű és korának megfelelő táppal etetni. Ha szükséges, fel lehet „tuningolni” a menüt egy kis barna rizzsel vagy sovány hússal, hogy biztosan megegye.