Kutyakozmetikai alapműveletek 3. A trimmelés

Laikusok számára a trimmelés szó valami rettenetes káromkodásnak hathat. Sokan azt gondolják, ez valami nagyon szörnyű dolog a kutya számára, és költséges, sok időt igénybe vevő procedúra a gazdinak is. Korántsem így van.

A trimmelés nem más, mint az elhalt szőrszálak fájdalom nélküli eltávolítása, kihúzása a szőrhagymából, hogy út nyíljon a friss, újonnan növekvő szőrszálak számára. Az elhanyagolt, trimmeletlen szőr komoly borbetegségek kialakulásához vezethet, és igencsak ápolatlan benyomást kölcsönöz az ebnek. Általában könnyen megkülönböztethető az elhalt szőrszál a többitől, mert a színe sokkal tompább.

A szálkás- és drótszőrű fajtákat általában 4-6 hetente szokták trimmelni, mert ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szőrzet szaknyelven mondva „trimmelhetővé” váljon. A drótszőrű magyar vizsla és a foxterrier trimmelése másként és más időrendi beosztás szerint zajlik, mint például a szálkás szőrű tacskó vagy a westie és a schnauzerek trirmmelése. Sőt, a kiállítási kutyák szőrzetének felkészítése sokkal aprólékosabb, rendszeresebb feladatot igényel, mint ugyanezen fajták házi kedvencként tartott egyedeinek időszakos trimmelése. Ezen túlmenően azok a fajták, amelyek vegyes szőrtípussal rendelkeznek (pl. szetterek, spánielek), megint más eljárást igényelnek. Azt tudni kell, hogy a trimmelendő szőrzetet nyírni szigorúan tilos. A kutyakozmetikusokhoz sokan forudlnak olyankéréssel, hogy a trimmelendő ebet nyírják meg, talán mert azt gondolják, ez nem csak gyorsabb, de olcsóbb is. Nos, ez nem így van, és ráadásul az eb szőrét a gépi nyírás teljesen tönkreteszi. Nem csak elpuhul a szőrzet, de teljesen elveszíti fajtajellegét is.

Ajánlott cikkek