Hogyan fürdesd a kutyád?

Minden gazdi azt szereti, ha kedvence illatos és pihepuha, de ennek elérése azért nem mindig sétagalopp. Ritka az a kutya, amelyik örömmel ugrik be magától a kádba egy kis csutakolásra, még akkor is, ha egyébként szeret úszni.

Azért valljuk be, a kád+sampon kombó nem éppen hajaz a szabad úszkálásra.

Ha félős az eb, a lehető legjobb megoldás profi kutyakozmetikus kezébe adni. Ám ha mégis úgy dönt, otthon végzi el a szépészeti beavatkozást, íme, pár ötlet, amivel könnyebbé teheti.

KÉSZÜLJÖN FEL!

Keressen olyan ruhát, amit nem sajnál. Nagy eséllyel lesz koszos, vizes és szőrös a hacuka. Készítsen be a fürdőszobába minden szükséges eszközt és felszerelést. Ne legyen kétsége afelől, hogy a kádba transzportált eb fél pillanat alatt fog onnan kiugrani, ha ki kell szaladnia valamiért. Legyen keze ügyében a sampon, a balzsam, a törülközők, a kefe és a fésű.

A gondos gazdi némi jutalomfalatot és becsempész a fürdőbe, mert tudja: ezzel megnyugtathatja kedvencét és a jó viselkedés dicséretet érdemel.

Ne felejtsen el a kádba csúszásgátló szőnyeget helyezni, mert a fürdést utáló eb még félni is fog, ha félpercenként szétcsúsznak a lábai a kádban.

KÉSZÍTSE FEL A KUTYÁT!

A fürdetés előtt célszerű levágni az eb karmait, mert így stabilabban, biztonságosabban tud állni. A szőrzetet – főleg hosszú szőrű kutyák esetén – érdemes kibontani, a csomóktól, filcektől megszabadítani, mert ezek vizesen már nehezen eltávolíthatók – legtöbbször csak ollóval.

Ha ez megvan, vigye be a kutyát a fürdőszobába és csukja be az ajtót! A nappaliban rohangáló vizes, szappanos létől csöpögő eb nem egy álom!  A fürdetés alatt nyugtassa, biztassa a kutyát és adjon neki jutalomfalatot, ha szépen viselkedik. Ügyeljen a fülekre és a szemekre!

FÜRDÉS!

Szóval, mint mondtuk, a legtöbb kutya nem szívesen megy be magától a kádba. Nagyobb méretű ebnél nem árt még két segítő kéz, érdemes valakit megkérni. Így nem emeli meg magát, míg a kádba ügyeskedi és van, aki segít nyugtatni, míg a fürdetés tart. Ellenőrizze a víz hőmérsékletét. Ne legyen se túl meleg, se túl hideg. 

Ha ügyes, akkor hagyja, hogy előbb hallja az eb a vízcsobogását, majd utána érezze a finom meleget. A pofa, a szemek, a fülek környékén és minden egyéb, érzékeny területen legyen körültekintő, de ügyeljen arra, hogy alaposan átnedvesítse az aljszőrt is. A samponozást mindig a termék használati utasítása szerint végezze el. Ne felejtse el, hogy a kutya fürdetését kizárólag a szőrtípusának megfelelő, jó minőségű és minden esetben higított kutyasamponnal szabad végezni. A hu7mán sampon nem megfelelő a kutya bőrének, komoly irritációt is okozhat az eltérő pH érték miatt.

Ha végzett, alaposan öblítse ki a sampont a bundából, és ellenőrizze ujjaival, nem maradt-e az aljszőrben. Csak így kerülhető el a későbbi irritáció. Célszerű a zuhanyrózsát használni, mert ezzel alaposan kiöblíthető minden sampon- és balzsammaradék. Ha a kutya nem viseli jól a zuhanyozást, akkor keressen egy nagyobb edényt, és abból öntse rá az öblítő vizet. Ebben az esetben nagyon fontos az ellenőrzés!

CSOMÓMENTESÍTÉS  ÉS FÉSÜLÉSKÖNNYÍTÉS

Samponozás után jön a balzsamozás, ha szükséges. Minden esetben a termék leírása szerint használja, ugyanis vannak termékek, melyeket pár percig a bundán kell hagyni, mások azonnal leöblíthetők. Nyugtalan kutya esetén érdemes utóbbit használni, vagy 2-in-1 terméket választani.

A balzsamozás egyébként segít az esetlegesen megmaradt csomók kibontásában. Balzsamozás után a szőrbontás sokkal könnyebb és kevésbé fájdalmas az eb számára, ráadásul a szőr sokkal könnyebben fésülhető utána.

Fürdés után törülközővel szárogassa meg a szőrt, de ne dörgölje, inkább itasson fel lehetőleg minél több vizet a bundából.

Hosszabb szőrű ebek esetében mindenképp használjon hajszárítót. A fürdetés során relatív sok elhalt szőr hullik ki, mielőtt kiengedné a fürdőből, kefélje át alaposan a szőrt. Így elkerülhető, hogy a kutya a lakásban szórja szét a szőrt.

A legtöbb eb igazi őrült dervissé válik fürdetés után. Rohangálni kezd, a padlón vagy a szőnyegen „rendezgeti” bundáját. Hagyja, hadd eressze le a felesleges gőzt, de tartsa szemmel, míg kitombolja magát.

Ajánlott cikkek