Kutyakozmetikai eszközök

A legtöbb ember, amikor kiskutyát vásárol, igyekszik felkészülni az új jövevény érkezésére. Vásárol neki fekvőhelyet, evő- és ivótálkát, pórázt, nyakörvet, temérdek játékot és rágcsálni valót. A bevásárló listáról bizony gyakorta lemarad – vagy a legvégére kerül, az „ej, ráérünk arra még” sorba – a kozmetikai felszerelések vásárlása.

Pedig pontosan az apró kölyökkor az, amikor a legkönnyebben hozzászoktatható a kicsi a rendszeres szőrápoláshoz, ami bizony még egy rövidszőrű fajta esetében is szükséges.

Gondoljon bele, hogy van egy tacskója, rövid szőrrel. Úgy van vele, hogy picike még, nem kell törődni se túl sokat a szőrével, hát minek kínozza. Aztán eljön a nap, amikor már nagyobbacska lesz, és bizony elkezdődik a vedlése is. A gazdi megpróbálja átdörgölni a szőrét, hogy ha nem muszáj, akkor ne a bútorokon, szőnyegeken legyen elhullajtva a sok elhalt szőrszál. Ám az eb, meglátva a gumikefét és a gazda közeledését, amint próbálja rábírni tízperces egy helyben maradásra, pánikszerű menekülésbe fog. Mert nem szokott hozzá. Indul a kergetőzés, a vége pedig az, hogy a szőr marad, legalábbis amíg a lakás különböző pontjain el nem hullik. Ugye, hogy sokkal célszerűbb már nyolc-tízhetes korban elkezdeni a szoktatást?

Játékos feladatokkal, finom jutalomfalatokkal megérti a kis ördög, hogy ha hagyja magát, előbb szabadul, ráadásul sokkal komfortosabban fogja magát érezni.

Ugyanez félhosszú vagy hosszú szőrzetű eb esetében csak fokozódik. Nem csak a szoktatás szükségessége, de elmulasztása esetén a gomolygó szőr mennyisége is. De hát ezekről már beszéltünk. Nézzük most át, milyen felszereléseket célszerű beszerezni, lehetőleg már akkor, amikor a kis jövevény új családjába kerül.

A drótkefe, vagy más néven hajlított fogú vagy tükrös kefe elsősorban bontásra szolgál, vagy szárításkor az eb szőrzetének főnözésére.

A puha drótkefe vagy egyenes fogú kefe első ránézésre sokban hasonlít a fodrászok által, vagy otthon is használt hajkefékre. Elsősorban hosszú szőrű ebeknél használatos, abban az esetben, ha a szőrzet nem túlzottan csomós.

A sörtekefe természetes anyagból készül, elsősorban vaddisznó sörtéből, mely gumiágyba van ültetve. A nem túl gubancos szőrzet átkefélésére, a búr masszírozására is használják.

Fésű többféle fogazattal létezik, egyik sűrűbb, másik ritkább, de an olyan is, amely kombináltan tartalmaz létféle sűrűségű fogazatot. Mindig az adott fajta szőrtípusának megfelelő fogazatot kell választani.

A bolhafésű speciális, nagyon sűrű fogazatú eszköz, melyet elsősorban a bolhák ellen találtak ki, de alkalmazzák a vedlő szőr eltávolítására is.

A bontófésű vagy más néven filcbontó vagy szőrbontó gereblye hosszú szőrű fajták esetében a gubancok, összefilcesedett tincsek eltávolításában nyújt segítséget. Mivel a fésű foai élezett késekből állnak, a szőrzetet igencsak rongálják a csomók eltávolításakor, ezért csak a legvégső esetben ajánlott a használata.

A gumikesztyű, vagy gumikefe nem más, mint egy rövid gumitüskékkel „felszerelt”, kézre húzható alkalmatosság, mellyel a rövidszőrű ebek bundáját áthúzva-simogatva a kihullott szőrszálak eltávolíthatók, a vedlő szőr rendben tartható.

Trimmeléshez használható eszközökből sokféle van. A trimmelőkés a szálkás és a drótszőrű ebek számára a legmegfelelőbb az elhalt szőrök eltávolítására. Többféle változatban – durvább vagy finomabb fogazattal – kaphatók, a megfelelő fogazatot a trimmelendő testtájhoz igazodva választják ki a kozmetikusok. Vannak, akik kézzel szeretnek trimmelni, ők gumiujjat használnak, mert ehhez a szőrzet jobban tapad, mint a kéz ujjaihoz, így könnyebb az elhalt szőrök eltávolítása.

Az olló lehet egyenes vagy hajlított végű. Általában 17-17-as méretűt (ez a hosszt jelenti) használnak a kozmetikákban, bár nagyobb testű kutyák, vagy nagyobb nyírandó felület esetében nagyobb olló használata is előfordul.

A ritkító ollók lehetnek egy-vagy kétoldalas fogazatúak, kinézetük ismerős lehet a fodrászszalonokból. Arra használják, hogy a már megnyírt vagy megtrimmelt szőrzet felületét „összedolgozzák”, azaz az összhatást széppé tegyék.

A karomvágó lehet ollós vagy guillotinos, és a kutyafajtákhoz igazodóan többféle méretben kaphatók.

Bár a sima vagy rövidszőrű fajták nem igényelnek gyakori fürdetést, de előfordulhat, hogy őket is be kell dugni a kádba, mert annyira összepiszkolják magukat a játék hevében vagy egy téli kirándulás alkalmával. A hosszabb szőrű ebek számára a szőrzet típusától függően a fürdetés gyakori foglalatosság.

Sokféle szőrápoló létezik a kutyák számára, szinte áttekinthetetlen a márkák sokasága. Mindenki megtalálja az igényének és pénztárcájának megfelelő sampont és balzsamot. Vannak kifejezetten kölyökkutyáknak ajánlott készítmények, vagy olajos samponok, de a szőr minőségét javító, a bundát megemelő volumenizáló samponok is. Amire figyelni kell az az, hogy mindig a szőrtípusnak megfelelő készítmény kerüljön a bevásárlókosárba, és a készítmény használata, hígítása mindig a gyártó által előírt módon történjen.

Száraz samponok is kaphatók, különféle változatban: folyadék, por vagy spray kivitelben, arra az esetre, ha nem aktuális éppen a fürdetés a szőrzet típusa miatt, és az eb éppen összepiszkolta a bundáját.

Kiállítási felkészítésénél szoktak használni különböző színező samponokat (fekete, fehér, barna, vörös), melyek a szőr alapszínét élénkítik, tehát nem festékek! Állatorvos felírhat érzékeny vagy beteg bőrre való sampont vagy ajánlhatja bolhairtó sampon használatát is, ezeknél igencsak ügyelni kell az előírások szigorú betartására.

Balzsamot elsősorban a hosszú vagy félhosszú szőrű ebekre használunk. A készítényeket szintén a gyártó előírásainak megfelelő hígításban alkalmazzuk, fürdetés után, azaz a tiszta szőrön, abból a célból, hogy a szőrzetet kondicionáljuk.

Nem árt beszerezni szemkörnyék ápoló folyadékot sem. Mint korábban említettem, a napi ápoláshoz  a szemek átvizsgálása is hozzá tartozik, és ha a szem váladékos (csipás), akkor a lerakódást el kell távolítani. Egy kis vattapamacsra öntött szemkörnyék ápoló folyadékkal pillanatok alatt át lehet törölni a szemeket, sőt, egyes fehér szőrű fajták (máltai selyemkutya, fehér spiccek, westie) esetében a szőrzet sárgás elszíneződése is elkerülhető a megfelelő ápoló folyadé.k használatával és a külső hallójárat rendszeres áttörlésével.

Fültisztító folyadékra is szükség lehet, hiszen ahogy a saját fülünket, úgy az ebekét is illik időszakosan kitisztítani. A kutyakozmetikusok érfogó csipeszre tekert vattával viszonylag mélyen be tudnak nyúlni a fülbe, eltávolítandó onnan a lerakódásokat. Ám a gazdik is elvégezhetik ezt az alapvető ápolási feladatot a megfelelő készítmény használatával és a külső hallójárat rendszeres áttörlésével.

kutyakozmetikai eszközök

Egy jó tanács: mindig tartson otthon vérzéscsillapító port. Nagy szolgálatot tehet abban az esetben ha karomvágáskor az eb megugrik, vagy esetleg többet vág le a karomból, és az vérezni kezd.

Hajszárító minden otthonban található. Nagy teljesítményű vízkicsapó gépre az otthoni ápoláshoz nincs szükség, de a kozmetikákban találkozhatunk ilyen porszívó formájú, a hosszú, nagy szőr fajták szárítását igencsak meggyorsító, megkönnyítő szerkezetekkel.

Ajánlott cikkek