Kutyakozmetikai alapműveletek 2. A nyírás

A nyírás technikájának megtanítása nem egyszerű feladat, a szükséges rutin elsajátításához akár évekre is szükség lehet. Maga a nyírás történhet elektromos nyírógéppel vagy ollóval.

Gépi nyírás esetén igen fontos a készülék helyes tartása, a megfelelő nyírófej használata (mely fajtánként és testtájanként eltérő lehet). Ügyelni kell arra, hogy nyírás közben a kutya bőre ne sérüljön. Ez úgy érhető el, ha a nyírófej egyenletesen fekszik fel a bőr felszínére, soha nem merőlegesen. Mindig a szőr növekedésével megegyező irányba kell nyírni, kivéve, ha a fajtára vonatkozó előírások mást követelnek.

A gépi nyírás esetén előfordulhatnak sérülések, melyek oka lehet a nyírófej túlmelegedése, vagy a vékonyabb bőr érzékenysége. Az előbbi ok kivédhető a nyírófej időszakos ellenőrzésével, míg  a második esetben, fennálló bőrérzékenység esetén a kereskedelmi forgalomban kapható speciális kutyakozmetikumok használatával megelőzhető a bőr kipirosodása, sebesedése.

Az olló akkor használható jól, ha megfelelően tartjuk, azaz hüvelykujjunk a nagyobb, középső ujjunk pedig a kisebb lyukba van helyezve. Nyírás közben csak a hüvelykujjunk mozog. Az ollót mindig a szőr felszínére fektetjük, és a szőrszálak állásával szemben haladunk, soha nem nyomjuk be a szőrszálak közé. Amennyiben így nyírjuk a bundát, akkor a szőrszálak szép, egyforma hosszúságúak lesznek,a szőrtakaró pedig tömött és egyöntetű.

Ajánlott cikkek