A kutya karmainak vágása

A karomvágás bizony mind a kutyára, mind a gazdira nézve veszélyes és kihívó feladat lehet, ha a kutya fél. Ebben az esetben megnő az esélye annak, hogy a karom élő részébe vág az amúgy is reszkető kezű gazdi, és az vérezni kezd. Hacsak nem képes hatékonyan féken tartani kedvencét, nem éppen könnyed ez a feladat.

Ráadásul, ha belevág az élő részbe, a kutya félelme csak növekszik, a fájdalom hatására pedig lehet, hogy harap is. Sőt, tovább fokozom: ha a gazdi fél az elvégzendő feladattól, akkor félelme a kutyára is átragad, és már ketten fognak remegni.

A karomvágástól való félelem sok minden miatt kialakulhat. Az ok lehet nem megfelelő szocializáció, vagy ha maga a gazda is fél. Amikor csak lehetséges, szocializálja a kölyköt, lehetőleg minél fiatalabb korban elkezdve. Már három hetes korban érdemes elkezdeni a mancsok kézbe vételét, a talppárnák és ujjak, karmok érintését. Ahogy a legtöbb esetben, a karomvágással szembeni félelem esetében is jobb a megelőzés. A feladat az, hogy a karomvágást valamilyen pozitív élményhez kapcsolja a kutya tudatában, különös hangsúlyt helyezve erre a szocializáció kritikus időszakában.

Függetlenül attól, hogy apró kölyökkutya került a családba, melynek még nincs semmilyen tapasztalata a karomvágás terén, vagy pedig felnőtt, már kialakult félelemmel rendelkező eb, a lényeg, hogy megtanítsa kedvencének, nem kell félnie, amikor a gazdi kezébe veszi a mancsát és megfogja a karmait. Persze kölyökkorban ez sokkal gyorsabban megy, hiszen a kiskutyák szivacsként szívnak magukba minden új információt és tudást. Idősebb korban a tanulás hosszabb idő, de a türelem, a szeretet és a sok jutalomfalat csodákra képes.

Amint a kutya hozzászokott, hogy lábait, mancsait, karmait fogdossa, ideje le is vágni a karmokat. Ha még korábban sosem próbálkozott ezzel, kérje meg az állatorvost vagy a kutyakozmetikust, mutassa meg, hogyan kell helyesen végezni.

Fekete karmok esetében kissé nehezebb a feladat, mint fehér karmoknál, mivel nem látja, meddig tart az élő rész.

A karomvágó legyen éles. Öreg, kopott karomvágóval ne is próbálkozzon, mert megsérülhet a karom.

A városi környezetben élő kutyák karma, ha sokat sétálnak a szabadban, folyamatosan kopik, ezért ritkábban kell vágni őket. Ezzel együtt oda kell figyelni a farkaskarmokra, melyek a lábon feljebb helyezkednek el, nem érintkeznek a talajjal, így nem is tudnak kopni.

A lakásban tartott, ölben sokat hurcolt ölebek karmára igencsak oda kell figyelni. Nincs, ami koptassa őket, így gyorsan nőnek. Ha túl hosszúak lesznek, visszahajolhatnak, fájdalmat, és esetleg sérülést is okozva járás közben.

Ajánlott cikkek