Praktikus eszköz – az aljszőr-kiszedő

A dús szőrű kutyák kettős szőrzete hosszabb és durvább fedőszőrből, és puhább, vékonyabb szálú aljszőrből áll. Az aljszőr az, ami hővédő rétegként szolgál, azaz védi a bőrt a hideg időben. És az aljszőr az, ami bizony hajlamos a csomósodásra, filcesedésre, különösen akkor, ha nincs rendszeresen ápolva.

Extrém esetben akár el is vékonyodhat, és tompa fényűvé válhat a szőrzet, vagy megeshet, hogy olyannyira összefilcesedik, hogy már csak a nyírógép segít. Szóval az aljszőrre igencsak ügyelni kell, rendszeresen ápolni.

Az úgynevezett aljszőr-kiszedő egy olyan, igen hasznos eszköz, mely a hosszabb fedőszőrön túlnyúlva eléri az aljszőrt, segítségével eltávolíthatók az elhalt aljszőr szálak, így pedig megelőzhető a csomók és filcek kialakulása. Ennek következtében a bőr tiszta marad, a bőrlégzés biztosított, akárcsak a friss szőrszálak növekedése. Tudni kell, hogy az aljszőr-kiszedő nem vágja el a szőrszálakat, hanem a már elhalt szőrszálak kihullását gyorsítja. A legtöbb kutya kifejezetten élvezi, amikor bundáján az eszköz végighalad, de még a legkényesebbek sem érzik kellemetlennek.

Ne felejtse el, hogy az aljszőr-kiszedő nem az olló szinonimája, és a ritkító olló is más célra való. A ritkító olló vágja a szőrt, az aljszőr-kiszedő pedig nem.

Jellemzően az uszkár, shih-tzu, máltai, bichon-félék, a portugál vízi kutya, malamut, ír vízi spániel számára hasznos eszköz az aljszőr-kiszedő, de más, hasonló szőrtípussal rendelkező fajták gazdái is profitálhatnak belőle. Sőt, ha van a háznál cica, főleg ha az himalája vagy perzsa fajta, akkor dupla haszon egy eszköz beszerzése, hiszen a cicánál a szőrlabda kialakulása is megelőzhető a filcesedés elkerülése mellett.

Az aljszőr-kiszedő segítségével ugyan megelőzhető a csomók és filcek kialakulása, de ha már kialakultak, azok nehezen, sok kellemetlenség árán távolíthatók csak el. Éppen ezért érdemes legalább heti egy alkalommal használni, sőt, vedlési időszakban akár gyakrabban is. Ne tartson attól, hogy a szőrzet elvékonyodik, ez nem történik meg, mert már csak a szőrtüszőről levált szőrszálakat szedi ki az eszköz. Az eredmény viszont sok szempontból látványos. Egyrészt a bunda rendezettebb lesz, másrészt eltűnnek a lakást, a bútorokat, a szőnyegeket korábban ellepő szőrszálak, és egy-egy ölelés, simogatás után a gazdinak sem kell a szőrleszedő henger után kapkodnia.

Maga a használat igen egyszerű. Válasszon le egy tincset a szőrzetből, majd futassa végig rajta az aljszőr-kiszedőt, mintha csak átfésülné a bundát. Ha egy tinccsel végzett, szedje ki az eszközből a szőrt, és haladjon tovább a következő tinccsel. Ilyen egyszerű!

Ajánlott cikkek