E-mail: pet4you@pet4you.hu

Szamojéd

Szamojéd

Származási hely:Oroszország/Szibéria
Magasság:kan 51.00-59.00 cm
szuka 46.00-54.00 cm
Súly:kan 16.00-29.00 kg
szuka 16.00-29.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, rövid, puha, vastag, dús, testhez simuló aljszőr és hosszabb, durva, elálló, időjárásálló fedőszőr, a nyakk körül sörény.
Szín:Egyszínű fehér, fehér és krém.
Testméret:Közepestestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Félhosszú szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Hihetetlenül barátságos, könnyen kezelhető fajta. Márkajele a mosoly. Kedves és hűséges.

Eredet és történet

A szamojéd eredete Kr.e. 1000-ig vezethető vissza, és az idők folyamán nem túl sokat változott megjelenésében és temperamentumában. A fajta a szamojéd népről kapta nevét, arról a nomád törzsről, mely Kelet-Oroszország, Szibéria tundráin élt, nem messze az Északi Sarkkörtől.

A törzs tagjai az általuk bjelkiers-nek nevezett kutyákat rénszarvascsordáik terelésére, szánhúzásra, időnként medvevadászatra használták. A barátságos és hasznos ebeket igencsak kedvelték, és családtagként kezelték, együtt éltek az emberekkel. Köszönhetően a hosszú évszázadokon át tartó szoros kapcsolatnak, a szamojéd ma is igen kiváló társ.

Az Európából érkező sarkkutatók az 1800-as évek közepén fedezték fel e nagyszerű fajtát. Sarkvidéki és antarktiszi expedícióik során néhány példányt magukkal vittek, majd később hazatérésükkor a kutyák is velük tartottak. Így került jó néhány egyed Angliába is.

1889-ben egy brit zoológus, Ernest Kilburn-Scott jó néhány hónapot töltött el a szamojéd törzs körében. Hazatérve egy kan kölyköt vitt magával, de a későbbiekben több kutyát is importált. Ő volt az, aki végül elnevezte a fajtát arról a népcsoportról, melynek megismerését és kedvenc kutyáit köszönheti.

A szamojéd hamar kedvelt lett a brit királyságban, különösen az arisztokrácia körében, később pedig ismertté vált szerte a világon. Az első fajtastandardot 1909-ben jegyezték le Angliában.

Személyiség

A szamojéd hihetetlenül barátságos, könnyen kezelhető és szeretetteli fajta. Márkajele a mosoly, ugyanis ajkának sarka felhúzódik. Emiatt olyan, mintha állandóan mosolyogna. Mindez jelzi alaptermészetét is.

Kedves és hűséges, őrző-védő munkára nem alkalmas, mert ahhoz túlzottan barátságos. Arra tenyésztették ki, hogy csapatban dolgozzon, így társas lény. Akkor érzi jól magát, ha családja körében lehet, és imád a gyerekek körül sertepertélni, bár előfordulhat, hogy megpróbálja terelgetni őket. Igencsak játékos, sőt, sokszor csintalan.

Küllem és ápolási szükségletek

A dús szőrzetet heti két-három alkalommal ki kell kefélni és fésülni. A szennyeződések kiperegnek a bundából, így csak ritkán igényel fürdetést. Azonban ha fürdetésre kerül sor, figyelni kell arra, hogy a teljes bundát - egészen a bőrig - átmossák, mivel a szőrzet nem csak a szennyeződést, de a vizet is lepergeti magáról.

Évi egy-két alkalommal intenzíven vedlik, ilyenkor a napi kikefélés elengedhetetlen.

Mozgás

A szamojéd egész jól elvan akár egy kisebb lakásban is, de mivel aktív fajta, felnőtt korában igényli a hosszú sétákat, kocogást és a napi rendszeres játékidőt.  Kölyökkorban nagyon fontos a sok játék, de ügyelni kell arra, hogy a mozgás ne terhelje túl a növekvő csontokat és ízületeket.

A tömött, sűrű szőr miatt hajlamos a hőgutára, így a nyári nagy melegben, párás időben ügyelni kell a mozgás minimalizálására.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Szamojéd fajtájú ebeknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: cukorbetegség, csípőízületi diszplázia, pajzsmirigy alulműködés, PRA (Progresszív Retina Atrophia, azaz látóideghártya sorvadás), és veleszületett glomerulopathy (veleszületett vese megbetegedés).

Nevelés

Intelligens és igen fogékony fajta, de hajlamos a makacsságra. Éppen ezért a nevelést célszerű korán elkezdeni, és a gazda részéről a türelem, a következetesség elengedhetetlen. Jó ötlet a kutyaovi.

Etetés

Kiváló minőségű, korának megfelelő tápra van szüksége. A dús szőr könnyen elrejti a súlyproblémákat, úgyhogy a gazdának ügyelnie kell, nehogy kedvence elhízzon. A táp mennyiségének felügyeletével és elegendő mozgással ez könnyen megoldható.