E-mail: pet4you@pet4you.hu

Boxer

Boxer

Származási hely:Németország
Magasság:kan 56.00-63.00 cm
szuka 53.00-60.00 cm
Súly:kan 30.00-32.00 kg
szuka 25.00-28.00 kg
Szőrzet:Rövid, kemény, fényes, sima, szorosan a testhez simuló.
Szín:Őzszín árnyalatai, csíkos; fehér jegyek előfordulhatnak; fekete maszk.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Jól viseli a gyerekeket

Leírás

Játékos, kíváncsi, energikus. Gyerekekkel csodálatosan viselkedik, imádja családját.

Eredet és történet

Nagyjából 4000 évvel ezelőtt az asszírok nagyon erős kutyákat használtak, fegyverként a hadjárataik során. Ezeket molosszereknek hívták (Molossus városa után), népszerűségük végigsöpört egész Európán. Németországban a molosszusok leszármazottai bikafogó kutyák lettek, elsődleges feladatuk a bikák terelése (harapással, csípéssel), vadászat és kocsihúzás volt.
Ezeknek az ún. bullenbeisser kutyáknak a kisebb változatai lettek a modern boxer ősei, a fajta pedig mindenes ebbé nőtte ki magát: őriz, terel, de még cirkuszi kutyaként is megállja a helyét.

Egyes elképzelések szerint az ősi tibeti dog a bullenbeisser, ezáltal pedig a boxer őse is. A tibeti dogról a kínai irodalomban maradtak fenn utalások, többek között arról, hogy Kr.e. 1120 táján a kínai császárok embervadászatra alkalmazták e robosztus kutyákat. Később feltehetőleg a kutyák kereskedők közvetítésével eljutottak Európába, és belőlük alakultak ki a híres molosszusok. Már középkori kutyaábrázolások között lehet találni boxer-szerű kutyákat. Ezeket később angol, majd brabanti bulldoggal keresztezték.

A modern boxer kialakulása München környékéhez és három német - Friedrich Robert, Elard Konig és R. Hopner nevéhez - köthető, és az 1800-as évek végére datálható. Az első pontos adat 1890-ből való, e szerint egy boxert, mely München városában élt, egy fehér alapon csíkos angol bulldoggal kereszteztek. Később igyekeztek a fehér színt minél inkább visszaszorítani, és dominánsan a csíkos és az őzszínű egyedeket helyezték előtérbe. A fajta debütálása a kiállítási ringben 1895-ben, Münchenben történt, fenti három férfinak köszönhető megismertetésül, szerte a világban.

Az első boxerek az első világháború során kerültek az Egyesült Államokba, ahol hihetetlen népszerűségre tettek szert. Napjainkban a boxer kedves, sportos megjelenésű, könnyen kezelhető kutya, mely kiválóan megállja helyét úgy a segítő munkában, mint engedelmességi versenyeken.

Személyiség

Rövid pofája és széles koponyája kíváncsi külsőt kölcsönöz a boxernek, mely azonnal felismerhetővé teszi. Neve egy sportágra hasonlít, és bizony igen találó a fajtára, hiszen amikor más kutyákkal vagy emberekkel játszik, olybá tűnik, mintha boksz mérkőzést vívna.

A boxer játékos, kíváncsi, energikus, nemes lelkű. A gyerekekkel csodálatosan viselkedik, de fenntartással kezeli azokat, akiket nem ismer. Ezzel együtt mindig örömmel áll a kihívások elé. A korai szocializáció a legjobb tulajdonságokat hozza ki belőle.

Intelligens kinézetű és viselkedésű társ, amely imádja családját. Kifejezetten jóindulatú fajta. Jól tartható lakásban és kertben is, könnyedén alkalmazkodik minden körülményhez. Mivel nem ugatós fajta, bérházban és panelben is ideálisan tartható, feltéve, hogy mozgási szükségleteit kielégítik.

Küllem és ápolási szükségletek

A rövid, sima szőrzetet könnyű rendben tartani, elegendő hozzá egy gumikefe és egy puha sörtekefe. Kiemelt figyelmet igényel pofája: a redőket és ráncokat tisztán kell tartani, eltávolítani minden szennyeződést és lerakódást.

Mozgás

Kirobbanó energiával bíró, atletikus felépítésű kutya, melynek fizikai terhelésre van szüksége energiája napi levezetéséhez. Hosszú sétákat, sok intenzív játékot igényel, valamint olyan elfoglaltságot, mely a fizikai terhelés mellett mentálisan is kihívások elé állítja, legyen az agility, flyball vagy rally.

Egészség

Átlagéletkora 11-14 év.

Boxereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: allergia, daganat, boxer kutyák jellegzetes szívizombetegsége, felső légúti szindróma, fülfertőzések, epilepszia, csípőízületi diszplázia, a pajzsmirigy alulműködése, aorta stenosis (aorta szűkület).

Nevelés

A boxer kiemelkedő intelligenciája és problémamegoldó képessége zökkenők nélkül vezeti őt végig az alapvető engedelmességi feladatokon. Ereje és energiája néha kissé nehezen kezelhetővé teszi, ezért erős kezű, de korrekt gazdára van szüksége.

Etetés

Nagy, aktív fajta, melynek kiváló minőségű eledelre van szüksége.