E-mail: pet4you@pet4you.hu

Weimari vizsla

Weimari vizsla

Származási hely:Németország
Magasság:kan 59.00-70.00 cm
szuka 57.00-65.00 cm
Súly:kan 30.00-40.00 kg
szuka 25.00-35.00 kg
Szőrzet:Két változata van. A rövidszőrű fedőszőre rövid, erős, nagyon sűrű, testhez simuló, míg aljszőr nincs vagy nagyon ritka. A hosszúszőrű fedőszőre hosszú, egyenes vagy enyhén hullámos, puha, aljszőre nincs vagy csak minimális.
Szín:Egyszínű egérszürke vagy ezüstszürke.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Semleges más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Sokoldalú, barátságos, engedelmes. Nehezen adja fel feladatát, ha egyszer nekiindul.

Eredet és történet

A fajta Németországban fejlődött ki, a közép-németországi weimari hercegi udvar kedvence volt. Ez a kulturális központ gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet, leginkább arról ismert, hogy 1919-1933 között Németországot hivatalosan is Weimari Köztársaságnak hívták.

A fajta neve eredetileg weimari pointer volt, a fajta vélhetőleg a területi ősi vadászkutyáinak leszármazottja. Elsősorban nagyvadak - medve, farkas és nagymacskák - vadászatára használták. Ahogy a nagyvadak létszáma csökkent, a szárnyas vadászat egyre népszerűbb lett. A nagy weimari kutyákat úgynevezett huenerhounden-ekkel - jellegzetes szárnyas vadászatra használt kutyafajtákkal - keresztezték, így javítva ez irányú képességeiket. Hamarosan egyre többen tették le voksukat e vadászkutya fajta mellett és a weimari egyre népszerűbb lett.

Hívei hosszú időn át féltve őrizték a fajtát, a létszámot szándékosan alacsonyan tartották, azonban sokat adtak a minőségre és a munkaképességre.
1920-ban Howard Knight által került egy pár az USA-ba, ahol aztán megalakult az első fajtaklub is, mégpedig 1929-ben. 1940-től rohamosan elkezdett nőni a weimari népszerűsége, így végre 1943-ban az AKC hivatalosan is elismerte.
A hosszú szőrű változat Európában jól ismert és elfogadott, bár a tengerentúlon kizáró hibának számít a hosszú szőrzet.

Napjainkra egyre többen ismerik fel a fajta sokoldalúságát, nem csak a vadászmezők, de a kutyás sportok és a kiállítások kedvelt és elismert résztvevője lett a weimari.

Személyiség

Sokoldalú, barátságos, engedelmes, élénk és igen energikus fajta. Arra tenyésztették ki, hogy megoldja a helyzeteket, így nehezen adja fel, ha egyszer nekiindul. Családja tagjaival szemben mindig kitörő lelkesedést mutat, sőt, a család barátait is kedveli, de az idegenekkel szemben tartózkodó.

Mivel erős és atlétikus felépítésű, szüksége van a szabadban való mozgásra, de nem kennelbe vagy udvarba való kutya. Feltétlenül szüksége van gazdájától a rendszeres figyelemre. Szereti a gyerektársaságot, bár a kicsik könnyen megriadnak az erős, izmos test hirtelen mozdulataitól.

A kölyökkortól való szocializáció a legjobb módja annak, hogy megismertessék vele a legkülönfélébb helyzeteket, így tud csak kiépülni benne a bizalom.

Küllem és ápolási szükségletek

A rövidszőrű változat bundája időnkénti átkeféléssel tökéletesen rendben tartható. Egy kutyakesztyűvel a kihullott szőrzet könnyedén eltávolítható, ráadásul a dörgölés a bőrt is stimulálja.

A hosszú szőrzetet hetente ki kell kefélni és fésülni, így megelőzve a csomósodást, és eltávolítva a szennyeződéseket.
A hosszú fülek rendszeres ellenőrzést igényelnek a fertőzések megelőzése miatt.

Mozgás

Lételeme a mozgás, ha ezt nem biztosítják neki, unatkozni kezd, ellustul, vagy rombolni kezd maga körül.  Nagyon szeret kocogni vagy a kerékpár mellett követni gazdáját, de ezt csak felnőttkorban lehet a napirendbe iktatni. Kölyökkorban a túl sok futás rossz hatással van a fejlődő csontokra és ízületekre.

A weimari legszívesebben tágas, nyitott területen mozog, ahol vadászösztönét kiélheti. Ha ez nem biztosítható, napi többszöri, élénk séta szükséges.

Egészség

Átlagéletkora 10-12 év.

Weimari vizsláknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, könyökízületi diszplázia, csípőízületi diszplázia, csontokat érintő megbetegedések, von Willebrand betegség (VIII. véralvadási faktor hiánya miatt kialakuló véralvadási zavar).

Nevelés

Aki figyel a weimari képességeire, az hamar rájön, hogy megfelelő neveléssel ez a fajta szinte mindenre képes. Rendszeres és türelmes okítást igényel, és olyan gazdát, aki megérti, hogy kutyája nem csak könnyen tanul, de hamar el is unja magát.

A kemény kéz csak óvatossá és tartózkodóvá teszi.  Kellő kihívással és motivációval azonban bármit megtesz, amit elvárnak tőle. A kölyökkorban elkezdett szocializáció nagyon fontos, csak így tud kialakulni benne a kellő bizalom.

Etetés

Az atlétikus és energikus weimari korának megfelelő, kiváló minőségű tápot igényel.

A galériában fellelhető fotók között ©Alexey Kalashnikov© képei is szerepelnek.