E-mail: pet4you@pet4you.hu

Óriás schnauzer

Óriás schnauzer

Származási hely:Németország
Magasság:kan 65.00-70.00 cm
szuka 60.00-65.00 cm
Súly:kan 34.00-47.00 kg
szuka 34.00-47.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, drótos, kemény, sűrű, erős fedőszőrrel és puha aljszőrrel; jellegzetes szakáll.
Szín:Egyszínű fekete, só-bors, ez utóbbinál sötét maszk.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Drót/Szálkás szőrű
Szőrápolási igény:Kozmetikát igényel
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Mindenekfelett hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Nehezen fogad el más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Bátor, élénk eb, erős őrző hajlamokkal. Igazi munkakutya, terrier temperamentummal.

Eredet és történet

Az óriás schnauzer Dél-Németországban alakult ki, mint marhapásztor fajta. Ősei rövidszőrű hajcsár kutyák, szálkásszőrű juhászkutyák, valamint feltehetőleg német dogok és flandriai bouvier-ek voltak. A régi idők schnauzerei kemény, nyers, erős állatok voltak, melyek az erdők borította tájakon a marhacsordák mellett a lovas kocsikat is kísérték, védelmezték.  Mindehhez kitartó, minden időjárási körülményt jól tűrő kutyára volt szükség.

Nagyjából München térségében már a 15. századtól mint a farmkutya működött, mígnem a vasút megszületésével meg nem változott az élet. Emiatt hosszú időn át csak müncheni kutya néven volt ismert. A 19. században a farmokról a városokba költözött a fajta, ahol sörcsarnokok és hentesboltok őrzése lett a feladata. Ez volt az az időszak, amikor standard schnauzerekkel keresztezték és „münich schnauzer” néven lett ismert, mígnem a századfordulón átkeresztelték óriás schnauzerre. A fajta mind a két világháborúban kivette részét hazája szolgálatából, olyannyira, hogy majdnem kihalt.

Napjainkban Németországban, de az Egyesült Államokban és a világ más részein is elsősorban a biztonsági szektorban alkalmazzák és elismerik őseitől megőrzött bátorságát és hűségét.

Az óriás schanuzer egyike a három schanuzer fajtának, mely Németországban alakult ki. Bár az óriás, a standard és a törpe változat úgy tűnik, egy fajta, csak különböző méretben, valójában azonban három önálló fajta. A standard változat volt az, amely a másik két fajta alapjait adta.

Személyiség

Bátor, élénk, őrző hajlamokkal rendelkező fajta, melyet úgy jellemeznek, igazi munkakutya, terrier temperamentummal. Ez nem mást jelent, mint hogy komolyan veszi munkáját és soha nem hátrál meg. Féktelen és játékos, de azok szemében, akik nem értik jellemét, félelmetesnek tűnhet.

Másrészről hűséges és szeretettel teli, olyannyira, hogy az már szinte túlzásnak tűnhet, akik közel állnak hozzá, azokhoz szorosan kötődik. Rosszul viseli, ha elszigetelik szeretteitől, akiket ha kell, bármilyen veszéllyel szemben megvéd. A kiegyensúlyozottság és nyugodtság mellett a nagy méret, az intelligencia, az őrző-védő ösztönök miatt nagy kihívást jelentenek még a gyakorlott kutyatartó számára is, akivel általában kölcsönös tiszteleten és elfogadáson alapul kapcsolata.

Küllem és ápolási szükségletek

Bár van aljszőre, az óriás schnauzer nem vedlik. Ugyanakkor rendszeres ápolást igényel, ami kikefélésből és időszakos trimmelésből áll. A szakáll és a szemöldök, valamint a fülek nyírást igényelnek.

Mozgás

Olyan fajta, melynek sok testmozgásra van szüksége. Ha nem jut hozzá, elunja magát és ideges lesz, a többlet energiát pedig kifejezetten kártékony, romboló módon vezeti le. Szerencsére kifejezetten szereti az olyan kutyás sportokat, mint az agility, flyball, kocsi húzás, obedience, de megfelel számára az őrző-védő munka is. Ezek mindegyike mentálisan és fizikálisan is kihívásokat rejt magában a számára.

Egészség

Átlagéletkora 10-12 év.

Óriás schnauzereknél más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, epilepszia, csípőízületi diszplázia, pajzsmirigy alulműködés.

Nevelés

Az intelligens óriás schnauzer hamar kitalálja, mit is akarnak az emberek. Határozott, de korrekt nevelésre van szüksége, ellenkező esetben hajlamos dominánssá válni. Gyorsan tanul, kellő motivációval szinte mindenre megtanítható. A nevelés és a szocializáció kölyökkortól fontos része kell legyen életének, mert anélkül túlzott birtoklási vágy vagy agresszió alakulhat ki benne.

Etetés

Kiváló minőségű eledelre van szüksége, melynek összetétele alkalmazkodik aktivitési szintjéhez. Egyes tenyésztők azt ajánlják, a legjobb, ha napi három, kisebb adagban kapja eledelét.