E-mail: pet4you@pet4you.hu

Berni pásztorkutya

Berni pásztorkutya

Származási hely:Svájc
Magasság:kan 63.00-70.00 cm
szuka 58.00-66.00 cm
Súly:kan 38.00-50.00 kg
szuka 36.00-47.00 kg
Szőrzet: Dús, puha, selymes, meglehetősen hosszú, kissé hullámos vagy egyenes.
Szín: Trikolór (fekete, rozsdabarna, fehér)
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Jól tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Közepes mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Erősen védelmező
Állat kompatibilitás:Játékos és elfogadó más kedvencekkel
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

Mindenre figyel, de nem vad vagy agresszív. Játékos természete felnőttként is megmarad.

Eredet és történet

A berni pásztorkutya a négy svájci hegyikutya fajta egyike. E csoportba tartozik az appenzeller sennehund, az entlebucher mountain dog, és a nagy svájci havasi kutya is. A berni pásztor nevét arról a svájci területről kapta, ahol kialakult: Bern-ről. Története egészen Helvetia (Svájc) római megszállásának idejéig nyúlik vissza, 2000 évnyire, legalábbis egyes vélekedések szerint.  A császári légiók masztiff típusú kutyákat vittek magukkal, melyek kiemelkedő őrképességekkel rendelkeztek.

Ezek kereszteződtek az őshonos őrkutyákkal, melyek igen jól tűrték az Alpok szélsőséges időjárását. A berni pásztor hamar elterjedt a gazdálkodók körében, mint munka- és őrkutya, a Bern környéki takácsok pedig különösen előszeretettel használták. Piaci napokon ezek a nagy és nyugodt kutyák húzták az tejtermékekkel vagy szövetekkel magasan megpakolt kocsikat a falvakon át.

A fajta az 1800-as évek közepén majdnem eltűnt az összehangolt tenyésztési munka hiánya miatt. A századforduló táján egy svájci kinológus, Franz Schertenleib és egy zürichi professzor, Albert Heim nagy erőfeszítéseket tettek azonban megmentése érdekében. Akkortájt ezek a kutyák sok különféle, helyi elnevezéssel bírtak, mint „Gelbbackler (sárgapofa), „Vierauger” (négyszemű) vagy „Durrbachler” (Bern egyik körzete). 1908-ban rögzítették végül a fajta nevét berni pásztorkutyaként, Heim professzor javaslatára.

Személyiség

Távolról szemlélve olyan, mint egy nagy, fekete mackó, közelről már inkább plüssmackó-szerű – kedves, könnyed, puszilgatni valóan bájos. A higgadt berni házőrző ösztöne megmaradt, mindenre és mindenkire figyel, ami vagy aki csak családjához közelít, de sohasem vad vagy agresszív. Kölyökkorban féktelen, de játékos, társaságkedvelő természete felnőttkorára is megmarad – sokan azt mondják, későn érő típus. A berni imádja a gyerekeket, kiváló családi kutya.

Küllem és ápolási szükségletek

Kettős szőre elég intenzíven vedlik. Heti több alkalommal ki kell kefélni a bundát, eltávolítandó az elhalt szőrszálakat, mert csak így tud az új szőr növekedésnek indulni. 

Mozgás

A játékos, ám igen erős berni számára fontos a mozgás, de a kutya elégedett napi néhány alkalommal megejtett sétával is a háztömb körül. Sok berni gazda végez komoly munkát, akár kocsi húzást is ezekkel a nagy kutyákkal, ami fitt és boldog állapotban tartja őket, hiszen együtt lehetnek az imádott gazdival.

Egészség

Átlagéletkora 7-10 év.

Berni pásztorkutyáknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: arthritis (ízületgyulladás), autoimmun betegségek, daganatok, könyökízületi diszplázia, csípőízületi diszplázia, látóideghártya sorvadás.

Nevelés

Mindig a család áll a fókuszban, és gyorsan tanul. A berni igen jól szerepel a nevelés során. Érzékeny, kedves, így a pozitív megerősítés a legmegfelelőbb módszer. Imád gazdája kedvére tenni és mindent megtesz azért, hogy vele lehessen minél többet. Ugyan kamaszkoráig némiképp szertelen, ha kölyökkortól megfelelően szocializálják, az komolyodásával együtt hasznosul. Bár behemót eb, kezdő gazdák is könnyen megbirkóznak nevelésével.

Etetés

Az olyan nagy testű kutyák, mint a berni pásztor számára kitűnő összetételű eledel szükséges, hogy szőrük mindig fényes legyen, testük pedig fitt maradjon.