Tavaszi szépítkezés

Esélyesen mindenki túlesett már a tavaszi nagytakarításon, rendrakáson. Ha a kutyára még nem kerített sort, bizony, ideje alávetni egy kis tavaszi szépítkezésnek. Biztosan így is nagyon szép és kedves kutya, de bizony jó közérzetéhez és egészségéhez szükséges egy alapos, nyár előtti „ráncfelvarrás”.

Fülápolás

Ha nem tisztítja legalább hetente a kutya füleit, itt az ideje, hogy alaposan áttörölje kívül és belül is. Persze ideálisan hetente egyszer érdemes elvégezni ezt a feladatot, főleg, ha az eb hajlamos sok szennyeződést összegyűjteni a téli séták során.

Fontos, hogy fóltisztító pálcikával sose nyúljon a kutya fülébe. Hasznljon kifejezetten kutyák számára gyártott fültisztító folyadékot, melyet ha a hallójráatba csepegtet és kissé elmasszíroz, felszínre hozza a lerakódásokat, melyet aztán egy vattapamaccsal könnyedén, a hallójáratba nyúlás nélkül kitörölhet.

yorkie pofáját rózsaszín fésüvel fésülik

Az alvég

Senki nem szereti a kutya hátsó fertályát piszkálni, és esélyesen ő sem rajong érte, de néha ellenőrizni kell, minden rendben van-e az alvégen. Ha hosszú szőre van az ebnek, húzza szét és vizsgálja meg, nincs-e a szőrbe tapadt ürülék, nem lát-e duzzanatot, váladékozást, nem tapasztal-e kellemetlen szagot.

A csipás szem

A szemeket akkor is rendszeresen át kell törölni, ha nem tapasztal lerakódást a szemek sarkában. Egy puha rongy, vagy egy vattapamacs meleg vízzel átitatva tökéletesen megteszi. A külső saroktól a belső felé haladva törölje át a szemeket, eltávolítva minden lerakódást, könnyfoltot. Mind a két szemre külön pamacsot használjon.

A talppárnák kontrollja

Ha télen nem ügyelt rá, most ideje ellenőrizni a talppárnákat is. Vizsgálja meg, hogy a téli hó, jég, olvadás és más időjárási veszélyek nem viselték-e meg az érzékeny lábakat, nincsenek-e sebek, karcolások a puha talpakon. Mielőtt bármilyen kirándulásra, nagyobb sétára, túrára indulna, feltétlenül végezze el ezt a pár perces vizsgálatot!

kutya karmait vágják

A karmok

Nem minden kutya rajong a karomvágásért, különösen nem, ha pici kora óta nem szoktatta hozzá a gazda. Semmi baj, az állatorvos vagy a kutyakozmetikus megcsinálja. A rendszeres karomvágás sokkal hatékonyabb, kevesebb stresszt is okoz a kutyának, és ha mindig csak egy picit vág belőle, kisebb az esélye, hogy vérezni kezd. Fontos, hogy ügyeljen az úgynevezett farkaskaromra is, ezt is rendszeresen rövidre kell vágni, főleg azért, mert ezt nem kopik akkor sem, ha rendszeresen kemény talajon jár a kutya.

Jó, hosszú és alapos pancsolás

Miután mindent átvizsgált, a szőr csomóktól és gubancoktól mentes - fürdetés előtt a csomós bundát ki kell bontani, és a filceket is el kell távolítani, tehát minden fürdetés egy alapos kifésüléssel és keféléssel kezdődik -  jöhet a pancsolás. Télen a legtöbb gazdi csak rövid fürdőzéseket vagy gyors letörléseket tud megoldani a hideg időben. Most, hogy már végre meleg van, süt a nap, érdemes időt szánni a kutya alapos fürdetésére. Az, hogy ezt milyen módon oldja meg a gazda, teljes mértékben egyéni döntés. Míg egy apró csivavát könnyebb bedugni a kádba, a termetes masztiff számára ez nem biztos, hogy megoldás.

Ajánlott cikkek