Befesthetem a kutyám szőrét?

Az internet és a közösségi oldalak tele vannak új trendekkel, ezek közül az egyik a kutya szőrének színezése. Míg egyes gazdák csak egy kis részen színezik be az eb bundáját, mondjuk a fején vagy a farka végén, mások komplett mesterműveket alkotnak és teljesen megváltoztatják a kutya kinézetét, esetenként teljesen extrém formákra alakítva és színezve.

Mire kell figyelni?

Mielőtt bármilyen új trendbe belevágna, szánjon egy kis időt a kutatásra. Melyek a legbiztonságosabb módszerek, mi az, ami a kutya személyisége és temperamentuma számára belefér, és mi az, ami nem? Mennyire érzi magát kényelmesen az eb, amikor a szőrével foglalkoznak, és mennyi ideig képes tolerálni azt?

Azt tudjuk, hogy a nők nagy része kisebb-nagyobb rendszerességgel jár fodrászhoz, legtöbben csak egy frissítő vágásra, festésre, esetleg szakítás, csalódás után egy klassz új frizuráért. Vannak, akik a könnyen kezelhető, gyorsan elkészíthető, kevés gondozást igénylő frizurát kedvelik, egyesek órákat töltenek a tükör előtt a fonatokkal, hullámokkal, csatokkal és egyebekkel. Megint mások előszeretettel keresik fel az avantgard fazonokat és színeket is kreáló mestereket, és igazi fodrászati műremeket hordanak a fejükön a hét akár minden napján.

Művészien festett kutya; Kép forrása: facebook

Nincs ez másként a kutyakozmetika esetében sem. A kényelmes gazdik rövid szőrű, kevés gondozást igénylő fajtát választanak, mások szeretik órákig fésülgetni, csinosítgatni kedvenceiket, és bizony az avantgard is megjelent a kutyaszépítészeti trendek között.

A kutyák szőrének festése – akár részben, akár egészen – változó megítélésű. Vannak, akiknek kifejezetten tetszik, mások pedig aggódnak, hogy mindez felesleges stressz a kutya számára, kizárólag azért, hogy a gazda jól érezze magát. Nos, ennek eldöntésére egy mód van, mégpedig az, hogy saját kutyáját minél jobban megismerve eldönti, belefér-e ez a trend az ő kólétébe, avagy sem.

Fő a biztonság

Mielőtt a szőrfestés mellett döntene, vegye figyelembe, hogy nem minden szőr alkalmas erre a feladatra. Olyan szőr kell, amely könnyen kezelhető. A tartással bíró, hosszú, göndör bundába lehet szép mintát nyírni, például a bichon félékbe, melyeknek a bundája jól formázható, sőt, náluk a fej is a történethez alakítható. A máltai, yorkie puha szőre, vagy akár a pekingi és a hasonló szőrzetű ebek számára inkább a tetováló ceruzás nyírást ajánlják, díszítéssel, esetleg színezéssel. Az Ázsiában és a világ más tájain közkedvelt extrém kutyakozmetikai versenyeken a mai napig is az uszkár szőre a legkedveltebb.

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy az emberek számára készült hajfestéknek más a kémiai összetétele, így veszélyes lehet a kutyák számára. Ráadásul ezek a termékek olyan irritáló anyagokat tartalmaznak, amelyek megégethetik a kutya bőrét, mérgezőek lehetnek, ha lenyeli, amikor megnyalja a bundáját. Ha az ebnek érzékeny bőre van, érdemes átgondolni a szőrzet színezését. Még a nem mérgező, és alapvetően kutyák számára biztonságosnak tartott

művészien festett kutyaMűvészien festett kutya; Kép forrása: facebook

festékek is irritálhatják az érzékeny állat bőrét. Tehát, ha úgy érzi, hogy mindenképp színezni szeretné kedvence szőrét, legyen óvatos, és végezzen tesztet, mielőtt nekiállna a teljes területet kipingálni. Soha ne fesse a szőrzetet, ha seb, vagy akár gyógyuló seb van az állat bőrén.

Mivel lehet festeni?

Mint fentebb említettük, az emberek számára készült hajfestéket soha nem szabad kutyán használni, különösen nem, ha tartós festékről van szó. Kizárólag kifejezetten állatok számára készült festék tekinthető biztonságos színezési módnak. Ezen kívül a zöldséglé, például a céklalé szintetikus vegyszerek nélküli, alternatív lehetőség.

Ha bizonytalan a termék kiválasztásában, érdemes olyan kutyakozmetikust keresni, aki járatos az extrém kozmetikában és a szőrzet festésében.

Home-made?

Nos, az biztos, hogy a gazdánál senki nem ismeri jobban a kutyáját. Ha a kutya jól tolerálja a folyamatot, vagy akár élvezi is, hogy fésülgetik, szépítgetik, és mindez teljesen biztonságos termékekkel történik, semmi gond nincs az otthon elvégzett munkával.

Persze az ellenzők is elég hangosak tudnak lenni, ők azt mondják, hogy nincs egészségügyi indok a szőrzet festésére, tehát nem szabad az állatot kitenni egy ilyen procedúrának. Megint mások azzal érvelnek, hogy egy festett szőrű kutyát nem fognak ellopni, mert nehéz túladni rajta, és ez indokolja a döntésüket.

A vita, hogy ez a fajta extrém szőrpolás mennyire jó a kutyának, soha nem fog véget érni. A legjobb döntés tehát az, ha utánanéz, és megbizonyosodik arról, hogy az eb valóban jól érzi magát úgy a folyamat alatt, mint utána, és csak akkor vág bele a szőrfestésbe, ha teljes mértékben biztos annak problémamentes kivitelezésében.

Nyitókép: facebook

Ajánlott cikkek