Az állati szőr hatása a tüdőre

A vedlés, valamint a kutya, macska szőrének ápolása során a levegőbe kerülő szőrszálak, valamint bőrlemezkék és egyéb anyagok negatív hatással lehetnek az egészségre, különösen, ha a kitettség rendszeres. Leginkább az állatkozmetikusok számára jelent mindez problémát, hiszen sokuk napi több órát tölt el olyan környezetben, ahol folyamatosan szőrszálak repkednek a levegőben.

Egy amerikai felmérés szerint, melybe 112 kutyakozmetikust vontak be, a megkérdezettek 83 százaléka azt jelezte, hogy napi két óránál is hosszabb időt tölt nyírással, fésüléssel vagy szárítással, 37 százalékuk pedig 4 óránál is többet. Ezek a számok Magyarországon ennél is magasabbak lehetnek.

A kutya kozmetikázásával töltött idő alatt finomra vágott szőrszálak, bőrlemezkék, karomdarabok és mikrobák kerülhetnek a levegőbe. Ahogy a kevegő cirkulál a helyiségben, ezek az anyagok is keringenek, és az ember óhatatlanul is belélegzi.

Ugyanebben a felmérésben a kozmetikusok nyoéatkozata szerint 78%-a alkalmanként vagy soha nem viselt védőmaszkot nyírás vagy szárítás közben, és csak 8%-uk viselte azt minden munkafázis alatt. Ezek a számok hazánkban ennél is rosszabbak lehetnek, különösen alig egy évvel a pandémia vége után.

cica hosszú, vörös, dús szőrű farkát kefélik kék aljszőr kiszedővel

Pedig lehet, hogy a maszk nem szép és már mindenkinek elege van belőle, ám a legjobb mód arra, hogy légutakatt, különösen a tüdőt a kutyakozmetikus megvédje az esetleges károsodásoktól. Érdemes tehát olyan maszkot választani, amely teljes egészében  fedi az orrot és a szájat, anyaga pedig teljes mértékben kiszűri az apró szőrszálakat, port és parazitákat. Kifejezetten ajánlott a 3M légzőkészülék vagy más szelepes maszk használata.

A maszkviselés mellett a kutyaszőr mennyiségének csökkentése is fontos kérdés, hiszen minél kevesebb szőr és egyéb anyag száll a levegőben, annál kevesebb juthat a légzőszervekbe. Lényeges a rendszeresen porszívózás, a rendszeres és alapos szellőztetés, nagy forgalmú szalonokban pedig a legjobb, ha valamilyen ipari légtisztítót használata.

Azoknak, akik otthonukban rendszeresen ápolják kedvencüket, beleértve a napi kikefélést is, szintén ajánlott a maszk viselése a szőrápolás ideje alatt, és a gyakori porszívózás is. Ha gondoskodunk róla, hogy a kutya jól ki legyen kefélve és fésülve, valamint a lehető legtöbb szőrt eltávolítja már a fürdetés és a szárítás előtt, az jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy minimálisra csökkenjen a levegőben szálló szőrzet és bőrlemezkék, valamint mikróbák mennyisége. Ennek nagy előnye még az is, hogy csökken a bútorokon, padlózaton, ruházaton előforduló szőrzet mennyisége!

Miért káros?

Tehát mi történik valójában, amikor belélegzi a szőrszálakat és más apró, a kutya vagy macska kozmetikázása során a levegőbe kerülő részecskéket?

krémszínű kutya szőrzetét fésülik a hátán

Amikor belélegzi a háziállatok szőrét, az apró szőrszálak és más káros részecskék a felső légutakon keresztül eljutnak a tüdőbe, ahol megtapadnak és ott is maradnak. Szerencsére az emberi szervezet rendelkezik védekező mechanizmussal az idegen testek belégzése ellen, legalábbis részlegesen. Amikor belelégezzük a tisztának hitt levegőt, akkor nagyon sokféle környezeti szennyező anyag (por, pollen és egyéb részecskék) kerülnek az orrunkba. Azonban az orrban található szőrszálak ki tudják szűrni ezeket a részecskéket, ezáltal ezek az anyagok nem kerülnek be a tüdőbe, így betegséget, allergiát és egyéb egészségi problémákat sem tudnak okozni.

Ám amik mégis átjutnak az orron vagy szájon át, idővel gyulladást okozhatnak a tüdő nyálkahártyájában, és hegessé tehetik a légutakat, mindez pedig később akár krónikus tüdőbetegséggé alakulhat át. Persze a károsodás hosszú időn keresztül következik be, és sok érintett egyáltalán nem veszi észre a fokozatos változást. Megijedni persze nem kell, hiszen nem minden embernél okoz problémát mindez, van, akinél egyáltalán nem tapasztalható semmiféle gond, ám a kockázat fennáll, és mivel jobb félni, mint megijedni, érdemes fokozott odafigyeléssel végezni akár a kozmetikai szalonban, akár otthon kedvenceink szőrápolását.

Ha állandó köhögést, zihálást, légzési fájdalmat vagy légszomjat tapasztal, különösen a kutya vagy macska kozmetikázása alatt vagy után, ideje kivizsgáltatni magát.

Ajánlott cikkek