A kutyák tavaszi vedlése

A legtöbb gazdi tisztában van azzal, hogy tavasszal menetrendszerűen érkezik a vedlés. A kutya vastag, tömött, téli bundáját lazább, nyári szőrzetre cseréli. Ilyenkor a házban, a lakásban mindenfele szőrszálak repdesnek, megtapadnak a bútorokon, a szőnyegeken, a ruhákon.

Akármennyire is zavaró, idegesítő, ez a folyamat teljesen természetes, és bár megszüntetni nem lehet, az ellen tud tenni a gazdi, hogy jelentősen csökkenjen a kihullott szőr mennyisége.

Miért vedlenek a kutyák tavasszal?

A kutyák természetes cirkadián ritmusa az, amely megmondja testüknek, mikor kell elveszíteni a vastag szőrt, és elkezdeni növeszteni a nyári bundát.

Ez nem csak a szervezetük által az évszakok hőmérséklet-különbségeire adott reakció, hanem a tavaszi és nyári hónapokban a napfény megnövekedett mennyisége váltja ki a megnövekedett szőrhullást. A legtöbb kutya egész évben vedlik, ám ez a fenti okok miatt különösen tavasszal szembetűnő.

Ilyenkor előfordul, hogy szembeötlő, kopasznak tűnő foltok jelennek meg a szőrzetben, ám ha ez csak rövid ideig tart, és nem állandósul, akkor nem jelent problémát.

kutya szőrét fém tükrös kefével kefélik

Mennyi a túl sok?

Sok gazdi aggódik, mert túl soknak találja a kutyája által levedlett szőr mennyiségét. Azonban van pár olyan tünet, amelyre figyelve megállapítható, vajon valóban sok-e, vagy nem.

Amennyiben a kihullott szőr mennyisége a korábbiakban megszokottnál jóval több vagy akár kevesebb, esetleg kopasz foltok jelennek meg a bundában, netalán nyílt sebeket, kivörösödött foltokat, irritációt lát az álalt bőrén, nyalogatja vagy vakarja a kutya, érdemes megmutatni.

A túlzott vagy éppen csökkent mennyiségű vedlés oka sok minden lehet, beleértve a nem megfelelő étrendet, parazitákat, fertőzéseket, allergiát, gyógyszerekre adott reakciót, napégést, veszélyes anyagokkal való érintkezést, immunrendszeri problémákat, daganatos megbetegedéseket, a máj, a vese, a mellékvese vagy a pajzsmirigy betegségét. Ezek mindegyikének diagnosztizálása és kezelése az állatorvos feladata.

Megállítható-e a vedlés?

A természet nem legyőzhető, harcolni vele nem érdemes, tehát a vedlés sem megállítható. Azonban a jó hír az, hogy jelentősen lehet csökkenteni a vedlés során zavaróan megtapadó, mindenfele szálldosó szőr mennyiségét.

kutya szőrét fém fésűvel fésülik

Fésű és kefe

Ha a vedlésről beszélünk, nem mindegy, hogy milyen szőre van a kutyának. A kettős szőrzetű, sűrű aljszőrrel rendelkező kutyák vedlése intenzívebb, mint azoké, amelyeknél vékony az aljszőrzet. Éppen ezért a bunda kikefélése és fésülése esetükben talán még fontosabb, hiszen a kihulló aljszőr a bundába tapadva csomókat, filceket alkothat. Ezek, ha nem távolítják el őket, komoly fertőzéseket is okozhatnak, de mindenképp rontják a kutya komfortérzetét.

Természetesen minden kutya számára fontos a szőrápolás, függetlenül a szőrzet típusától, az csak ennek gyakoriságát és intenzitását befolyásolja.

A rendszeres kikefélés - a szőrzetnek megfelelő típusú eszközzel - segít a bőr és a szőrzet egészségesen tartásában, nem mellékesen pedig abban, hogy a lakásban minél kevesebb gomolygó szőrszál legyen. Tehát a szőrzet kikefélése és átfésülése a legjobb módszer a vedlési időszakban is, ezáltal elkerülhető a nagy mennyiségű szőrzet megtapadása a bútorookon, szőnyegeken, ruházaton.

Az, hogy milyen eszközöket használ, befolyásolja a kozmetikázás hatékonyságát. Az ideális fésű, kefe és egyéb eszközök kiválasztásában a kutyakozmetikus tud tanácsot adni.

Nem megállítható

A vedlés nem megállítható folyamat, de fel lehet gyorsítani. Vannak gazdák, akik szerint az Omega-3 és 6 zsírsavak táplálékkiegészítőként való adagolása igen hatásos, és bár nem akadályozza meg a vedlést, de a bőr és a szőrzet egészségesen tartásával gördülékenyebbé teheti azt.

Ahogy fentebb is írtuk, az egészséges bundában nincsenek filcek és csomók, a rendszeres kikefélés pedig eltávolítja az apróbb csomókat, ezáltal segít abban, hogy az elhalt szőrszálaktól könnyebben megszabaduljon a kutya.

Léteznek olyan samponok és balzsamok, melyek a vedlési folyamatot hivatottak meggyorsítani azáltal, hogy fésüléskor könnyebben távoznak a kihullott szőrszálak. A kellemes, meleg vizes fürdetés eleve hatékony a vedlési folyamat felgyorsításában.

Arra azért ügyelni kell, hogy a kutyát a szőrtípusának megfelelő gyakorisággal és termékekkel fürdesse, ugyanis a túl gyakori fürdetés a bőr és a szőrzet kiszáradásához, bőrirritációhoz vezethet, akárcsak a nem megfelelő samponok és egyéb ápolószerek használata.

Ha szeretne hatékonyan dolgozni, fürdetés előtt alaposan kefélje és fésülje ki a kutya szőrét.

Ismételten is érdemes megjegyezni, hogy a vedlést megszüntetni nem lehet, ez teljesen természetes folyamat a kutya életében, de megfelelő ápolással elérhető, hogy a folyamat gyors legyen és lehetőleg minél kevesebb kelleemtlenséggel járjon.

Fehér kutya fekszik a kozmetikai asztalon és kifésülik a szőrét

A csodahenger

Az évnek ebben a szakaszában bizony a szőrszedő henger csodahengerré és az ember legjobb barátjává válik. Ha nem szeretne úgy kinézni, mint Chubacca, és nem akarja, hogy a bútorokra egyetlen vendég se akarjon leülni a megtapadt szőrszálak miatt, valamint hogy allergiás kollégái a munkahelyen messzire elkerüljék, akkor bizony használnia kell. Tartson mindig egyet-kettőt elérhető helyen, és tegyen a táskájába, autójába is néhányat. 

A porszívó

Akármennyire hatékonyan ápolja is a kutya bundáját, elkerülhetetlen, hogy a lakás különböző pontjain felbukkanjanak kihullott szőrszálak. Ennek csak a mennyisége csökkenthető a kozmetikázással, de nem megszüntethető a folyamat.

Szilikon vagy gumi sörtéjű partvissal hatékonyan lehet összeszedni a kemény padlóról a szőrszálakat, ezután egy felmosás sokat segít. A textillel borított bútorokon, szőnyegen nélkülözhetetlen a porszívó, szerencsére ma már a legtöbbhöz tartozékként kínálnak a szőrzet összegyűjtésére alkalmas fejet.

Egy légtisztító berendezés szintén jó szolgálatot tehet, hiszen összegyűjti a levegőben szálló szőrszálakat, azonban a szűrőbetét cseréjére ügyelni kell, mert vedlési időszakban igen gyorsan megtelik.

A pokrócok

Amennyiben a kutyának van kedvenc kanapéja, vagy szeret a gazdi mellett heverészni, nem árt egy könnyen mosható takaróval leteríteni azt. Vedlési időszakban a bútorvédő huzat bizony nélkülözhetetlen, sőt, minden olyan helyre érdemes teríteni egyet, ahol a kutya előszeretettel tartózkodik. Ugyanez a helyzet az autóval is, amennyiben a kutya nem boxban, hanem biztonsági övvel rögzítve utazik.

Ajánlott cikkek