A yorkshire terrier szőrének ápolása

A yorkshire terrier csodálatos látványt nyújt, ahogyan szőre a földig omlik, fejét pedig magasra emeli a bóbitájába tűzött masnijával. Ám ahhoz, hogy a yorkinak valóban mesés, elegáns, szép szőre legyen, a gazdinak sokat kell tennie. És ez a feladat akkor sem elhanyagolható, bár némileg rövidebb időt vesz igénybe, ha a fajtajelleget adó hosszú szőrt rövid, sportos fazonra nyíratják.

Szőrápolási 1*1

A yorkshire terrier szőre szinte alig hullik, nem vedlik, a szőrzete folyamatosan nő, akárcsak az emberi haj. Bár hypoallergénnek mondják a fajtát, ez csak részben igaz, hiszen ismert, az allergia kiváltója nem maga a szőrzet. Ám ez a csodás szőrzet extra odafigyelést igényel a gazdától.

Gyönyörű yorkshire terrier kiállítási szőrben

A kiállítási kutya és a házi kedvenc

Az, hogy milyen gyakran kell fürdetnie egy yorkshire terriert, attól függ, hogy a szőrét meghagyja a gazdi hosszúra, vagy pedig sportos, rövid fazonra nyíratja. Bizony, a hosszú és selymes szőr több gondozást igényel, ám ez nem jelenti azt, hogy a rövid bunda elhanyagolható. Ugyanúgy ki kell azt is kefélni és fésülni, hogy csomóktól és filcesedéstől mentes legyen és időnként fürdetni is muszáj. A kiállítási vagy hosszú szőrben hagyott yorkie szőre napi fésülést igényel, és azt is meg kell nyírni időnként, hogy selymes maradjon és pontosan a földig érjen, fürdetése gyakoribb munka.

Mind a két esetben nyírni kell a fülek felső harmadának szőrét, a talppárnák közötti szőrt, valamint a farok alatt, a végbéltájékon a bundát, hogy az ürülék ne ragadjon bele.

Egyszóval igen, még a hobbi célra tartott, rövidre vágott szőrű yorkshire terrier ápolása is munkát, időt igénylő feladat, hiszen kéthetente őket is meg kell fürdetni, legalább kétnaponta kifésülni, és nagyjából havonta-hathetente a nyírásokat is megejteni.

Amit kell

  • Kizárólag jó minőségű, a tenyésztő vagy a kutyakozmetikus által ajánlott fésűvel és kefével szabad ápolni a szőrzetet.
  • A fürdetéshez érdemes kifejezetten yorkshire terrierek számára ajánlott, vagy selymes, hosszú szőrre való sampont és balzsamot szabad használni.
  • A szőrkondícionáló spray használata javasolt minden kifésülésnél, hogy a szőrzet ne károsodjon.
  • Ha csomó vagy ne adj’ isten filc van a szőrben, óvatosan bontsa ki, úgy, hogy a kabát végétől kezdje el a kefét, lassan haladva a bőr felé.
  • Minden alkalommal ellenőrizze a szőrzetet, nincsenek-e a bundában paraziták, vagy bármilyen eltérés a bőrön.

Amit tilos

  • Ha a szőrzet piszkos lesz, minden alkalommal fésülje és kefélje ki, nem szabad koszosan hagyni egy yorkiet.

Lenyírt szőrű hobby yorkie

A yorkshire terrier kölyök szőre még merőben más, mint amilyen felnőttként lesz. A kutya életének első 6 és 18 hónapja között szőrzete bolyhos kölyökkutya bundából lassan a felnőttkori selymes bundává változik. Bizony, ebben a szakaszban napi rendszerességgel ki kell kefélni a szőrét, mert sokkal könnyebben csomósodik. Fésülés hiányában filcek alakulnak ki, melyek a bőrhöz tapadnak.  

A karmok ápolása

A napi rendszeres szőrápolási rutin részeként ellenőrizni kell a kutya karmait is, és szükség szerint le kell vágni. Nagyjából kéthetente érdemes vágni egy kicsit a karmokból. Ez a feladat könnyen megtanulható, és hasznos már apró kölyökkortól hozzászoktatni a kutyát. Ha nem megy, vagy még nem érzi biztosnak magát a gazdi, az állatorvosok és a kutyakozmetikusok díjazás ellenében szívesen segítenek.

A  fogak gondozása

Törekedni kell arra, hogy a yorkie már apró kölyökként hozzászokjon a fogmosási rutinhoz. A szájápolás elengedhetetlen feladat a kutyatartásban, hiszen a vörös, fájdalmas íny, a rossz lehelet mind a lepedék és fogkő lerakódásának, a laza vagy hiányzó fogaknak a jele, márpedig ezek mind rontják a kutya életminőségét. Rendszeres fogápolással és az állatorvosi rutin fogászati ellenőrzésekkel nagyon sok szájüregi probléma megelőzhető.

Yorkshire terrier eresetében érdemes ujjra húzható kutyafogkefét használni, mert az apró szájban ezzel könnyebben elérhetők a hátsó fogak is.

lenírt szőrű hobby yorkie

A szemek és fülek

A yorkshire terrier fülei akkor szépek, ha egyenesen felfelé állnak. Ehhez egyrészt rendszeresen le kell nyírni a folyamatosan növekvő, hosszú szőrt a fülek felső harmadáról, másrészt a rendszeres tisztítás és ellenőrzés is fontos, hiszen elég egy apró fertőzés, és máris lekonyul a fül.

Fürdetésnél érdemes egy vattapamaccsal áttörölni a külső hallójáratot, így eltávolítva a szennyeződéseket. Ez segít megelőzni a fülzsír felhalmozódását, a fertőzéseket, és ilyenkor kitörölgethető minden víz, amely fürdés közben a fülbe jutott. Soha nem szabad fültisztító pálcikával a kutya fülébe nyúlni! Ha nem sikerül otthon minden látható szennyeződést kitisztítani, érdemes állatorvoshoz fordulni. Ugyanez a helyzet akkor, ha a fül bőre vörös, a kutya vakarja vagy rázza a fejét.

Egyes yorkshire terriereknél gyakori, hogy a szemek alatt könnyfoltok képződnek. Ez a helyzet általában a fogzás időszakában még erőteljesebb. Érdemes naponta, a fésüléssel egyidőben szemtisztító folyadékkal átitatott vattapamaccsak áttörölni a szemek alatt a szőrt. Mindig a külső szemzugtól befelé haladva törölje, és külön pamacsot használjon mindkét szemre.

Szerencsére a száraz bőr igen ritka a yorkshire terriereknél. Ha mégis előfordul, az ok vagy a nem megfelelő szőrpolási kellékekben (sampon, balzsam), vagy az étrendben keresendő. Ahhoz, hogy a yorkie szőre mindig fényes, selymes legyen, akár rövidre vágott, akár hosszú, a minőségi eledel elengedhetetlen fontosságú.

Ajánlott cikkek