Fürdőszobai bakik

Elég sok olyan gazdi van, aki nem éppen legkedveltebb elfoglaltságának tartja a kutya fürdetését. Akinek cicája van, az még inkább ódzkodik ettől a feladattól. Ám ha meg is csinálják, elkövetnek néhány hibát. Pedig ezeket kiküszöbölve, megelőzve talán kevésbé hektikus lenne a pancsi ideje.

A szemek és fülek védelme

A fürdetés alatt az egyik legfontosabb dolog az állat szemeinek és füleinek megvédése, egyrészt a víztől, másrészt a sampontól. Még ha a kutya vagy a cica élvezi is a pancsolást, szeret játszani a vízben és a vízzel, a szemébe vagy fülébe kerülő víz vagy sampon tönkreteheti az önfeledt, játékos mosdatást. Ráadásul egy ilyen kellemetlen élmény a jövőbeni fürdetésekre is rányomja a bélyegét.

Különösen így van ez, ha a szembe, fülbe kerülő víz nem csak röpke kellemetlenséget okoz az állatnak, hanem hosszú időn át tartó fertőzsést, gyulladást. Vannak, akik úgy gondolják, vattapamacsot tesznek az állat fülébe, ám ez nem túl jó ötlet, legalábbis nem minden állat esetében. Míg egy lógó fülű spánielnél még elmegy, de egy álló fülű fajtánál a vatta könnyen átvizesedik a fürdetés során, és utána abból fog a hallójáratba csorogni a víz. Sokkal jobb ötlet egy mosdóksztyűvel áttörölni, megmosni a kutya vagy a cica arcát és fejét.

fekete-fehér cica fürdetése zuhannyal

A víz hőmérséklete

Mi sem szeretjük, ha a kád vagy a zuhany vize túl hideg vagy túl forró, nem? Miért szeretné akkor kedvencünk? Ha azt szeretnénk, hogy az állat fürdetése minél nyugodtabban, gyorsabban és békésebben történjen, fontos odafigyelni a víz hőmérsékletére. Különösen igaz ez akkor, ha a cica vagy a kutya nem éppen a fürdetés rajongója.

Sőt, arra is figyelni kell, hogy a víz beállított hőmérséklete ne változzon a fürdetés alatt. Elég egy rossz mozdulat, amikor a samponos flakonért nyúlunk, és máris eltekerjük a csapot. Vagy valaki lehúzza a vécét, és hirtelen megváltozik a víz hőmérséklete. Ha ilyenkor hirtelen jéghideg vagy tűzforró víz zúdul az állat nyakába, még ha csak röpke időre is, az egy életre szóló rossz emléket hagy maga után. Ha eddig szerette is a fürdést, már utálni fogja, amelyik eddig sem rajongott érte, az küzdeni fog ellene. Minden esetben tartsa távol a kutyát vagy a cicát a csapteleptől, hiszen egyetlen ugrás, és máris ő maga állítja át véletlenül a víz hőmérsékletét!

mérgesen néz a kutya, miközben fürdetik

A sampon

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a mi samponjaink nem megfelelőek sem a kutyának, sem a macskának. Még a legmenőbb, legdrágább, minden igényt kielégítő samponok sem.

A kutyák és a macskák bőre érzékeny, jóval vékonyabb és más pH értékű, mint az emberi bőr. Így ha humán samponnal fürdeti, a bőre kiszárad, érzékennyé válik, de a szőre sem lesz olyan szép, csillogó, mint amilyennek látni szeretné a fürdetés után.

Azt, hogy az állatot milyen samponnal érdemes fürdetni, szőrtípusa határozza meg, de még az olcsóbb, általános kutya- és cicasamponok is klasszisokkal jobbak, mint bármilyen humán termék.

A szárítás

Legtöbben azt gondolják, főleg a nyári melegben, hogy nem kell megszárítani az állat szőrét. Pedig ez a fürdetési procedúra egyik legfontosabb lépése. Télen akár komoly egészségügyi kockázata is lehet annak, ha hagyja vizes szőrrel szaladgálni az állatot. Az, hogy bármelyikük is egy helyben marad, akár törülközőbe burkolva, amíg meg nem szárad, csak illúzió.

A vizet először száraz törülközővel érdemes felitatni az állat szőréről, majd hagyni, hadd rázza meg magát. Ez után jöhet a hajszárító. Ha valóban nagy meleg van kinn, akkor a törülközőnedves szőrrel már nyugodtan szaladgálhat a kutya.

vizes vörös macska

A kikefélés

Még a legszebben ápolt kutyát és cicát is ki kell kefélni fürdetés előtt és után is. Sőt, az olyan kettős szőrrel bíró kutyákat, mint a golden retriever, melyek vedlése elég intenzív, még fürdetés közben is érdemes kefélgetni. Ha az állat nem éppen barátja a fürdetésnek, válasszon ehhez a művelethez puhább sörtéjű kefét, és ezt használja a fürdés előtt, alatt és közben is.

Amennyiben nem ápolja rendszeresen a bundát, nem keféli ki a szőrzet típusának megfelelő gyakorisággal, nem kezdjen bele a fürdetésbe, inkább vigye el kisállat kozmetikushoz kedvencét.

Az, hogy milyen eszközöket – fésű, kefét – használ, teljes mértékben az állat szőrtípusától függ. Érdemes megkérdezni a tenyésztőt, állatorvost, kozmetikust, milyen termékeket vásároljon otthonra, ezzel sok pénzt és még több bosszúságot spórolhat.

Nem szabad hagyni, hogy a fürdetés bosszúságot, kellemetlenséget okozó élmény legyen. Szoktassa kedvencét a kíméletes fürdetéshez már apró kölyökkorától, és igyekezzen mindig örömteli, játékos eseménnyé tenni a pancsolást. A türelem, a következetesség és a szeretet sokat segít ebben.

Ajánlott cikkek