Nem harap a víz

Bizony a közvélekedés azt tartja, a macskák fürdetése lehetetlen feladat, ráadásul felesleges is. Pedig higgye el, kivitelezhető, persze akkor, ha a főnök, azaz a gazda apró kölyökkortól hozzászoktatja kedvencét. Megfelelő módszerekkel, pszichológiával és a bizalom kiépítésével minden megoldható.

Nem harap a víz

Használja ki azt, hogy a macskák igen tiszta állatok. Reggeltől estig igen intenzíven és gyakran tisztogatják magukat, komoly energiát és időt szentelnek ennek a feladatnak. Ha egy alomból származó két cicát vesz magához, megfigyelheti, hogy még felnőtt korukban is tisztogatni fogják egymást.

Egy macska életében temérdek olyan szituáció adódik, amikor gazdájának meg kell fognia, érintenie, leküzdve az állat ellenkezését, kényelmetlen érzését. Ennek alapfeltétele, hogy a macska elfogadja gazdája „főnökségét”, megértse, hogy mindez azért van, hogy neki jobb legyen.

Ha biztonságban érzi magát és tudja, hogy gazdája tisztában van szükségleteivel és igényeivel, akkor mindent hagyni fog.

Egyszerű pszichológia

A pszichológia szisztematikus deszenzitizációnak nevezi a módszert, amellyel a különféle fóbiák, félelmek legyőzhetők.

Apró lépésekkel kell a cél felé haladni, mindig csak akkor továbblépve, amikor az előző már tökéletesen megy. Minden kis csata megnyerése fontos, csak így lehet háborút nyerni.

Működik ez a macskáknál is, persze jutalomfalatok és dicséretek kíséretében. Minden egyes szakasz sikeres teljesülése után jár a cicának a jutalom. De hogy néz ki ez a gyakorlatban, a fürdetés esetén?

macska zuhany alatt fürdik

Készülődés a fürdésre

Keressen egy nyugodt helyet. Miközben simogatja a cicát és éppen kedves szavakat duruzsol neki, futassa végig ujját a fogain, száján. Finoman nyomkodja meg a fülek belsejét.  Fogja meg a mancsát, érintse meg az ujjakat, gyengéden nyúljon be az ujjak közé. Paskolja meg a fenekét, amikor feláll és farkát az égnek mereszti. Simogassa a hasát és emelje fel úgy, hogy a lábak között átnyúlva tartja.

Szoktassa az érintéshez teste minden porcikáján, különösen a csiklandós, érzékeny helyeken. Ha ügyesen együttműködik a cica, dicsérje és jutalmazza meg.

Készítse elő a fürdetés eszközeit. Szüksége lesz két törülközőre és mosdószivacsra, cicasamponra (vagy akár babasamponra) és persze jutalomfalatra. A megfelelő hely a fürdetésre a fürdőszoba – csukott ajtóval. Kapcsolja be a fűtést, megelőzendő a megfázást. A mosdókagylót vagy a kádat töltse meg 4-5 centi meleg vízzel, csak hogy hallja, ahogyan folyik a víz.

A kölyökcica fürdetése öt lépésben

1. Nedvesítse be a mancsait

Ez az első lépés a fürdéssel való ismerkedésben. Egyszerűen állítsa bele a vízbe úgy, hogy mind a négy mancsa vizes legyen. Utána dicsérje és jutalmazza meg, ha ügyesen és nyugodtan áll. Ha ellenkezik, nem jár a jutalom, próbálja újra a következő napon. Vegye ki és csavarja egy törülközőbe és dajkálja, szeretgesse egy kicsit. Addig ne ugorjon a második lépésre, amíg az első ügyesen nem megy.

2. Itt az ideje az átdörgölésnek.

Következő alkalommal ismételje meg az első lépést, majd nedvesítse be a fürdőszivacsot és kicsit dörgölje át vele. Egyelőre ne használja a sampont. Úgy végezze a dörgölést, hogy az kellemes, élvezetes legyen a cicának. Miközben ezt végzi, figyelje, és ha ki akarna ugrani, gyengéden, de határozottan tartsa vissza. Vegye ki, majd szárogassa meg az egyik törülközővel, eközben dicsérje. Tekerje a száraz törülközőbe és adjon neki jutalomfalatot. Ha ellenkezik, nem jár a jutalom, próbálja újra a következő napon. Addig ne ugorjon a második lépésre, amíg az előző ügyesen nem megy.

3. Ének az esőben!

Mielőtt átdörgölné a mosdószivaccsal, nedvesítse be a cica testét. A fej átnedvesítésekor emelje meg egy kicsit az állát, nehogy a víz a szemekbe folyjon. Vegye ki és szárogassa meg az egyik törülközővel, majd tekerje bele a szárazba. Dicsérje és jutalmazza. Ha ellenkezik, nem jár a jutalom, próbálja újra a következő napon. Addig ne ugorjon a második lépésre, amíg az előző ügyesen nem megy.

4. Samponozza be!

Mielőtt nekikezdene a fürdetésnek, nyissa fel a samponos flakon tetejét. Tegye a cicát a kádba, nedvesítse be a bundáját, majd nyomjon a szőrére egy kis sampont. Oszlassa el a bundán és gyengéden dörgölje bele. Ügyeljen arra, hogy a sampon ne kerüljön a cica szemébe. Használja a mosdószivacsot a sampon fejről való leöblítéséhez, ha kell, többször is öblítse ki. Ha a cica nem kedveli a zuhanyt, egy edényt is használhat úgy a szőrzet benedvesítéséhez, mint a sampon leöblítéséhez.

Vegye ki és szárogassa meg az egyik törülközővel, majd tekerje a szárazba. Dicsérje és jutalmazza. Ha ellenkezik, nem jár a jutalom, próbálja újra a következő napon.

macska törülköző alatt

5. Ha az előző lépés ügyesen megy, sikerült a feladat!

Van még egy pár dolog, amire érdemes figyelni. Mindig ellenőrizze a víz hőmérsékletét, mielőtt a cicát a kádba vagy mosdóba tenné, vagy leöblítené. Minden felszerelés legyen kéznél, a sampontól a törülközőn át a jutalomfalatokig. Teremtsen nyugodt környezetet, ne idegeskedjen, mert az megérzi az állat és folyamatosan beszéljen hozzá megnyugtató hangon. Ahhoz, hogy a cica tudja is, amit megtanult, gyakoroljanak rendszeres időközönként, azaz fürdesse meg időszakosan. Nem kell mindig használni a sampont, ha nem érzi szükségét, de ne engedje, hogy kiessen a gyakorlatból.