Hogyan vegye kézbe a cicát?

Mielőtt befogadna egy cicát, meg kell tanulnia, hogyan vegye kézbe, és meg kell tanítania a család gyerekeinek is, hogyan bánjanak az állattal.

Az első találkozás mindig nagyon fontos. Az első benyomás, az első érintés örökre meghatározó lehet, nem csak a cica, de a gazda számára is.

Sose sétáljon oda egy ismeretlen macskához és ne kapja fel. Először hagyja, hogy megismerje, megszimatolja. Óvatosan simogassa meg a hátát, futassa végig a kezét a lapockáktól a faroktőig. Simogassa meg a fejét, és nyújtsa felé a kezét, hogy megszaglászhassa. Beszéljen hozzá higgadt, megnyugtató hangon. Ne legyen ideges, mert a macska megérzi ezt érzékeny szenzoraival és bizony ellenkezni fog.

A nagyon pici kölyökmacskát nyugodtan felemelheti a nyakbőrénél fogva, ám ha idősebb az állat, akkor mind a két kezére szüksége lesz. Egyik kezét tegye a mellkasa alá, a mellső lábak mögött. Szabad kezével támassza meg a hátsó lábak mögött, a mancsok fölött, így a macska farával a kezére támaszkodhat.

Akkor lesz sikeres, ha a macska biztonságban érzi magát, ön pedig ha folyamatosan ügyel a lábakra, nehogy az állat megkarmolja.

Amennyiben az állat ellenáll, adjon neki időt. Hagyja, hogy elücsörögjön a kanapén és várja meg, míg magától odamegy egy kis simogatásért. Csalogassa, hogy az ölébe üljön, és ha jól érzi ott magát, próbálja meg újra a karjába venni.

Vannak cicák, melyek kifejezetten szeretik, ha úgy tartják őket, mint a kisbabákat, azaz mellső lábuk a gazdi vállán pihen, míg hátsó lábukat és farukat annak keze támasztja és tartja. Ez kifejezetten kellemes póz lehet, ha mind a ketten megszokták és kedvelik. Ám ne feledje, ha az állat megijedt, mellső lába karmait egy pillanat alatt belemélyeszti a vállába és a hátába, hátsó karmait pedig a mellkasába. Ezek után persze rakétaként lő ki, fájdalmas nyomokat hagyva maga után.

Soha ne emelje meg úgy a macskát, hogy nem támasztja meg a hátsó végtagokat és a farát. Egyrészt kicsit sem kedvelik ezt a cicák, másrészt a hátsó lábak szabadon maradnak, így karmolhat velük.

Amennyiben vad vagy sérült macskát, esetleg olyan állatot kell felvennie, amelyik láthatóan harapni vagy karmolni akar, akkor vegyen fel vastag munkáskesztyűt és hosszú ujjú pólót. Ha nem gyakorlott a macskák megfogásában és felemelésében, ilyen esetben inkább kérjen segítséget a vad vagy beteg állathoz.

A legtöbb esetben a vad macskákat nem megfogják, hanem csapdába ejtik. Az állatorvosok és a menhelyek dolgozói kifejezetten tapasztaltak az elvadult állatok kezelésében.

Sérülés esetén előfordul, hogy a macska további sérülés nélkül nem mozdítható. Ilyen esetben, vagy ha kicsit is bizonytalan, kérjen tanácsot az állatorvostól.

Vannak macskák, melyek egyáltalán nem szeretik, ha kézbe veszik őket. Idővel a sok simogatás és a jutalomfalatok által elérhető,hogy nagyobb bizalommal forduljanak a gazdi felé, de ehhez idő kell. Ne sajnálja se a türelmet, se az időt, várja meg, míg a macska közeledik önhöz.

Ajánlott cikkek