A macskák és a tisztaság

Abban mindannyian egyetértünk, hogy a macskák igencsak tiszta állatok. Érdes nyelvükkel állandóan tisztogatják bundájukat, tappancsaikat és persze már az aprócska kölyökcica is tudja, hogy az alomtál a megfelelő hely dolga elvégzésére. Azonban nem csak egyszerűen egy alomtál kell, abba pedig alom anyag. Először is ennek tisztán tartása nagyon lényeges.

Sokszor szembesülnek azzal a gazdák, hogy kedvenc macsekjuk, mely már apró kora óta szobatiszta, nem az elvárt helyre, azaz az alomba piszkít, hanem mellé vagy éppen a mosdókagylóba, fürdőkádba, zuhanytálcába.Ennek leggyakoribb oka az, hogy az alom koszos.

Még ha az ürüléket ki is lapátolja belőle a gazdi, az egész bűzlik a vizelettől. Nos, lehet, hogy ezt az emberi orr még nem érzi – bár a macska vizelete elég erős szagot áraszt -, ám a hiperérzékeny macskaorrnak orrfacsaró a bűz.

Kicsit gondoljon bele: ön sem használna szívesen olyan vécét, melyet már napok óta senki nem húzott le, ugye?

Tehát a legfontosabb, hogy az alomtál és az alom tiszta legyen. Nem elég hetente egyszer kitakarítani, az ürüléket bizony minden alkalommal ki kell lapáttal emelni. A macskaalom anyagától függ annak gyakorisága, hogy a vizelettel átitatott alom cseréje milyen gyakori legyen.

Vannak olyan macskaalmok, melyek magukba szívják a nedvességet és kis gömbbé állnak össze. Ezeket könnyű kiszedni, így a teljes alom cseréje elegendő heti rendszerességgel. Ilyenkor persze illendő az alomtál fertőtlenítése is.  A fertőtlenítés történhet bármilyen antibakteriális szerrel, de időszakosan érdemes vízkőoldóval is kezelni.

Akik környezettudatosan élnek, bátran használjanak ecetet, az mind a fertőtlenítés, mind a vízkőoldás szempontjából kiváló, de szagtalanításra pár csepp citromlé és kiváló lehet.

Kapható úgynevezett alomszagtalanító spray és por is. Ezekek használata nem helyettesíti a macskaalom cseréjét, de közömbösíti a kellemetlen szagokat. A port általában a tiszta alomtál aljára kell szórni és erre helyezni a macskaalmot, míg a spray-vel a vizelettel átitatott alom foltjait szokták lefújni, a szagok elűzésére. Érzékenyebb orrú gazdik számára vagy állatokhoz nem szokott vendégek érkezése esetén kiváló mind a két szer.

Sajnos a műanyag alomtál nem örökéletű, bár tény, hogy igen tartós használati tárgy. Azonban egy idő után elfárad az anyag, a maró vizelet kikezdi, beleissza magát a repedésekbe és bár tisztának, szagtalannak tűnik, a cica számára bizony nem az.  Érdemes tehát az alomtálat időszakosan újra cserélni.

Ajánlott cikkek