Az édes álom titka a jó alom

Ahhoz, hogy sikeres legyen a cica szobatisztaságra nevelése, fontos, hogy megfelelő alomanyag kerüljön az alomtálba. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mibe végzi el a dolgát a macska. Egyrészt fontos ez abból a szempontból, hogy az állat számára elfogadható anyag legyen, azaz ne mellé, hanem bele járjon. Másrészt nem mellékes annak kezelhetősége, állaga, szaga a gazda számára sem.

Milyen legyen a macskaalom anyaga?

Ízlések és pofonok különbözőek. Vannak, akik homokot lapátolnak az alomtálba, de azért valljuk be, azért annak takarítása és kezelése nem a legkellemesebb. Ráadásul a szagokat sem szívja magába, mint a legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható alomanyag.

Ha már a szagoknál tartunk, mi a helyzet az illatosított macskaalommal? Bár az emberi szaglószerv számára biztosan kellemesebb, de a cica egyáltalán nem igényli, sőt, sokszor irritálja az orrát az alomhoz kevert illatanyag.

Érzékeny tappancsuk nem szereti a durva, kemény kavicsos alomanyagot sem, ezért általánosságban azt lehet mondani, hogy puha, finom szemcsés, nem illatos macskaalom a legjobb. Hogy ezen belül zselés vagy ásványi alom, az teljes mértékben a gazdi döntése.

Mi lehet az oka, ha a cica mégsem használja az alomtálat?

Az elsődleges ok, hogy vár emberi szemmel nézve tiszta, a macska koszosnak találja. Vagy az alomtál vagy a macskaalom anyaga nem megfelelő tisztaságú a számára. Próbálja kicsit a cica szemével vizsgálni a dolgokat!

Persze más oka is lehet, ha a macska „elfelejt” szobatiszta lenni.  Ennek másik leggyakoribb oka a stressz. A legtöbb macska úgy reagál a stresszre, hogy az alomtál mellé ürít, legyem az akár vizelet, akár széklet. A stressz oka sok minden lehet. Elképzelhető, hogy új cica vagy kutya érkezett a szomszédba és az érzékeny orrocskák ezt messziről érzik. Lehet, hogy a gyerekek otthon vannak vakáción és túl nagy a nyüzsgés a megszokotthoz képest. Esetleg új bútorokat vettek, netán a gazdi elment nyaralni vagy bármilyen egyéb, hirtelen változás állt be a családban, a házban.

Ha mindent végiggondolt és úgy véli, semminemű változás nem történt, nem volt, ami stresszt okozhatott volna a cicának, érdemes elvinni állatorvoshoz, mert egyes kiválasztó szervi betegségek is okozhatják a problémát.

Amíg a macska nem szobatiszta, vagy ha éppen „elfelejtette” a rendet, nem mászkálhat az egész lakásban. Egyszerűen azért, mert az itt-ott elejtett csomagok vagy tócsák nyoma ugyan eltakarítható, de a tökéletes, macskaorrnak is megfelelő szagtalanítás nehezen kivitelezhető. Különösen akkor van ez így, ha a gazdi nem is látja a balesetet. Tehát amikor nincs otthon, a cica legyen egy különálló helyiségben, a megszokott alvóhelyével, tálkáival, játékaival és persze legyen ott az alomtál is. A rossz helyre sikeredett tócsákért ne büntessen, sokkal fontosabb a jutalmazás akkor, amikor minden jól sikerül.

Egy kis higiénia

A macskák igen tiszta állatok. De a higiéniai szabályok betartása az emberek számára igen fontos, amikor a macskaalom és az alomtál tisztítását végzik. A vizelettel és ürülékkel telepakolt alomtál fertőzésveszélyes lehet, ha nem tisztítják rendszeresen.

A székletben férgek lehetnek, melyek ugyan megelőzhetők rendszeres féregtelenítéssel, de főleg kijáró macskák bármikor „importálhatnak” párat, amit lehet, hogy a gazdi csak később vesz észre. A vizelet erős ammónia tartalma nem csak kellemetlen és szúrós szagú, de ha hosszasan áll az alomtálban, bizony baktériumok melegágya is lehet.

Sokan azt gondolják, hogy az oly gyakran emlegetett toxoplazmózis betegség a macska simogatásával is terjed. Ez nem igaz! Ez a betegség, mely elsősorban várandós asszonyok esetében veszélyes, hiszen magzati károsodással járhat, nem kapható el a cica simogatásával. Nem kell tehát elajándékozni a macskát, ha a család asszonya kisbabát vár. Azonban ügyelni kell arra, hogy akár a kerti tevékenység során, akár a macskaalom cseréjekor húzzon gumikesztyűt a kismama. Természetesen az alapos kézmosás ez után is kötelező, ahogy minden egyes alkalommal a macskaalom cseréje és az alomtál elmosása után.

Ajánlott cikkek