Kell-e a cicáknak mikrocsip?

A kutyák számára kötelezővé tették a mikrocsippel történő megjelölést. De szükséges-e ez a cicáknak? Tény, hogy az elveszett állatot sokkal könnyebb megtalálni, ha valamilyen módon beazonosítható, honnan is szökött vagy veszett el. 

A beazonosításhoz elég lehet egy, a nyakörve akasztott azonosító biléta. Ám a biléta el is veszhet. A modern technológiának köszönhetően ma már bőr alá ültethető mikrocsippel is meg tudják jelölni a gazdák kedvenceiket. A csip csak az esetek igen ki ezrelékében esik ki a bőr alól, ellenben nagy segítséget nyújt az elveszett állatok gazdáinak megtalálásában.

Mi is a mikrocsip?

Mielőtt a mikrocsipes megjelölés mellett döntene, érdemes megismerni, hogyan is működik.

A csip valójában nem más, mint egy apró kis adathordozó eszköz, olyan információkat tartalmaz, melyek csak és kizárólag az adott állatra vonatkoznak. A mikrocsipet közvetlenül a bőrszövet alá juttatják be egy injekciós tűhöz hasonló szerkezettel.

Maga a beültetés pár másodpercig tart és semmivel sem fájdalmasabb, mint egy oltás vagy egy injekció.

A mikrocsip mérete nem nagyobb, mint egy rizsszem, beültetés után a bőr alatt jól kitapintható – amennyiben az állat nem túlsúlyos. Tudni kell, hogy minden mikrocsip nem toxikus anyagból készül, nem allergizál és az állatnak nem okoz sem kellemetlen érzést.

Az állatorvos a vizsgálat során kitapintja a csipet, majd egy csip leolvasó eszköz segítségével leolvassa az azon tárolt adatokat, így azonosítva be az állatot. A mikrocsip számadatai alapján számítógépe segítségével meg tudja keresni az elveszett állat gazdáját, amennyiben az lelkiismeretesen regisztráltatta azt saját állatorvosánál.

Mennyi idős korban lehet beültettetni a mikrocsipet?

A kiscicákat már öthetes koruktól meg lehet jelölni mikropcsippel. Korántsem a kor vagy a méret határozza meg a beültetés idejét, hiszen a cicánál kisebb állatfajokat is látnak el mikrocsippel. Sokkal inkább az állat egészségi állapota a mérvadó. Bár a mikrocsip beültetése nem fájdalmas és nem igényel altatást, figyelembe kell venni, hogy az öthetesnél fiatalabb állatok még általában szopnak, nagyon törékenyek és anyjuk mellett a helyük. A legtöbb tenyésztő vagy állatmenhely nyolchetes kor körül, azaz az első oltásokkal egy időben kéri a kis állat egyedi megjelölését.

Hasonló-e a mikrocsip a GPS-hez?

Fontos tudni, hogy a mikrocsip nem a GPS megfelelője. Nem alkalmas arra, hogy az elveszett vagy elszökött macska útját kövesse. A mikrocsip azért hasznos, mert amint a macskát megtalálják, a mikrocsip segítségével gazdája beazonosítható és fellelhető.

Miért előnyös a mikrocsip?

Elsődleges előnye, hogy amennyiben az információk naprakészen vannak nyilvántartva, az elveszett és megtalált macska gazdája pillanatok alatt megtalálható. Ehhez azonban szükséges, hogy a gazda minden változást – lakcím, telefonszám, stb. – azonnal jelezzen az állatorvosnál, aki ezt a számítógépes rendszerben módosítja.

Természetesen nem a legrosszabbra készülnek a gazdák, amikor kismacskát fogadnak be vagy vásárolnak. Senki sem szeret arra gondolni, hogy kedvence elveszhet vagy elszökhet, különösen nem, ha nem kijáró állat. Mégis, ha a baj megtörténik, megnyugtató lehet a tudat, hogy  olyan azonosítóval rendelkezik, mely alapján könnyen hazajuthat szerettei körébe. A mikrocsip tehát akár életmentő lehet.

Ajánlott cikkek