Az alomtálca ideális helye

Ha megkérdezné a cicáját, mit gondol az alomtáljától, vajon mit mondana? A macska stressz- szintjét úgy tudja a leghatásosabban csökkenteni, ha számára megfelelő környezetbe helyezi az alomtálját. Célszerű kicsit imitálni a külső környezetet akár a megfelelő formával, akár az alom illatával.

Legalább ennyire fontos a macska számára a biztonság érzete is. Nagyon sok cica azért kerül utcára vagy menhelyre, mert gazdái az ürítéshez kapcsolódó viselkedési problémákkal szembesülnek. Ilyenkor azt gondolják, a macska nevelhetetlen, vagy megpróbálják büntetéssel rávenni a helyes viselkedésre. Pedig a legtöbb esetben az ok a szorongás, még ha a gazda nem is gondol erre, hiszen a macskák természetes ösztöne, hogy gyengeségüket és a stresszt „elrejtsék” a ragadozó szemek elől.

Hány alomtál legyen a házban?

Nos, a cicák körülbelül annyira szeretik más macskákkal megosztani az alomtálat, mint amennyire mi, emberek kedveljük a nyilvános vécéket. Számukra a közös alomtál egyenértékű a nyilvános vécével. Tehát: semennyire!

Ideálisan macskánként egy, plusz még egy alomtál legyen a házban. Ez azt jelenti, hogy ha egy cicája van, akkor két alomtálra lesz szüksége, ha három cica, akkor négyre. Hogy ezeknek más-más helyiségben kell-e lenniük?

Nem feltétlenül, elég, ha más-más sarokba helyezi őket a kijelölt helyiségen belül. A cél az, hogy az állat több lehetőség közül tudjon választani. Ez kissé imitálja a szabad környezetet, ahol a cica több helyen könnyít magán egy adott területen belül.

Milyen típusú almot érdemes használni?

Minden cicának más az ízlése, de legtöbbjük a nem illatosított, selymes, puha, finom szemcsés almot kedveli. Azaz nem szeretnek kavicson, pelleten vagy kemény kristályokon lépdelni. Ha a gazda számára kellemetlen lenne rálépni, miért gondolja, hogy a cicának jó lesz?

Jó-e a fedett alomtál?

Nem túl jó ötlet. A macskák szeretik, ha több menekülési útvonal is áll előttük, amikor szükségüket végezve kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat. Így egy olyan dobozban, mely minden oldalról zárt és csak egy kis ajtó van rajta, csapdában érzik magukat.

Ennél is fontosabb, hogy a friss levegőt sokkal jobban tolerálják, mint a szúrós, ammóniaszagot. Képzelje el, hogy nap, mint nap egy zárt, kinti árnyékszéket kell használnia – nos, nagyjából ilyen szagot áraszt a zárt alomdoboz.

Milyen gyakran lapátolja ki az alomtálat?

A macska szaglása sokkal kifinomultabb az emberénél. Ha csak hetente tisztítja ki az alomtálat, az pont olyan, mintha rendszeresen használná a vécét, de csak heti egy alkalommal húzná le.

Minden alomtálat naponta ki kell takarítani és hetente teljes egészében kiönteni, kifertőtleníteni. Célszerű félévente az alomtálat is kicserélni, mert az ammónia idővel a műanyag kis repedéseiben felhalmozódik, és igencsak kellemetlenné válik az állat számára.

Ha a cica elkezd az almon kívül üríteni, először beszéljen az állatorvossal, hogy ki tudják zárni az egészségügyi okokat. Amennyiben nincs egészségügyi ok, érdemes megvizsgálni az alomtál környezetét. Könnyebb megelőzni a viselkedési problémákat a megfelelő alom és környezet biztosításával, mint később korrigálni azokat.

Ajánlott cikkek