Víz, víz, tiszta víz

A kiszáradás minden élő szervezet számára komoly probléma, a macskák pedig különösen hajlamosak rá. Napokig képesek ellenni étel nélkül, még akkor is túlélve az éhezést, ha testsúlyuk 40 %-át elveszítik. Ám akár 10-15 %-os folyadékveszteség halálos lehet a számukra.

A cicáknak testsúly-kilogrammonként 0,3 liter vízre van szükség naponta. Ez nem hangzik túl soknak, hiszen kiszámolva rájövünk, egy átlagos súlyú macska hetente két liter vizet igényel. Nagyjából annyit, amennyi egy ember számára a napi minimum szint. Azonban az állat vízigényét nem csak a tálkájában levő tiszta víz által elégíti ki, hanem a tápláléka is tartalmaz vizet. Minél több vizet tartalmaz eledele, annál kevesebbet kell innia.

A konzerv táp némiképp drágább, mint a száraz eledel, hiszen az étellel együtt vizet is vásárol a csomagolásban (a konzerv eleségek víztartalma akár a 75 %-it is elérheti), és persze maga a csomagolás is többe kerül, mint a száraztápoké. Értelemszerűen a száraztápok nedvességtartalma alacsonyabb (nagyjából 10 %), ami azt jelenti, hogy a száraz tápon élő cicáknak többet kell inniuk, hogy vízigényüket kielégítsék.

Minden egyéb folyadék – ha a cica nem érzékeny rá – jó alternatívája a folyadékbevitelnek, de semmi sem múlja felül a tiszta vizet. Nagyon fontos tehát, hogy ügyeljen arra, mindig legyen friss, tiszta víz kedvence előtt.

Ajánlott cikkek