Új cica érkezik a családba

Mindig nagy kérdés. hogyan kell megismertetni a kiscicát a családban élő kutyával, ha az még soha életében nem élt együtt macskákkal. Ugyanez a kérdés persze fordítva is igaz, azaz ha a cica került előbb a családba, majd utána érkezik egy kiskutya.

Nos, az ismertetés kulcsa a türelem és a fokozatosság. Lehet, hogy pár hét is eltelik, mire megszokják egymást, de nem érdemes kapkodni. Ha már tervezi, hogy cica kerüljön a házhoz, érdemes kicsit ebbe az irányba terelni a kutya nevelését. Fontos, hogy ismerje az alapvető parancsszavakat, hozzá legyen szokva a pórázhoz, így a gazda irányírásához és felügyeletéhez is.

Mielőtt hazavinné a kismacskát, vágja vagy vágassa rövidre a karmait, ugyanis ha a macska megriad, karmol, és komoly sérülést okozhat akár önnek, akár a kutyának. Hagyja a cicát a szállítóban, így a kutya a rácson keresztül meg tudja szaglászni és vizsgálni anélkül, hogy közvetlen kapcsolatba kerülnének egymással.

A következő lépés legyen az, hogy egy elszeparált helyiségbe teszi a cicát, ahol azonban érezheti a kutya szagát és hallhatja hangját. Végezetül nagyon fontos, hogy minden alkalommal, mikor közvetlenül találkozik a két állat, ez felügyelet alatt történjen.

Első alkalommal vegye a kutyát pórázra és addig ne is próbálkozzon annak levételével, amíg azt nem érzi, biztos lehet benne, hogy az eb nem fogja bántani a cicát. Minden alkalommal kicsivel hosszabb ideig hagyja őket közvetlenül ismerkedni.

Általában a legtöbb kutya és macska megtanulja, hogyan élhetnek egymás mellett békében, de legalábbis elviselik egymást.

Ajánlott cikkek